360 ужгородців підписали звернення до міськради про перейменування вулиць міста (ВІДЕО)

360 ужгородців підписали звернення до міської ради щодо перейменування вулиць, які названі на честь російських письменників, поетів, науковців, громадських і політичних діячів. Розмістили документ у Facebook.

360 ужгородців підписали звернення до міськради про перейменування вулиць міста (ВІДЕО)

Його може підписати кожен охочий. Серед тих, хто вже підписав, лікарі, вчителі, громадські діячі, бібліотекарі, викладачі Ужгородського національного університету, культурні діячі, журналісти та приватні підприємці.

У перші дні створення звернення, його підписала художня керівниця Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук.

"Мені дуже не подобається, коли називаються іменами Радянського періоду. У часи російської агресії воно виступає дисонансом, такі назви в нашому суспільстві. Я вважаю, що в нас є дуже багато своїх героїв і сучасних, і в минулому, наш край багатий і Україна багата на такі історичні постаті, які достойні того, щоб вулиці, сквери, площі і пам'ятники були встановлені цим людям, нашим героям. Ці назви мають відбиток на те, як сприймає нас світ. Хоч здається, що зараз не на часі, але, можливо, зараз воно якраз назріває те, що потрібно шанувати й любити своє", — зауважила художня керівниця.

Підписали звернення також лікарі, громадські діячі, вчителі, журналісти, викладачі та бібліотекарі. Серед останніх і працівниця Закарпатської обласної наукової бібліотеки Надія Яблонська.

"Я побачила цю інформацію у Фейсбуці, я перейшла за посиланням і одразу підписала, тому що я вважаю, що не місце різноманітним там російським класикам, так званій російській культурі, не місце в Ужгороді. Як на мене, це варто було зробити дуже давно. У нас досить багато українських письменників, істориків, різноманітних громадських діячів, які заслуговують на те, щоб вулиці нашого міста носили їхні імена. До прикладу, такі, як Грицько Чубай, малознаний і маловідомий, багато є різних, та ж художниця Тетяна Яблонська. Цей перелік можна продовжувати довго-довго", — відзначила жінка.

Створили звернення 18 березня. Розповів один із ініціаторів документу Андрій Любка. Зробили його в електронній формі, щоб охочі могли залишати свій підпис.

"Це звернення ми передали депутатам міської ради для того, аби у цивілізований спосіб через комісії пропустити й розглянути можливість перейменування вулиць. Це проблема зараз на часі. Ми не поспішаємо з цим. Це необов'язково має бути здійснено сьогодні, або під час війни, але цю роботу варто розпочати через те, що в нас багато вулиць в Ужгороді названих на честь діячів російської культури, чи політики, науки тощо, які жодного стосунку до Закарпаття не мають. Мені здається, що на Закарпатті є досить багато достойних людей, які заслужили мати свою вулицю, наприклад, закарпатські письменники, які отримають вулицю тут, на честь них не назвуть вулицю в Луцьку чи в Чернігові, тобто ми маємо вшановувати своїх людей передовсім", — наголосив письменник.

Андрій Любка каже: до переліку внесли понад 40 вулиць, які хочуть перейменувати.

"Ми переглянули цілий реєстр вулиць Ужгорода. На щастя, вже дуже багато роботи зроблено під час декомунізації, але все ж залишилося дуже багато таких незрозумілих назв. Просто за принципом належності до Росії, до російського громадянства в минулому, ми вирішили сформувати такий список і запропонувати на його на розгляд комісії міської ради, тобто це не означає, що всі ці вулиці будуть перейменовані, це означає початок діалогу. Ми говоримо не тільки про вулиці, але, наприклад, і про бюст Олександра Пушкіна, який є в центрі Ужгорода. У зв'язку з тим, що це один із таких символів “руського міра”, ми його пропонуємо в цивілізований спосіб передати наразі в наш історичний музей в Ужгородський замок, оскільки побоюємося, що його можуть у дуже варварський нецивілізований спосіб повалити", — пояснив письменник.

Ініціатори передали звернення депутату Віталію Глаголі, який зареєструє звернення у міській раді.

 

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
24 березня 2022р.

Теги: перейменування, вулиці

Коментарі

Коняка 2022-03-25 / 08:39:46
Так , звичайно, злому подобаэться жити в стани вийни- потихеньку.

злий 2022-03-24 / 21:55:08
Ні, звичайно. А яким чином могло би заважати. Це компетенція місцевого самоврядування.Захист України на передовій - компетенція влади держави. Кожен займається своїм і ні в чому не пересікається

Кінь 2022-03-24 / 21:14:40
Питання до злого та 360 ужгородців, які підписали звернення до міськради про перейменування вулиць міста: чи не заваджає це звернення вирішенню викликів, які стоять перед країною в даний час. Патриотизм та любов до України проявляється при захісті України на передовій та допомозі тим, хто знаходиться зоні бойових дій.

добра 2022-03-24 / 19:11:20
А що з набором на спеціальність "російська мова" в УжНУ? Буде?

злий 2022-03-24 / 15:07:54
так, пушкін винуватий. Бо саме через нього, зокрема, насаджувалася в Україні імперська "культура". І терпимість до всього російського.
До чого це призвело, бачимо зараз. Тому, якщо дуже хочеться пушкіна, звиздуйте в свою Московію. І не повертайтеся. Нам московські виблядки тут не потрібні

Поміркованому Коневі 2022-03-24 / 15:04:22
Зайдіть в коменти за посиланням https://zakarpattya.net.ua/News/218909-Uzhhorodtsi-prosiat-vladu-derusyfikuvaty-toponimiiu-mista
Там є і про Ломоносова, і про інше.
Пушкіна взагалі ніде в світі не сприймають.
А взагалі імена не мають значення. Гасло Хвильового з 30-х років минулого століття - "Геть від Москви!" актуальне, як ніколи. Геть у всьому. А Мордор має бути зруйнований

Поміркований8 2022-03-24 / 13:27:37
Я так розумію, що усі проблеми в Ужгороді вирішені і залишилося тільки боротися з давно померлими Пушкіним чи Толстим і провокувати тим самим міжнаціональне протистояння на грунті цієї дурості. За їх хворобливою логікою саме Пушкін винуватий у тому, що Україну усі останні 30 років розкрадали її пахани при владі, яких і обирали ті хто підписав цю недолугу петицію. Чи можливо Пушкін з Толстим і Ломоносовим вирубали більшість карпатських лісів і корумпували усі суди, Прокуратуру, СБУ, Поліцію. Займіться краще будівництвом своєї держави і припиніть боротися з відьмами і розвішувати ярлики ворогів тим людям, що збагатили світову культуру.

Кінь 2022-03-24 / 11:25:09
Чим це в даний час допоможе в кривавій боротьбі з окупантом? А для регіонала, антимайданівця андрієва, це можливість обкрадати бюджет міста.

/ 1У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
"Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль" вчетверте проведуть в Ужгороді
» Всі записи