У Солотвині на Тячівщині разом із Днем Незалежності України відсвяткували також День шахтаря (ВІДЕО)

Традиційно, в останню неділю серпня в Україні відзначають День шахтаря. З цією професією тісно пов’язана історія закарпатського Солотвина, де видобували сіль ще за часів Римської імперії.

У Солотвині на Тячівщині разом із Днем Незалежності України відсвяткували також День шахтаря (ВІДЕО)

В наш час видобуток білого золота» у селищі припинено, але солотвинці щороку віддають шану предкам, які все життя трудились під землею. Тож і день селища відзначають саме цього дня. Цього року святкування збіглися у часі з 30-ю річницею Незалежності України.

Солотвино – колись потужний центр солевидобутку, багатонаціональне та мультикультурне селище, зі славетною історією, унікальними традиціями та великим потенціалом. Упродовж століть тут у злагоді та взаєморозумінні співмешкають угорці, румуни та українці.

Свого часу Солотвино динамічно розвивалося завдяки місцевим соляним копальням. Вже більше десяти років шахти затоплені і видобуток солі припинився. Але шахтарська праця – в пошані у солотвинців.

В суботу, 28 серпня, тут яскраво відзначили День шахтарсього селища Солотвина і 30-ту річницю Незалежності України. З подвійним святом громаду вітали місцева влада, а також почесні гості – Консул Румунії в Солотвині Ґеорге А́нгел (кадр 6016), Консул Угорщині в Берегові Доктор Ердей Пийтер та провідний консул Угорщини в Ужгороді Доктор Чех А́рон.

У шахтах Слотвина працювали цілі покоління солекопів. Сьогодні їх у селищі – одиниці. Розповідають: зберігають традиції та щороку у шахтарській капличці згадують добрим словом про колег, яких уже немає поруч. На святі можна було ознайомитись з цікавими експозиціями історичних матеріалів про шахтарську історію Солотвина і не тільки.

Програма святкування була насиченою та різноманітною. Народні майстрині демонстрували свої оригінальні роботи, в яких знайшли відображення елементи румунської та угорської культур. А кухарі завзято змагались у конкурсі «Битва мангалів». На сцені ж вирувала яскрава концертна програма у виконанні музичних колективів та юних талантів селища. Також у цей день пройшло немало спортивних змагань та велотур.

Сьогодні Солотвино – центр територіальної громади, куди увійшли 6 населених пунктів, з населенням у 36 тисяч громадян. На завершення свята своїм феєричним виступом солотвинців та гостей селища вразила «зірка» української сцени, учасниця Євробачення Злата Огнєвіч.

ТРК "Мукачево" (М-студіо), Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
01 вересня 2021р.

Теги: шахтар, Солотвино

Коментарі

Вуйко 2021-09-02 / 16:28:11
Неправильно вказано в короткому описі статті, а саме: "Традиційно, в останню неділю вересня" Ні ! Правильно - в останню неділю серпня !

Віра до попереднього коментатора 2021-09-01 / 21:52:51
Щановний, Ви про що??? Територіальна громада Солотвина створена в кінці минулого року і повірте, зроблено дуже багато роботи, людей попитайте… Спеціально подивилася інформацію про те селище для переселенців, так люди мали в нього вселитися у 2013 поці ( а до того, його ще пару довгих років будували, я так розумію), і які на той час місцева влада мала повноваження, і якщо на то пішло, ніхто не просив будувати те селище, і яким боком сьогоднішня влада селища до дій десятирічної давнини…Вибачте, Вам просто немає до чого причепитися, мабуть Ви дуже нещаслива людина, якщо не вмієте радіти чужим здобуткам…Як кажуть, собака гавкає - караван йде далі…

Вірі 2021-09-01 / 21:07:40
А як кваліфікована команда селищної ради допустила будівництво нікому не потрібного селища для відселенців? Звісно, це було рішення області і "носатого", але ж місцева рада теж не останні люди у себе вдома!
І як вже так сталося збудували, чому лишилося безгосподарним? Рада не могла щось порадити, як господарі?

Віра 2021-09-01 / 19:13:05
Багато років проживала та вчилася у Солотвині. Дуже пишаюся тим, як мирно та дружньо живуть у цьому чудовому селищі румуни, угорці, українці… Честь і хвала грамотній та кваліфікованій команді селищної ради, яку очолює достойна та порядна людина - Василь Йовдій!!! Тільки так, тільки краще, тільки вперед - на благо територіальної громади! Молодці!

/ 7Освітяни Керецьківської громади також висловили недовіру її очільнику Михайлу Мушці
Упродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону оголосили 63 підозри переправникам ухилянтів
/ 2Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
/ 2На Закарпатті триває конкурс стартапів
На Закарпатті влітку зафіксували 1 випадок кору
В Ужгороді пройшов благодійний волонтерський Кремзлик фест
На Закарпатті пройшли конгресові слухання
/ 3В Ужгороді з'явилася чергова мініскультурка – Русалка
Спортсмен з Мукачева став бронзовим призером чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств ММА
У Тячеві "змагально" закрили тенісний сезон
Середньовічний фестиваль провели у Хусті
На Закарпатті прикордонники використовують для повітряної розідки пілотовану техніку та дрони
/ 1Буккросинги сервісних центрів МВС на Закарпатті поповнились новими підбірками книг
/ 2У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з полеглим у війні Василем Іваньом
На Закарпатті реалізовують проєкт "Віднова:UA"
12 будиночків на 48 осіб: модульне містечко презентували у Середньому на Ужгородщині
В Ужгороді медики на конференції ділилися досвідом у лікуванні епілепсії
/ 1Господині в закарпатському селі готують голубці для захисників на передовій
/ 2Найбльше шкіл запланували останній дзвоник на Закарпатті на 7-8 червня
/ 1Виставку традиційного народного одягу Луганщини "Евакуйована колекція" представили в Іршаві
У Мукачеві релоковане підприємство з Харкова виробляє сирні снеки
/ 2На Закарпатті 80-річна жінка здала теоретичний іспит з ПДР і тепер вчиться водінню
Зустріч із закарпатськими родинами пропавших безвісти та полонених організували в Ужгороді
/ 3У Ракошині на Мукачівщині демонтували пам'ятник радянському солдату
» Всі записи