Більшість солотвинців не готові переселятися в Тереблю, яку має "відкрити" Янукович (ВІДЕО)

Виселяють проти волі. Через небезпеку зсувів, солотвинців, які живуть уже десятки років у своєму селищі хочуть переселити у новий житловий комплекс в сусідньому селі Теребля, що 60 кілометрів від їхнього дому. Людей планують переселити без їхньої згоди в будівлю, де немає ні питної води, ні належного опалення. Їх не питали, а житловий комплекс для них побудували.

Більшість солотвинців не готові переселятися в Тереблю, яку має "відкрити" Янукович (ВІДЕО)

Солотвинці вже роками живуть у потенційно небезпечній зоні і ніколи не мали проблем із будинками. Люди не розуміють, у кого взагалі виникла ідея будувати окреме містечко у Тереблі, якщо ніхто з них навіть не звертався зі скаргами про надзвичайну ситуацію.

Ще більше жителів дивує те, що якраз їх оселі по вулиці Робітничій знаходяться від солерудника дуже далеко, порівняно з будинками, які знаходяться прямо біля шахтових проваль. Жити за 60 кілометрів від свого рідного селища, де немає ні каналізації, ні водопроводу,  ні окремих навчальних закладів і церков для румунів, українців, росіян і угорців люди категорично відмовляються. Кажуть, компенсувати те, що вони мають у Солотвині,  їм точно не зможуть.

Жителі третього будинку по  вулиці Ленінградській кажуть: житловий комплекс у Тереблі – найкраще помешкання для біженців, але не для них. За словами солотвинців, замість того, аби витрачати 150 мільйонів гривень на будівництво нового мікрорайону в Тереблі, можна було спрямувати ці кошти на відновлення солерудника. А якщо вже чиновники на чолі з Президентом дуже хотіли допомогти, то могли побудувати такий же комплекс на території Солотвина, де є поле в 140 гектарів.

Хоча чиновники на чолі із заступником голови Закарпатської ОДА Ігорем Свищо на останній нараді і обіцяли солотвинцям, що їх будинки навіть після переселення у Тереблю залишаться за ними, закон цього аж ніяк не передбачає. Тому люди звернулися з відкритим листом до Президента України, аби Гарант Конституції спростував або підтвердив цю інформацію. Чекали, що Віктор Янукович приїде 30 жовтня на Закарпаття відкривати новий мікрорайон у Тереблі, однак його візит чомусь перенесли.

340 жителів планують переселити, однак тільки кілька з них готові переїжджати. Одного з таких нам вдалося застати, однак,  на які умови згодився чоловік,  він навіть не усвідомлює. Ось така байдужість і необізнаність громадян найчастіше і призводить до їхніх же бід, а деяким чиновникам це тільки на руку.

ТРК "Мукачево" (М-студіо), Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
29 жовтня 2013р.

Теги: Солотвино, Теребля, Янукович

Коментарі

Віт 2013-10-30 / 01:00:46
Коли при союзі строїли Теребле-Ріцьку ГЕС, то й ті дали гроші людям, а не зводили їм "общагу-концлагер". Хоч виселяли примусово, але дали можливість людям гідну альтернативу...

Солотвино 2013-10-29 / 22:15:07
Все це правда я сам з Солотвина і підтверджую те що жоден чоловік не хоче і не буде переселятися у Тереблю!Гроші витратили бог знає на що....150 мілйонів роздалиб людям та всі б построїлися за ті гроші !Кінчена влада покидків і бандитів

Віт 2013-10-29 / 20:56:15
А що дивного, взяли землю за безцінь, зліпили будиночки з гіпсокартону та й переселять. З 150 мільйонів дві третини можна й собі взяти. А якщо б гроші роздавали - вкрасти важче...

виборець 2013-10-29 / 20:36:08

Остання проста фраза переселенця, що погодився переїхати у Тереблю, говорить відразу про все : «Я парень закарпатський, дитина війни. Я все пережив, і це переживу…»

Ось так. На старі дні. За 60 км від рідні, цвинтаря, де поховані батьки, церкви, де хрестили, і т.д., і т.п.

А ось, якщо дійсно поділити 150 мільйонів витрачених бюджетних гривень навіть на 340 жителів (не сімей!), що планують переселити, то вийде більше 440 тис. грн. (чи 55 тис. $) на одного жителя.

Якби дружині цього дідика, що погодився переселятися, сказали, що їй дають 110 тис. доларів США, щоб вона разом з дідом лише з’їхала з аварійного будинку, чи поїхала б вона за 60 км від хати будуватися?

Питання риторичне. Але не для «бізнесменів» з ОДА. У них своя «бухгалтерія». На жаль.

гуцул 2013-10-29 / 20:26:55
Та й не треба Януковича на Зааарпття, очковтірательство черговоє не вдалося, без помпи, хотіли перед Європов указати покращення, та не вишло, вилізла брехня сфабрикована, а люди указали реальні факти. Молодці солотвинці не побоялися правду усьому світу розказати. Президент побоявся людської правди та передумав їхати згубернатором червену лєнту розрізати, скоріше чорну треба, бо се людям горе та біда.

/ 7Освітяни Керецьківської громади також висловили недовіру її очільнику Михайлу Мушці
Упродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону оголосили 63 підозри переправникам ухилянтів
/ 2Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
/ 2На Закарпатті триває конкурс стартапів
На Закарпатті влітку зафіксували 1 випадок кору
В Ужгороді пройшов благодійний волонтерський Кремзлик фест
На Закарпатті пройшли конгресові слухання
/ 3В Ужгороді з'явилася чергова мініскультурка – Русалка
Спортсмен з Мукачева став бронзовим призером чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств ММА
У Тячеві "змагально" закрили тенісний сезон
Середньовічний фестиваль провели у Хусті
На Закарпатті прикордонники використовують для повітряної розідки пілотовану техніку та дрони
/ 1Буккросинги сервісних центрів МВС на Закарпатті поповнились новими підбірками книг
/ 2У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з полеглим у війні Василем Іваньом
На Закарпатті реалізовують проєкт "Віднова:UA"
12 будиночків на 48 осіб: модульне містечко презентували у Середньому на Ужгородщині
В Ужгороді медики на конференції ділилися досвідом у лікуванні епілепсії
/ 1Господині в закарпатському селі готують голубці для захисників на передовій
/ 2Найбльше шкіл запланували останній дзвоник на Закарпатті на 7-8 червня
/ 1Виставку традиційного народного одягу Луганщини "Евакуйована колекція" представили в Іршаві
У Мукачеві релоковане підприємство з Харкова виробляє сирні снеки
/ 2На Закарпатті 80-річна жінка здала теоретичний іспит з ПДР і тепер вчиться водінню
Зустріч із закарпатськими родинами пропавших безвісти та полонених організували в Ужгороді
/ 3У Ракошині на Мукачівщині демонтували пам'ятник радянському солдату
» Всі записи