Найперші овочі на Закарпатті достигають у теплицях і парниках. Аби не запізнитися зі збором урожаю, працювати на землі фермери Великих Ком’ят починають ще на початку зими. Цей рік не став винятком, почали 15 грудня, пікірували як завжди на Різдво, от тільки зима на цей раз підвела: вдарили сильні морози.
Овочевий бізнес завжди був не лише трудомістким, але й затратним, а з такою зимою – тим паче. Дрова закидай – теплицю як належить обігрівай. За словами фермера Юрія Мудри, минулоріч хоча таких морозів і не було, однак все одно багато фермерів збанкрутувало. Нелегко працювати в таку пору і фермерці Марії Зан, яка вже 20 років господарює в теплиці. Такої зими не пам’ятає давно, однак підготувалась до неї добре. Вона для обігріву парника додатково використовує так звані мати з очерету. Працюють із усіх сил, однак у результаті отримують не завжди те, що хотілося б. За словами пані Марії, минулого року ціни на овочі взагалі були смішними, відповідно таким був і заробіток. Як відомо, ціни на овочі зазвичай регулює ринок. Наприклад, у багатьох європейських країнах цього року вони вже подорожчали майже вдвічі.
Сьогодні господарі в теплицях дуже сподіваються, що все ж таки їх праця буде винагороджена, як належить. Тепер вони чекають потепління, аби приступити до висаджування розсади.
Більше про це – у сюжеті випуску новин М-студіо від 17 лютого 2012 року.