9 км доріг відремонтували самотужки власним коштом мешканці Великої Доброні на Ужгородщині (ВІДЕО)

Селяни асфальтують вулиці самі та за власні гроші, розповів сільський голова Іван Попка.

9 км доріг відремонтували самотужки власним коштом мешканці Великої Доброні на Ужгородщині (ВІДЕО)

Вулиця Ніредьсег у селі Велика Добронь, що на Ужгородщині вже 20-та за ліком, яку місцеві жителі роблять самотужки. Протягом п’яти років люди відремонтували близько дев’яти кілометрів доріг.

Федір Нодь у 2016 році ініціював серед односельців відремонтувати дорогу власними силами. Розповів, що тоді кілька людей, хто хотів працювати для села, вирішили, щось робити, тому що дороги не було.

"Завжди бруд, завжди пилюка. Почали. Перша ділянка була 125 метрів. Це вулиця Егер. Домовлялися 15 людей, що зранку почнемо ставити бордюр, вирівняємо дорогу. Зранку о четвертій встав. 42-є людей чекали мене на вулиці. Кожному сподобалася ця робота. Там порахували, скільки асфальту, скільки піску… І так почалося й до сих пір триває".

Василь Балог бере участь у ремонті вулиці Ніредьсег. Каже, цього року роблять уже другу ділянку дороги. Її довжина 145 метрів. Першу частину відремонтували у 2017-му.

"Я живу на цій вулиці, — сказав Василь Балог. — Робимо дорогу, щоб можна було нормально їздити транспортом. Поки що задоволені, через рік побачимо, як буде триматися цей асфальт. І плануємо наступного року далі продовжувати, щоб повністю ця вулиця була заасфальтована".

Федір Нодь живе на вулиці Ніредьсег понад 60 років. Розповів, що тут постійно було болото: "Діти, як йдуть до школи, по коліна брудні. Давно вже робили тут самі дорогу, але вона не була хорошою: велике каміння стирчало. Важко було ходити. Зараз уже в чистому ходитимемо. Якщо не трудитимемось - не буде дороги", — сказав чоловік

Це не перша дорога, яку люди роблять цьогоріч. Планують відремонтувати ще дві. У серпні закінчили останню ділянку на вулиці Петефі. Так вона виглядає зараз

Грошей з бюджету Великої Доброні – це 9 мільйонів гривень у рік – на ремонт доріг недостатньо, каже голова села Іван Попка. Районна рада двічі виділяла по 200 тисяч гривень, цієї суми вистачало на 80 метрів доріг. Тому громада вирішила самостійно їх робити. Кожна родина, яка хоче долучитися, дає на ремонт дороги близько півтори тисячі гривень.

"Люди беруть участь і фінансово, і робоча сила людська, — розповів голова села. — На дорогах обабіч має бути бордюр, щоб асфальт не розсипався. Люди самі приходять, розрівнюють, закатують. Зараз трохи модернізувалися, бо асфальтоукладачі беруться в оренду. А давно ще таким дідівським способом робили: цими каталками, якими ще на полях працювали, — перші дороги так робили".

Цього року у Великій Доброні повністю відремонтували 6 вулиць. У 2021 році залишилося зробити останні 2 кілометри доріг.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
15 вересня 2020р.

Теги: дороги, кошти

Коментарі

Біров села Добронь 2020-09-17 / 03:53:11
ОГОЛОШЕННЯ !!!! Трудолюбива та порядна бригада будівельників-дорожників якісно, швидко та недорого настелить асфальтове покриття у будь-якому населеному пункті Украіни. Оплата в будь якій формі, приймаємо євро та форінти. Звертатися на сільраду

ЖОПО БЛОК 2020-09-17 / 03:45:50
Єто всьо сделали мы!!!! Поприветствуэм товарищи наших лидеров которые временно не могут воровать народные деньги, потому как находятся в изгнании на Рублевке. Ещё хотим добавить что во всем виноват Порох . Очень скучаем за вами, дорогие граждане, как там моя Хонка?

ЗЕ-СЛУГА Народу 2020-09-17 / 03:38:34
Треба срочно табличку покласти в началі Доброні шо то ми зробили Велике будівництво, бо скоро вибори, а наш рейтінг упав як старий х...й. І написати пару постів у інтернеті з фотками

Мадярський консул 2020-09-17 / 03:31:37
Йов нопот ківанок (добрій день) ! Мі пріветствуєм ініціатіва граждан Веліка Добронь і хочечеме от мадярского правітельства вручіти всім ко строіть дорога Утлевели (мадярські паспорти). Также ми хотім подаріть таблічка з надпісями по мадярскі «Слава Украіні» . Желаю всем нодь пейнз іш вісонтлаташро!

ГЛАВНИЙ СМОТРЯЩИЙ ЗА ДОРОГАМИ 2020-09-17 / 03:18:33
Шо ти кіпішуєш Мішку. Най собі мадяри асвальтувуть. Ми пак собі папіря намалюєме ош вто нами путі пороблені та украдеме сто міліону . Они най пашуть за своі кровні, а нам «какая разница» як грошики прикарманити, ітак ми будеме коло корита, а мадяри собі най асвальтувуть

ГЛАВНИЙ ДОРОЖНИК 2020-09-17 / 03:06:29
Шо то за доброньський безпредел!! Кіть так усі начнуть собі путі асфольтовати то нам не буде як красти!!! Караул - куда позирать міліція прокурори податкова служба!!! Мусять шіковно прийняти міри до сих мадярських дорожнику, придумати якісь налоги, санкціі, штрафи і пару кримінальних справ бо білше не даме ім ани копійки з отмитих і закатаних в асфальт народних гроший. Іще не дай боже узнавуть про йсе люди в Украіні тай поймуть што мош робити самому собі нормальні путі не за міліони як ми, а май туньо. З чого будеме кормитися??? Як будеме жити на єдну зарплату?

Іван 2020-09-15 / 21:25:50
Айно,та й забивим-ся указати,ош у В.Доброні я йще таких файних доріг нигда не видів.

Іван 2020-09-15 / 21:22:49
Н-н-но,та типир прийдуть дорожники,та й укажуть людям,ош їм треба платити за транспортування власної техніки і ходіння по нюв людей(на кшталт газовиків),бо їм оту дорогу треба експлактуват,та й за штось треба їсти і купувати собі файні мртори.До речі,а на чій баланс передадуть її?

Читач 2020-09-15 / 20:29:41
Які молодці односельці !!! Закарпатці -трудяги і дружні , інші-- Як жалітися- закачуйте рукава , бо в цій державі БЕЗ ВАРІАНТІВ!!! А великодобронцям - ВИ МОЛОДЦІ , Вам хвала !!!

Йовжі 2020-09-15 / 17:34:00
Но ,тешік

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи