У Мукачеві відкрили першу на Закарпатті дейзі-бібліотеку (ФОТО, ВІДЕО)

24 жовтня в рамках проекту „Взаєморозуміння” Міністерства культури України на базі Мукачівської міської центральної бібліотеки ім. О. Духновича відбувся науково-практичний семінар „Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору: перша українська дейзі-бібілотека”.

У Мукачеві відкрили першу на Закарпатті дейзі-бібліотеку (ФОТО, ВІДЕО)

 

Для бібліотекарів було проведено навчання та майстер-класи, представлені спеціальні технічні засоби та обладнання для незрячого читача в публічній бібліотеці, презентовані унікальні досягнення Львівської спілки інвалідів „УСІ” (мультиплікація та художні фільми для незрячих глядачів). 
Особлива увага під час семінару була приділена проекту по створенню першої української дейзі-бібілотеки. Про особливості формату „дейзі” та напрямки співпраці з шведськими колегами йшлося у виступі керівника „Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами” Національного університету „Львівська політехніка”, голови Львівського об’єднання „Українська спілка інвалідів – УСІ”, кандидата історичних наук Оксани Потимко, яка зазначила, що універсальний формат DAISY (спеціальний формат аудіокниг для людей з вадами зору) і бібліотечний сервіс DAISY Online для створення та видачі книг уже давно використовують бібліотеки світу, зокрема, Фінляндії, Данії, Швеції, Австралії, Японії, тому в рамках міжнародного проекту в нашій державі також планують записати дві тисячі таких видань. Вона також запросила бібліотекарів долучитися до створення української аудіобібліотеки навчальної та художньої літератури у форматі „дейзі”.
Матті Яткола, незрячий викладач академії „Svefi” зі Швеції, презентував бібліотекарям книжковий аудіоформат „дейзі”, ознайомив з очевидними перевагами даного формату над аудіокнигами, розповів про ефективність використання приладу на власному досвіді. Доповнював розповідь Матті, демонструючи необхідне технічне обладнання та програмне забезпечення для людей з порушеннями зору, Олексій Усов, програміст, викладач Шведської академії, керівник шведського проекту „Інклюзивна освіта школярів з обмеженими можливостями”. 
Під час семінару бібліотечні працівники ознайомилися з методикою начитування і виготовлення книг у форматі „дейзі”, також кожен учасник семінару отримав диск із записом програми створення книг у даному форматі, інструкцію з її використання, зразками готових дейзі-книг та програмами для запису з мікрофона та синтезатори мови.
„Мета проекту Міністерства культури України „Взаєморозуміння”, – підкреслила Тетяна Ігнатенко, представник Державної агенції промоції культури України – полягає не лише в запровадженні на українському культурно-освітньому просторі іноваційних форм та методів бібліотечного обслуговування читачів з глибокими порушеннями зору, чи в розробці першої української дейзі-бібліотеки. Ціль проекту – взаєморозуміння між світом зрячих та світом людей з обмеженими можливостями”.
„Зроби добру справу – прочитай незрячому одну книгу” – головний месидж Всеукраїнського дейзі-туру. Тому й запрошують усіх, хто виявить бажання долучитися до зачитування текстів підручників чи художніх творів, звертатися до координаторів проекту „Взаєморозуміння”, з якими можна проконсультуватися і спільно обрати книгу для начитування.
На завершення семінару присутні мали нагоду поспілкуватися з гостями, оглянути демонстровані прилади у дії, ознайомитися із спеціальною літературою для людей із вадами зору, зокрема, дитячою азбукою „Абетка” зі змішаним брайлівсько-плоскодруковим шрифтом, виданої у видавництві „А-ба-ба-га-ла-ма-га”.
Оксана Потимко передала у фонд міської бібліотеки перший в Україні фільм тифлокоментарем „Щоденник пам’яті” та аудіо версію „Абетки” (спеціальний проект для незрячих).

 

 
 
 
 
 
 
ТРК "Мукачево" (М-студіо), Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
26 жовтня 2014р.

Теги: дейзі, бібліотека

/ 7Освітяни Керецьківської громади також висловили недовіру її очільнику Михайлу Мушці
Упродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону оголосили 63 підозри переправникам ухилянтів
/ 2Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
/ 2На Закарпатті триває конкурс стартапів
На Закарпатті влітку зафіксували 1 випадок кору
В Ужгороді пройшов благодійний волонтерський Кремзлик фест
На Закарпатті пройшли конгресові слухання
/ 3В Ужгороді з'явилася чергова мініскультурка – Русалка
Спортсмен з Мукачева став бронзовим призером чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств ММА
У Тячеві "змагально" закрили тенісний сезон
Середньовічний фестиваль провели у Хусті
На Закарпатті прикордонники використовують для повітряної розідки пілотовану техніку та дрони
/ 1Буккросинги сервісних центрів МВС на Закарпатті поповнились новими підбірками книг
/ 2У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з полеглим у війні Василем Іваньом
На Закарпатті реалізовують проєкт "Віднова:UA"
12 будиночків на 48 осіб: модульне містечко презентували у Середньому на Ужгородщині
В Ужгороді медики на конференції ділилися досвідом у лікуванні епілепсії
/ 1Господині в закарпатському селі готують голубці для захисників на передовій
/ 2Найбльше шкіл запланували останній дзвоник на Закарпатті на 7-8 червня
/ 1Виставку традиційного народного одягу Луганщини "Евакуйована колекція" представили в Іршаві
У Мукачеві релоковане підприємство з Харкова виробляє сирні снеки
/ 2На Закарпатті 80-річна жінка здала теоретичний іспит з ПДР і тепер вчиться водінню
Зустріч із закарпатськими родинами пропавших безвісти та полонених організували в Ужгороді
/ 3У Ракошині на Мукачівщині демонтували пам'ятник радянському солдату
» Всі записи