В Ужгороді показали виставу "Маріупольська драма" до річниці бомбардування росіянами театру в Маріуполі (ФОТО, ВІДЕО)

Виставу "Маріупольська драма" зіграли в Ужгороді артисти Донецького академічного обласного драматичного театру міста Маріуполь. Зробили це до річниці бомбардування їхнього театру російськими військовими, розповіла виконувачка обов'язків директора театру Людмила Колосович.

В Ужгороді показали виставу "Маріупольська драма" до річниці бомбардування росіянами театру в Маріуполі (ФОТО, ВІДЕО)

За її словами, цю виставу показали вчетверте. Нагадаємо, 16 березня 2022 року російські військові випустили ракету на Донецький драмтеатр, що у Маріуполі. Тоді там загинули, за даними розслідування Associated Press, щонайменше 600 людей.

Виставу "Маріупольська драма" розпочали о 18 годині. Актори Донецького академічного обласного драматичного театру вийшли на сцену. Далі упродовж п'єси розповідали про життя у театрі, про очікування зеленого коридору, про бомбардування закладу та про те, як вдалося виїхати з Маріуполя. "У Донецькому драмтеатрі акторка Олена Біла разом з чоловіком Ігорем Китришем працюють 20 років. Коли росіяни випустили бомбу на театр, вони з сином Матвієм також були всередині закладу, в костюмерному цеху. Про це розповідали у виставі", — каже акторка Олена Біла.

"Я згадую, що був такий світлодіод, що працював від батарейки, такі світлодіоди розташовували на сцені, аби люди знали, куди йти, проходячи повз карман сцени. Я такий світлодіод собі взяла в костюмерний цех і він рятував мене, бо не можна було нічого вмикати, а без світла було дуже важко, дуже. Це не є якась роль, це є сповідь. Це сповідь цього всього так, як це було, так і розповідаємо: те, що нам вдалося побачити", — говорить жінка.

Актор Дмитро Муранцев до трупи Донецького академічного обласного драматичного театру приєднався у 2022-му. У день бомбардування театру в Маріуполі він теж був всередині. "Цей стан згадувати після бомби, коли вона впала, це такий напівступор: ти водночас не рухаєшся, але в голові стільки думок, ти сам з собою розмовляєш , ти не віриш, чи ти живий, чому ти живий, ти постійно щось шукаєш, а тіло твоє стоїть. Багато людей, які працювали в цьому театрі в Маріуполі, вони в мене викладали, були моїми вчителями. Людмила Леонідівна, директорка театру, також викладала в мене. Звісно, я туди пішов не за прихистком, а за точкою, де я очікую на евакуацію. Потім, коли я вже був на неокупованій території, мені запропонувала Людмила Леонідівна долучитися до відновлення театру", — розповів актор Дмитро Муранцев.

Виконувачка обов'язків директора театру Людмила Колосович у червні 2022 року почала відновлювати трупу театру в Ужгороді. "Ми приїхали, в нас ні печатки не було, ні документа, ні технічного оснащення, ні одягу, ні власного одягу. Було 7 акторів, а тепер 17. ми набрали молодих акторів з Дніпропетровського державного театрально-художнього коледжу, 5 людей до нас приїхали. Взяли двох людей з Харкова, одну дівчину з Тернополя, двоє акторів приїхали з Києва. У нас зараз досить потужний склад. 19 березня в репертуарі нашого театру нарешті з'явиться комедія. До цього були дві драми, потім була казка для дітей, потім була вистава «Вертеп Донеччини», а тепер ми вирішили, що прийшла весна і час жити, час продовжувати жити, тому буде комедія", — ділиться директора театру Людмила Колосович.

Сценарій вистави "Маріупольська драма" написав завідувач літературно-драматичною частиною Закарпатського муздрамтеатру Олександр Гаврош. Режисером-постановником був Євген Тищук. "Це документальна драма, написана за розповідями акторів, котрі знаходилися в той момент в театрі, котрі пережили все самі, але це не просто розповіді, з них треба було зробити п'єсу. Це була велика робота, вона тривала впродовж двох місяців. Щодня я спілкувався з акторами. Ми записали 14 інтерв'ю. Є інтерв'ю, які не увійшли у п'єсу, але той матеріал якоюсь мірою використаний тут. Жанр вистави визначає режисер. Євген Тищук назвав цей жанр storytalling, що з англійської мови перекладається як розповідаюча історія, тобто це коли герой розповідає щось про своє життя. Це сучасний жанр", — каже чоловік.

Тривала вистава "Маріупольська драма" годину. "Я дуже вражена. Я дякую акторам, що розповіли нам такі спогади. Відчуття такі, що я не знаходжу слів. Я дуже вражена", — розповіла відвідувачка Галина.

Виставу "Маріупольська драма" 16-го березня показали в четверте.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
18 березня 2023р.

Теги: Маріупольська драма, театр

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи