Упродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону оголосили 63 підозри переправникам ухилянтів (ВІДЕО)

Більшість з них отримують умовні терміни покарання

Упродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону оголосили 63 підозри переправникам ухилянтів (ВІДЕО)

Тільки з початку 2024 року на Закарпатті судом було ухвалено близько 10 вироків особам, які займаються незаконним переправленням  військовозобов’язаних через державний кордон. Впродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону правоохоронці оголосили 63 підозри саме переправникам ухилянтів.  Та не завжди злочинців вдається покарати за усією суворістю закону.

Цікаво, що у Єдиному державному реєстрі судових рішень є десятки вироків, де йдеться про те, що такі переправники отримують умовні терміни покарання. Цього вони досягають, створюючи пом’якшувальні обставини. Наприклад, перераховуючи як допомогу ЗСУ від 100 тисяч гривень. Суд це враховує при винесенні рішення.

Також, якщо аналізувати вироки таким провідникам, стає зрозумілим, що частина заробляє на життя саме в такий незаконний спосіб, отримуючи за один раз від 500 доларів до 12 тис. доларів за переправлення одного чи групи ухилянтів.

Додамо трохи аналітики. За даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців, від початку великої війни з України виїхали близько 6,3 млн громадян. Понад півмільйона чоловіків призовного віку виїхали з України від початку повномасштабного вторгнення Росії. Частині з них виїзд за кордон офіційно заборонений, пише австрійське видання Exxpress із посиланням на дані Євростату. Євростат – це офіційний статистичний орган ЄС.

ВВС Україна проаналізувала дані Євростату. У відкритих даних у звіті можна знайти інформацію, що наразі 4,2 млн українців мають офіційний статус тимчасового захисту в ЄС, адже втекли від війни. З них 18,3% (768 тисяч) – це чоловіки віком 18-64 роки. Проте видання та статистика не уточнює, скільки з цих чоловіків виїхали легально як батьки трьох дітей, інваліди 2 групи чи інші категорії осіб, які мають на це право. Також окремо не рахують чоловіків, які могли виїхати до ЄС з окупованих Росією територій.

З лютого 2022 року до 31 серпня 2023 року 19740 осіб незаконно перетнули кордон України із сусідніми країнами. Про це свідчать дані, які ВВС отримала від влади Румунії, Молдови, Польщі, Угорщини та Словаччини. Більшість порушників (14313) перетнули кордон пішки або уплав через річки. Проте це дані, які офіційно зареєстровані.

Та давайте будемо реалістами, багато тисяч чоловіків перетнули кордон нелегально, за допомогою переправників, і при цьому не були спіймані. Зважаючи на те, що самостійно зробити таке майже неможливо, вони були змушені звертатися до організаторів такої забороненої «подорожі».

У середньому такі послуги коштують 9 тисяч доларів. Якщо офіційно за кордоном наразі перебуває 768 тисяч українських чоловіків призовного віку, то можемо припусти, що у кращому випадку 30% з такої кількості перетнули кордон нелегально. І це приблизно 230 тисяч чоловіків. Множимо цю кількість на середню вартість таких послуг. 9*230 000. 2 мільйони 70 тисяч доларів – саме така імовірно загальна сума, яку отримали організатори нелегального перетину з початку війни і по серпень 2023 року.

Звичайно, що за офіційними даними така сума значно менша. Проте, критичне мислення дозволяє нам припустити, що навіть 2 мільйони доларів – це ще не кінцева сума.

Що важливо, ці кошти жодним чином не оподатковані, тобто оминули державний бюджет. Чистий заробіток, як кажуть у народі.

Зважаючи на те, що кількість ухилянтів та переправників не скорочується, гадаємо, питання протидії та запобіганню таким злочинам потребує нагального вирішення. Адже на чужому страху, невпевненості чи недобросовісності щодо виконання свого обов’язку як громадянина, шахраї наживають собі чималі статки, відверто обдурюючи державу.

ТРК "Мукачево" (М-студіо), Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
28 січня 2024р.

Теги: ухилянт, переправник, заробіток

/ 7Освітяни Керецьківської громади також висловили недовіру її очільнику Михайлу Мушці
/ 2Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
/ 2На Закарпатті триває конкурс стартапів
На Закарпатті влітку зафіксували 1 випадок кору
В Ужгороді пройшов благодійний волонтерський Кремзлик фест
На Закарпатті пройшли конгресові слухання
/ 3В Ужгороді з'явилася чергова мініскультурка – Русалка
Спортсмен з Мукачева став бронзовим призером чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств ММА
У Тячеві "змагально" закрили тенісний сезон
Середньовічний фестиваль провели у Хусті
На Закарпатті прикордонники використовують для повітряної розідки пілотовану техніку та дрони
/ 1Буккросинги сервісних центрів МВС на Закарпатті поповнились новими підбірками книг
/ 2У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з полеглим у війні Василем Іваньом
На Закарпатті реалізовують проєкт "Віднова:UA"
12 будиночків на 48 осіб: модульне містечко презентували у Середньому на Ужгородщині
В Ужгороді медики на конференції ділилися досвідом у лікуванні епілепсії
/ 1Господині в закарпатському селі готують голубці для захисників на передовій
/ 2Найбльше шкіл запланували останній дзвоник на Закарпатті на 7-8 червня
/ 1Виставку традиційного народного одягу Луганщини "Евакуйована колекція" представили в Іршаві
У Мукачеві релоковане підприємство з Харкова виробляє сирні снеки
/ 2На Закарпатті 80-річна жінка здала теоретичний іспит з ПДР і тепер вчиться водінню
Зустріч із закарпатськими родинами пропавших безвісти та полонених організували в Ужгороді
/ 3У Ракошині на Мукачівщині демонтували пам'ятник радянському солдату
У Виноградові волонтери виготовляють макети "Стугни" для військових
» Всі записи