Сухий борщ для захисників на передовій готують тячівські волонтери на Закарпатті (ФОТО)

Більш ніж 1700 пакетів з сухим борщем за пів року зробили та відправили на передову волонтери з Тячева.

Сухий борщ для захисників на передовій готують тячівські волонтери на Закарпатті (ФОТО)

Розпочали готувати їх ще у 2015 році. А з повномасштабним вторгненням розгорнули свою роботу в більших масштабах. І відтоді кожного дня шинкують, сушать, фасують та відправляють на фронт. Овочі купують за гуртовими цінами коштом благодійників. А готують самі волонтери щоранку та щовечора.

Іван Крічфалушій почав виготовляти сухий борщ ще з початком війни на Сході України. У 2015 за спонсорські кошти вдалося придбати першу сушарку. Тоді готували борщ виключно для 128 бригади.

"Наш край закарпатський багатий на овочі. Це дешева сировина. І ми почали пробувати Перше — ми довели до автоматизму стан, консистенцію овочів. Щоб вони були сухими, зрозуміли. Скільки що сушити. А потім ми пропорціями зрозуміли, що багато буряку не потрібно. Капусти має бути достатньо, бо це все ж таки борщ, і зрозуміли, що в різних ситуаціях треба більше, або менше цибулі", — розповів Іван.

За його словами, з лютого до роботи почало долучатися більше людей. Киянин Олександр з дружиною та сином приїхав до родичів з початком повномасштабного вторгнення. До волонтерів приєдналися майже відразу. Робота тут знайдеться і найменшому, каже Олександр. Активно допомагає волонтерам і його семирічний син.

"Йому дуже подобається насипати-пересипати, але найбільше подобається процес вакуумування", — каже волонтер з Києва.

Вакуумують кожен пакет сухого борщу для довшого зберігання. В один - насипають мірний стакан суміші, кілька лаврових листів, ложку солі, трохи перцю та сухого кропу. Одна порція розрахована на 10 літрів води.

"Виходить 10 літрів борщу наваристого, смачного. І більше нічого не потрібно. Якщо є бажання, можна додати якусь консерву м’ясну. Тоді це виходить повноцінний наваристий смачний борщ. Оскільки воно має компактну форму, то зручно взяти з собою, зварити. Скільки людина здатна з'їсти борщу? Півлітра десь. Тобто майже 20 людей можуть одночасно поїсти з одного такого пакета", — розповів Олександр.

З початку повномасштабного вторгнення тячівські волонтери виготовили та віддали військовим понад 1700 пакетів з сухим борщем “Чорнобаївка”. Віддають не тільки закарпатській бригаді, а всім, хто просить в порядку звернень. Зараз почали експериментувати з іншими інгредієнтами. Наприклад, сушені помідори. Далі — планують ще заготовувати сливи та м’ясо для наших захисників.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
26 вересня 2022р.

Теги: борщ, передова, волонтери

Коментарі

Григорій 2022-09-27 / 07:46:19
От молодці! Най їм Бог помагає! СЛАВА Україні!

/ 5У Берегові відкрили першу на Закарпатті бочку молодого вина
/ 2В Ужгороді оцифрували унікальні фрески Горянської ротонди
/ 8"Сукня має бути яскравою і блискучою": як на Закарпатті виготовляють традиційне ромське вбрання
/ 6Нетипова для Закарпаття: поблизу Ужгорода фермер Віктор Карабін вирощує гречку
У Закарпатській обласній станції переливання нестача крові всіх груп
/ 17Новим директором Інституту Центральноєвропейської Стратегії став Андрій Любка
В Ужгороді жінка загинула, випавши з вікна 5-го поверху
У селі Буковець жінку, що зникла під час повені, шукають тільки лісники, місцеві, селищна рада та родичі
Північне сяйво спостерігали на Закарпатті
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
» Всі записи