В Ужгороді проаналізували старт вступної кампанії до вишів

В Ужгороді відбулося засідання на тему «На Закарпатті стартував вступ абітурієнтів до вишів області».

В Ужгороді проаналізували старт вступної кампанії до вишів

Про особливості вступної кампанії 2012 та готовність найбільших вищих навчальних закладів області до прийому абітурієнтів розповіли Святослав Бабіля та Володимир Феськов, співкоординатори громадського спостереження за вступною кампанією-2012, Громадянська мережа ОПОРА.

Святослав Бабіля зауважив, що кампанія громадського моніторингу на Закарпатті ведеться в трьох найбільших вузах області: Ужгородському національному університеті, Закарпатському державному університеті та Мукачівському державному університеті і проходить за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Вступна кампанія цього року відзначилася відмінності від попередніх. Наприклад, новацією цього року став 140-бальний «поріг» результатів ЗНО для вступників. «Ми підтримуємо таку новацію, оскільки учні із низькими оцінками з профільних продметів, очевидно, не зможуть на високому рівні опанувати фахові предмети у виші», - каже С. Бабіля.

Ще одна новація - факт кожної подачі заяви в паперовій формі заноситься уповноваженою особою приймальної комісії до Єдиної державної електронної бази з питань освіти безпосередньо під час прийняття заяви. З цим одразу виникли певні проблеми. За словами С. Бабілі, буває, що ця база просто «вилітає» і на внесення даних витрачається значно більше часу, що, як наслідок, є одною з причин черг. І хоча на таку новацію витрачено чимало державних коштів, проте її належне тестування не було проведено напередодні вступної кампанії, тому система часто давала збій.

Володимир Феськов наголосив: «Ми проводимо моніторинг не для того, щоб виявити недоліки, а щоб реформувати і покращити систему вступу до вишів. І це нам вдається, адже щороку наші рекомендації беруться до уваги на урядовому рівні.

Міністерство неочікувано для приймальних комісій та абітурієнтів створило ситуацію, згідно з якою останні повинні надавати свій ідентифікаційний код та підписувати заяву зі згодою про використання персональних даних. А якщо абітурієнт неповнолітній (яких більшість), то з ним повинен прийти хтось із батьків (чи опікунів). Якщо вони не знали про це завчасно, то абітурієнтові доводиться повертатися додому (а це можуть бути сотні кілометрів) і приїздити ще раз із дорослими».

Також спостерігачі звернули увагу на скарги абітурієнтів на неякісну роботу системи електронного вступу, пов’язані з технічними проблемами Представники ГМ “Опора” рекомендують абітурієнтам особисто подавати заяви до ВНЗ особисто, для уникнення проблем з їх реєстрацією

Абітурієнтам слід пам’ятати про 1, 5 та 8 серпня - дати опилюднення списків абітурієнтів рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення. Ця інформація має бути оприлюднена навчальними закладами не пізніше 12.00. Після цього у них буде кілька днів на те, аби скористатись своєю можливістю на безкоштовне навчання, інакше вона буде надана іншому абітурієнту.

Доповідачі нагадали, що від ГМ ОПОРА працює телефонна гаряча лінія, за якою абітурієнти та їхні батьки для отримання безкоштовних юридичних консультацій, які стосуються роз'яснення умов прийому під час подання документів та заяв до ВНЗ у 2012 році, а також способу захисту своїх прав у випадку, якщо їх порушено приймальною комісією вищого навчального закладу. Телефони центральної (044) 222 57 27 та локальної (066) 317 36 13, та (050) 100 24 69 гарячої лінії працюють з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 19:00.

04 липня 2012р.

Теги: вступ

Коментарі


Вступ-2012
Публікації:
/ 3В УУБА завершено вступні іспити
/ 3Друга вища освіта за доступною ціною
/ 4Карпатський університет оголошує додатковий набір абітурієнтів
/ 4Фініш вступної кампанії на Закарпатті
/ 4Закарпаття і Буковина – аутсайдери вступної кампанії
/ 1Спостерігачі ОПОРИ фіксують незадовільний стан роботи Єдиної державної електронної бази з питань освіти
/ 2Духовна і світська освіта в одному виші
/ 4Закарпатська ОПОРА оприлюднила телефон "гарячої лінії" по вступу
/ 4Першого дня вступної кампанії до закарпатських вишів було подано більше 1000 заяв
/ 4Сьогодні стартує вступна кампанія до українських вишів
/ 4Свалявський технічний коледж НУХТ оголошує набір студентів
/ 4В Ужгороді створено оперативний штаб з питань вступу до ВНЗ
/ 1Абітурієнтам радять вступати тільки до закарпатських вишів
/ 8На Закарпатті є лише один заклад, який готує професійних організаторів масових заходів – Ужгородський коледж культури та мистецтв
/ 418 червня закарпатські ВНЗ отримають держзамовлення
/ 4Моніторинг ЗНО на Закарпатті виявив лише дрібні порушення
» Всі записи