Безпека праці – конституційна вимога і важлива запорука піклування про людину трудівника

Найбільша цінність у суспільстві – це людина. Їй належить матеріальні й духовні скарби, вона творець земних благ, вона відповідальна за сьогоднішнє і майбутнє країни, в якій живе.

Безпека праці – конституційна вимога і важлива запорука піклування про людину трудівника

Лише в демократичній країні, де панівним є Закон, Конституція, можливі умови, при яких людина захищена, має права і свободи, соціальні гарантії, можливість працювати, відпочивати, творити, користуватись благами цивілізації.

Саме таку країну розбудовуємо ми, громадяни України. Наша Конституція гарантує право на працю, рсвіту, охорону здоровя, соціальне й медичне страхування, безпечне для життя і здоров’я довкілля. Зрозуміло, без певних обов''язків, які регламентуються відповідним законодавчим актом, спільне життя неможливе. Тому права і обов''язки для громадян мають бути зрозумілими й усвідомленими.

Право на працю чи не одне з найголовніших положень Основного закону? Наша Конституція захищає право на працю, дає соціальні гарантії в реалізації його, причому кожен громадянин має право на належні, безпечні і здорові умови праці.

Цими питаннями в широкому аспекті займається Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Мукачеві. Щоб конкретно з''ясувати, як працює дана служба, яку допомогу надає, які питання вирішує і з якими проблемами стикається, ми звернулися до начальника Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Мукачево Віктора Олександровича Дядченка.

– Вікторе Олександровичу, очолюване Вами Відділення Фонду вирішує проблеми соціальної сфери у місті та районі. Які найголовніші форми діяльності?

– Найголовніше – служити людям, захищати їх інтереси, допомагати. Насамперед дбаємо про дотримання на виробництві техніки безпеки з метою запобігання виробничого травматизму, професійних захворювань та поліпшенню умов і охорони праці.

– Хто допомагає Вам розв’язувати такі функції?

– Професійний коллектив, який склався ось уже на протязі десяти з лишнім років. Зокрема, головний спеціаліст по роботі з роботодавцями Оксана Райчинець, головний спеціаліст з правових питань Віктор Петах, страховий експерт з охорони праці Микола Гребінь, головний спеціаліст з відшкодування шкоди потерпілим Марія Чава та інші.

– Хто є Ваші страхувальники у Фонді?

- Підприємства, установи та організації, інші юредичні особи незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору. А також філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами. Можуть бути дипломатичні представництва і консульські установи України, філії, представництва (у тому числі міжнародні), утворені відповідно до законодавства України, які мають окркмий баланс і самостійно здійснюють розрахунки із застрахованими особами.

- За які правопорушення несе відповідальність страхувальник згідно з діючим законодавством?

- За несвоєчасне подання або неподання встановленої звітності, несвоєчасне інформування фонду про річний фактичний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), про зміни технології робіт або виду економічної діяльності підприємства страхувальник відповідає згідно із законодавством.

- А чи маєте боржників із сплати страхових внесків у цьому році?

- На жаль, є. Сім підприємств боргують. Найбільші суми боргу у ВАТ "Факторімпакс" (керівник Пікула М.Є), ДП МОУ "Мукачівська госпрозрахункова дільниця" (Кушнір Ф.К.), МФ "Військторгсервіс", ВАТ "Мукачівський завод будкераміки", МТІ "Ілона".

- Чи були випадки травматизму за перше півріччя?

- Були. Ша сість місяців у місті і районі сталося 9 нещасних випадків, з них три непов''язані з виробництвом, а шість страхових, по яким Фондом виплачено потерпілим відшкодування. Один нещасний випадок із смертельним наслідком, а сааме на підприємстві "Мукачівське кар''єроуправління".

- Які причини травматизму?

- Як не прикро, але основнимми причинами як загального, так і смертельного травматизму на наших підприємствах є організаційні. В основному – це порушення трудової дисципліни, невиконання вимог інструкції з охорони праці. Як і в попередні роки, найбільша кількість нещасних випадків трапилась на деревообробних підприємствах та внаслідок ДТП (4 випадки).

Хотів би загострити увагу на смертельному випадку, який стався в "Мукачівському кар''єроуправлінні" внаслідок вильоту замкового кільця колеса автомобіля. Тут мусимо нагадати і застерегти інших, що надування шин, знятих з транспортних засобів в умовах підприємства, повинно виконуватись монтувальником тільки в запобіжних пристроях.

При виконання такої роботи у шляхових умовах необхідно покласти колесо замковим кільцем вниз.

- Чи знають страхувальники, як треба діяти, якщо, борони Боже, трапиться нещастя?

- Про це ми нагадуємо постійно. Читачам – також. Перш за все, треба повідомити будь-яким методом, аби надати кваліфіковану допомогу будь-яким методом, аби надати кваліфіковану допомогу потерпілому. Телефон швидкої допомоги – 103, а прийомне відділення лікарні 2-14-05. Відтак, наші координати: Відділення Фонду в м. Мукачеві – 4-35-95, страховий експерт – 3-86-50, держгірпромнагляд – 2-35-31.

- Якими правовими засадами керується Ваш фонд?

- Проведення соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань визначається Конституцією України. Основами законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Страхування є самостійним видом загальнообов''язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров''я громадян у процесі їх трудової діяльності. Держава гарантує усім застрахованим громадянам забезпечення прав у страхуванні від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

- Який існує порядок страхування?

- Для страхування від нещасного випадку на виробництві не потрібно згоди або заяви працівника. Страхування здійснюється в безособовій формі. Всі особи, які підпадають під обов''язкове страхування, вважаються застрахованими з моменту набрання чинності зазначеним Законом незалежно від фактичного виконання страхувальника своїх зобов''язань щодо сплати страхових внесків. Повні категорії громадян, у тому числі і суб''єкти підприємницької діяльності, можуть застрахуватися добровільно за письмовою заявою.

- До яких організацій належить фонд соціального страхування?

- Це некомерційна самоврядна організація, яка діє на основі статуту, що затверджується її Правлінням. Управління фондом здійснюється на паритетній основі державою, представниками застрахованих осіб і роботодавців. Безпосереднє управління фондом здійснюють правління та виконавча дирекція. Для контролю за додержанням фінансової дисципліни щодо нарахування, сплати та цільового використання збору органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків мають право проводити в порядку, визначеному законодавством України, планові та позапланові виїзні перевірки фінансово-господарської діяльності суб’єктів підприємницької діяльності.

- Які види допомоги отримує потерпілий, що отримав травму на виробництві або професійне захворювання?

- У разі настання страхового випадку відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України зобов’язане своєчасно та в повному обсязі відшкодувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я або в разі його смерті, виплачують йому або особам, які мають на це право:

- допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

- одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

Щомісячну страхову виплату в рахі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

Страхову виплату потерпілому в розмірі його середньомісячного саробітку при тимчасовому переведенні  його на легшу роботу;

- страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу роботу;

- страхову виплату потерпілому під час його професійної реабілітації;

- щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

- відшкодування вартості ритуальних послуг, пов''язаних з похованням померлого.

 

- Чи перераховуються розміри щомісячної страхової виплати у розмірі зростання середньої заробітньої плати у галузях національної економіка?

- Підставою для перерахування розміру щомісячної страхової виплати з 1 березня кожного року середньої заробітньої плати у галузях економіки за даними центрального органу виконавчої влади з питань статистики.

Перераховування розміру щомісячної страхової виплати проводиться виходячи з відкорегованої заробітньої плати на коефіцієнт підвищення стахових виплат, затверджених правлінням Фонду соціального страхування. Коефіцієнти підвищення страхових виплат у 2011 році – 1,102. При цьому відкорегована заробітня плата не може перевищувати максимальну величину, з якої справляються страхові внески до Фонду, на дату проведення перерахунку.  У такому разі розмір щомісячної страхової виплати зменшенню не підлягає.

Сума перерахованого розміру щомісячної страхової виплати та пенсії по інвалідності не може перевищувати відкореговану заробітню плату.

- Який порядок, Вікторе Олександровичу, забезпечення потерпілих на виробництві санаторно-курортним лікуванням?

- Відповідно до Закону поткрпілому, який став інвалідом, періодично, але не рідше одного разу на три роки, а інвалідам І групи щорічно безоплатно за медичним висновком надається путівка для санаторно-курортного лікування.

- Які ще види медичної допомоги  надає Фонд інвалідам від трудового каліцтва?

- Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві фінансує  витрати на медичну та соціальну допомогу, в тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, соціальний медичний постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування, якщо в них потребу визначено висновком МСЕК.

Витрати на ліки, лікування, протезування визначаються на підставі віданих лікарями рецептів, довідок або рахунків про їх вартість. 

– Подбаймо разом, щоб життя і здоров’я людей було головною турботою всіх і кожного зокрема. Наші Закони в цьому – велика підтримка.

01 липня 2011р.

Теги:

Коментарі

читач 2011-07-01 / 19:21:00
Ісе той Дядченко, який рулив Мукачівщиною у часи правління Різака та есдеків?!


Панорама
Публікації:
Слово про капітана добротворців
Береги Тиси прибирали інваліди на катамаранах
Дядькова наука
У Чинадієві святкували День селища
Будинок культури важливіший за аеропорт
Відпочинок у таборі "Толерантність і лідерство"
Без праці голуба нива теж не родить
Завершення земельної реформи: відповіді на основні запитання
Всеукраїнська нарада філологів у Ялті
Ювілейна зустріч у Києві
Дітям затишно й комфортно
Ціна літньої казки
На Мукачівщині українські філологи Закарпаття обмінялись досвідом
Багато друзів у панорамівців
Святкують водогосподарники
Іван і Майкл
Тепер оголошення в газету "Панорама" можна відправляти за допомогою смс-повідомлення
Зустріч однокласників
Життєва зірка Віктора Петаха
Йдемо до Благовіщення
/ 11Отець Іван: «Зцілюю молитвами душу і тіло»
/ 1У Мукачеві до Міжнародного жіночого дня пройде флешмоб
Леся Українка в моєму житті
«Метаморфози почуттів» Василя Білича
» Всі записи