На Закарпатті наразі працюють майже 100 бригад "швидкої" (ФОТО, ВІДЕО)

Дві хвилини має бригада "швидкої", аби зібратися і поїхати на виклик до пацієнтів. Про це Суспільному розповіла лікарка екстреної медичної допомоги Христина Рішко.

На Закарпатті наразі працюють майже 100 бригад "швидкої" (ФОТО, ВІДЕО)

На Закарпатті наразі працюють майже 100 бригад "швидкої". У кожній — лікар, фельдшер і водій. Напередодні дня автомобіліста, який відзначатимуть в Україні 31 жовтня, Суспільне дізнавалося більше про роботу водіїв екстреної медичної служби та як вони працюють у команді, аби вчасно надати допомогу хворим.

Дзвінки від пацієнтів приймають у кімнаті диспетчерів. Потім направляють до них бригаду швидкої допомоги. Адресу та короткий опис стану хворого диспетчери надсилають бригаді медиків. У тих є дві хвилини аби вийти з приміщення і поїхати на виклик, — розповів водій Роман Беднарський.

"10 хвилин маємо, щоб доїхати на виклик, а найскладніше те, що не пропускають водії, дорога завантажена. Водії неуважні", — говорить Роман Беднарський.

Чоловік працює водієм екстреної швидкої допомоги впродовж року, загалом за кермом він 7 років.

"На "Швидкій" треба бути більш уважним, бо їдеш з проблисковими маячками, а хто того не бачить, то може з будь-якого перехрестя вискочити. Треба уважно дивитися. Це не тільки наше життя, а й пішоходів. Постійно допомагаємо лікарям, фельдшерам з хворими, зносити їх з поверхів. Ми не можемо залишати автомобілі без нагляду, тому лишаємося з автомобілем. Фельдшер і лікар ідуть до хворого, а якщо щось треба, вони телефонують і я їм несу", — розповів водій Роман Беднарський.

Під час викликів до хворих і водій, і медики допомагають одне одному, – розповіла лікарка швидкої допомоги Христина Рішко. Вони мають діяти спільно.

"Співпраця між водієм і бригадою дуже важлива, тому що є такі виклики, де чотирьох рук замало, і тоді дійсно дуже допомагає водій. Він допомагає в тому, щоб завантажити хворого в машину, бо є дуже багато викликів, де хворий лежачий, його потрібно знести з поверху, поставити на ноші, є такі виклики, коли потрібно щось з машини принести, тоді водій дуже допомагає. А ми їм допомагаємо в тому разі, якщо є адреса, яку вони не знають, а ми знаємо, то можемо тут підказати", — розповіла Христина Рішко.

Понад 20 років водієм швидкої допомоги працює Іван Фека. Чоловік розповів: під час перевезення пацієнтів потрібно зважати на їхній стан.

"Залежить від ступеня ураження. Є людина-інфарктник, її треба довести, як кажуть, як те яєчко, щоб не колихнуло, не підкинуло в машині. У таких випадках ми зменшуємо швидкість. Життя залежить від нас, у тому числі і від усіх водіїв, які рухаються в цьому потоці. Так що, зважаючи на ці речі, хай кожен задумається хай кожен задумається над цим і зрозуміє", — говорить Іван Фека.

За добу до центральної диспетчерської надходять майже 750 звернень із Закарпатської області, — розповіла старша лікарка Надія Смерека.

"Із цього ми виїжджаємо десь 400-500 викликів на добу. Працює в нас практично 100 бригад. У середньому 100 бригад в Закарпатській області. Що я хочу сказати у нагоди Дня автомобіліста про водіїв швидкої допомоги: це особлива когорта водіїв, тому що багато залежить від того, наскільки швидко ми приїдемо до хворого чи хворої, а вже від цього залежить надання нами невідкладної медичної допомоги", — розповіла Надія Смерека.

За її словами, одна бригада – це водій, лікар та фельдшер – за одну зміну мають 10-15 виїздів до хворих.

 

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
29 жовтня 2021р.

Теги: бригади, швидка

Коментарі

ТТТ 2021-10-30 / 09:53:37
Журналюгам мабуть варто брати інформацію у керівників, а вже потім - у водіїв! По області постійно чергують 119 бригад ЕМД і далеко не у всіх у складі три особи! Більше 7 бригад - фельдшерські, тобто у складі фельдшера та водія! Коли мова про Ужгород і район, Мукачево - одна справа: базування поруч і швиденько можна викликати підмогу! А на основних автомагістралях області, що пролягають в основному по сільській місцевості, бригади фельдшерські, ще як за часів СРСР! От є ДТП, дві-три особи потерпілі, травмовані. Приїжджає фельдшер із двома руками і виникає дилема: викликати підмогу (телефонувати, поснювати і втрачати час) чи надавати допомогу потерпілим і кому саме першому, потім другому і так далі! А якщо ще темний час доби - взагалі "пісня": крім надання допомоги і евакуації ще і пошук у темряві інших сожливих потерпілих! У більшості областей України взагалі немає бригад швидкої з одним медиком - або лікар і фельдшер, або два фельдшери, або фельдшер і медсестра! Але це не про Закарпаття!

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи