На Великоберезнянщині люди виступають проти незаконних рубок

Варварські вирубки лісу. На Великоберезнянщині крім того, що дерева знищують гектарами, після себе лісоруби залишають ще й жалюгідний стан вирубаної території – ліс перетворюється ніби на поле бою, дорога глиняне місиво, а на ділянках купи відходів.

На Великоберезнянщині люди виступають проти незаконних рубок

Лісові угіддя Великоберезнянського району потроху зникають. На сполох забили місцеві жителі села Малий Березний, де недалеко від їх села вже другий місяць проводиться масова вирубка дерев. Люди кажуть, нікого з працівників, схоже навіть  не хвилює техніка безпеки, нібито не отримували вона і дозволу на вирубку. Відхрещувались працівники лише словами, всі документи в керівництва, однак якого?  – так і не зрозуміло. Є тут техніка, яка працює на номерах сусідньої Словаччини.

Як зазначають місцеві жителі, вирубують ліс на цій ділянці всі, хто може. А після себе залишають жахливу картину, колишні дороги перетворились на глиняне місиво, а  на галявині – купа відходів.

Щоб зупинити таке свавілля, місцеві активісти звернулися з відповідними заявами у всі компетентні державні органи, та вимагали створити комісію, яка б мала розібратись у правомірності подібних діянь. Однак комісія так і не прибула на місце вирубки лісу.

Звернулись активісти і до Великоберезнянської прокуратури.  Представник  прокуратури на камеру спілкуватись відмовився,  втім запевнив, перевірять законність вирубок. Проте ми вирішили шукати цю законність самі, а саме в кабінеті директора державного підприємства “Великоберезнянське лісове господарство”. Ліс що вирубують, знаходиться саме на його території.

Як нам повідомили у відомстві, за цим договором фірмою “Посів України”, яка вирубує ліс, внесено у державний бюджет 118 тис. 903 грн. На вказаній площі можуть залишити 353 кубометри деревини у вигляді гілок, які залишаються для перегнивання. Потім, згідно з чинним законодавством має йти засадження вирубаної ділянки. Як зазначила керівник “Великоберезнянського лісового господарства”, це станеться через рік. Проте як стверджують самі великоберезнянці, ніхто прибиранням території, ба навіть новим засадженням лісу ні через рік, ні через два не займається. Коли вирубка закінчується, ліс перетворюється ніби на поле бою. І така ситуація не лише біля села Малий Березний, але й інших лісосік району. Так біля села Костьова Пастіль вирубка лісу пройшла відразу над селом, що загрожує, при сильних дощах, повінню та зсувами.

ТРК "Мукачево" (М-студіо), Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
29 березня 2014р.

Теги: рубка, вирубка

Коментарі

111 2014-03-30 / 22:55:06
По-перше не треба бути спеціалістом, щоб навіть візуально побачити порушення. По друге комісія відмовилася їхати на інше місце - "Ділок", бувший колгоспний сад, де сад повністю знищений, а півроку тому ще можна було гриби там збирати.Ліс рубали і будуть рубати, але хоча б треба дотримуватися норм що вимагає законодавство, а не нищити все підряд по принципу - після мене хоть кінець світу.

горец 2014-03-30 / 22:01:27
Найшли у кого шукати правди, Березнянської прокуратури ! Цар сидить на голодному пайкови після Чопа і готовий хоть пнями торговати ! А начальник Березнянської міліції Томаш Вітька сам має лісосіки і рубать ліс і точно также "слідкує" за усіма правилами рубки і возить дрова на своїх зілах на Перечинський хімкомбінат. Хто там дивиться за порядком ?
Там треба би був робінгуд, би спалив усю їхню техніку в лісах і тільки тоді щось зміниться !

справедливість 2014-03-30 / 15:44:36
Нащот посісти місця у лісгоспі не знаю,але знаю що були дзвінки від копчо-файтового сучого кодла до активістів з погрозами і залякуванням,що куди вони полізли,так шо робіть висновки!

до гар 2014-03-30 / 15:20:29
Дійсно!Пишуть не маючи жодних уявлень про системи і Правила рубк та лісовідновлення !!А вирубки здійснюються на умовах підряду!Використання лісового ресурсу і відповідні сплати податкі за лісгоспом!!

Гар 2014-03-30 / 14:08:38
Біда в тому, що місцеві активісти то люди не грамотні в лісовій сфері і немають ніякого поняття про використання природніх ресурсів. Або хтось хоче посісти керівні місця в лісовій сфері.

Йовшка 2014-03-30 / 10:03:57
на Міжгірщині теж така ситуація!!

Де той Шекета-герой???

/ 7Освітяни Керецьківської громади також висловили недовіру її очільнику Михайлу Мушці
Упродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону оголосили 63 підозри переправникам ухилянтів
/ 2Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
/ 2На Закарпатті триває конкурс стартапів
На Закарпатті влітку зафіксували 1 випадок кору
В Ужгороді пройшов благодійний волонтерський Кремзлик фест
На Закарпатті пройшли конгресові слухання
/ 3В Ужгороді з'явилася чергова мініскультурка – Русалка
Спортсмен з Мукачева став бронзовим призером чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств ММА
У Тячеві "змагально" закрили тенісний сезон
Середньовічний фестиваль провели у Хусті
На Закарпатті прикордонники використовують для повітряної розідки пілотовану техніку та дрони
/ 1Буккросинги сервісних центрів МВС на Закарпатті поповнились новими підбірками книг
/ 2У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з полеглим у війні Василем Іваньом
На Закарпатті реалізовують проєкт "Віднова:UA"
12 будиночків на 48 осіб: модульне містечко презентували у Середньому на Ужгородщині
В Ужгороді медики на конференції ділилися досвідом у лікуванні епілепсії
/ 1Господині в закарпатському селі готують голубці для захисників на передовій
/ 2Найбльше шкіл запланували останній дзвоник на Закарпатті на 7-8 червня
/ 1Виставку традиційного народного одягу Луганщини "Евакуйована колекція" представили в Іршаві
У Мукачеві релоковане підприємство з Харкова виробляє сирні снеки
/ 2На Закарпатті 80-річна жінка здала теоретичний іспит з ПДР і тепер вчиться водінню
Зустріч із закарпатськими родинами пропавших безвісти та полонених організували в Ужгороді
/ 3У Ракошині на Мукачівщині демонтували пам'ятник радянському солдату
» Всі записи