В Україні найменше шкіл із дистанційним навчанням – на Закарпатті

На Закарпатті розпочали перевіряти, як організоване дистанційне навчання у школах. Хто проводить ці перевірки та як це відбувається, — розповіла 21 жовтня в ефірі телеканалу UA: Закарпаття заступниця начальника – начальниця відділу інституційного аудиту управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області Наталія Гордуз.

В Україні найменше шкіл із дистанційним навчанням – на Закарпатті

За її словами, наразі на Закарпатті на дистанційному навчанні перебувають 12 шкіл.

Показники вакцинації працівників закладів освіти на Закарпатті одні з найкращих. Якщо в деяких регіонах працюють дистанційно заклади освіти у великій кількості, то на Закарпатті працюють тільки 12 шкіл, але не всі заклади на дистанційному через вакцинацію. "У Діловецькій школі Рахівської міської ради учні навчаються вдома, оскільки у будівлі школи проводять капітальний ремонт", — розповіла Наталія Гордуз.

"Наразі працівники державної служби якості освіти вивчають питання, яким чином, як, за допомогою яких інструментів відбувається організація дистанційного навчання в закладах освіти. Керуючись методичними рекомендаціями і положеннями про дистанційне навчання", — розповіла Наталія Гордуз.

21 жовтня працівники державної служби якості освіти проводили перевірку організації та проведення дистанційної форми навчання у Рахівському районі.

"Ми відвідали уроки. Це відбувалося зі згоди керівника закладу освіти, педагогічні працівники були повідомлені, що ми можемо бути присутні на їхніх уроках. враження позитивні. У всіх закладах освіти, які ми перевіряли, уроки відбувалися відповідно затверджених розкладів. Їх вчителі проводили на різних платформах. За результатами моніторингу ми подаємо довіку Державній службі якості освіти, де ми маємо повідомити, які є проблеми і які є позитивний досвід в організації дистанційного навчання. Наші вчителі відповідально віднеслися до організації дистанційного навчання", — розповіла Наталія Гордуз.

За словами Наталії Гордуз, початкова школа наразі отримала хороше забезпечення технікою: отримали і ноутбуки, комп'ютери, різноманітну оргтехніку.

"Вчителі наразі цим забезпечені, — сказала начальниця. — Крім того, відомо, є програма "Один вчитель — один комп’ютер". Вона, звичайно, орієнтована на майбутнє, але дуже відрадно, що це буде працювати".

Наталія Гордуз каже: проблеми із роботою техніки, звичайно, виникають у вчителів, але нині неможливо уявити сучасну освічену людину без особистого ґаджету.

"Звичайно, ми хочемо, щоб кожен вчитель мав від держави особистий ґаджет, але треба пам’ятати про те, що вчитель має продумати, як йому організувати це дистанційне навчання. Тому що вчитель несе відповідальність за ті знання, які він дає своїм учням", — каже вона.

З дітьми, за її словами, ситуація гірша, тому що державна служба якості освіти минулого року проводила моніторинг щодо проблем, які виникали в учнів. Питання технічного забезпечення учнів батьки визначили як одну з найгостріших проблем. Ще одним моментом, який ускладнював дистанційне навчання дітей було інтернет-покриття в тому чи іншому регіоні.

Заступник голови Закарпатської ОДА Олександр Пацкан сказав, що за кошти освітньої субвенції придбано 2300 ноутбуків для вчителів і сподіваємося до кінця року 63 громади мають їх отримати.

Минулого року в січні школи перевіряли на предмет якості організації дистанційного навчання. За словами Наталії Гордуз, ті результати були враховані і станом на сьогодні 80%, майже вже 90% вчителів вакцинувалися і тепер можуть працювати з дітьми не в дистанційному режимі.

"Друге питання — це вже за батьками: вони зрозуміли, що ґаджети дітям необхідні і тепер діти працюють з учителем, виходять на зв’язок, незважаючи на те, що це сільські заклади освіти, — розповіла начальниця відділу інституційного аудиту. — Вони навчилися працювати в дистанційному режимі. Дуже багато вчителів зайнялися самоосвітою, відвідували різноманітні курси. Ситуація з пандемією стала для них свого роду стимулом до самоосвіти".

За словами чиновниці, кожна школа по-своєму, але організовує дистанційне навчання. Одна на платформі "Єдина школа", інші використовують платформу Zoom, хтось — Meet.

"Аналізуючи заклади освіти, ми були дуже здивовані роботою в Чорнотисянському закладі середньої освіти I-III ступенів: З любов’ю. душею зроблений розділ дистанційного навчання.. Дуже гарно працює і Костринський ліцей, постійно оновлює сторінку дистанційного навчання. В Рахові заклади середньої освіти №1 та 2 дуже гарно працюють. На сьогодні кожен заклад освіти в краї зробив величезний крок уперед щодо організації онлайн-навчання", — розповіла начальниця.

Наталія Гордуз додала, що до управління Державної служби якості освіти можуть звертатися батьки, вчителі чи інші учасники навчального процесу. "Якщо є проблема не тільки в організації дистанційного навчання, то батьки можуть до нас звертатися і ми однозначно будемо помагати у вирішенні цих питань", — сказала вона.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
22 жовтня 2021р.

Теги: школи, дистанційне навачння

Коментарі

Анекдот 2021-10-25 / 06:59:59
Діти навчаються дома , то віддайте гроші, виділені на ремонт і утеплення вікон.

В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
"Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль" вчетверте проведуть в Ужгороді
В Ужгороді провели третій етап всеукраїнського туру змагань "Сильні України"
» Всі записи