Факт наруги над пам’ятним знаком карпатським січовикам у Солотвині поставив багато запитань

Цирк поїхав, а клоуни залишилися. Так можна перефразувати перебіг подій у закарпатському Солотвині, де упродовж двох місяців відбувалися акти вандалізму над пам’ятним знаком героям Карпатської України Михайлу Колодзінському, Зенону Коссаку та іншим невідомим українським патріотам, розстріляним тут у березні 1939-го року.

Факт наруги над пам’ятним знаком карпатським січовикам у Солотвині поставив багато запитань

Із встановленого і освяченого 17 березня 2012 року надгробного каменя з меморіальною дошкою у період з 18 по 27 березня зник державний символ – тризуб, 11 квітня пам’ятний знак осквернили вдруге – по-варварськи знищили дошку із написом, залишивши на камені антиукраїнські написи. Вершиною цинізму став вчинок селищного голови Солотвина Юрія Ухаля, який надав дозвіл на те, аби цьому місці 8-11 травня розташувався Хмельницький цирк.

Звісно, що гастролюючий цирк нічого не знав про відзначення чергової річниці  Карпатської України, а тим більше – про понівечений вандалами пам’ятний знак. Питання тут виключно до пана Ухаля, який навіть постарався організувати транспортний засіб, аби допомогти звільнити територію для цирку. Коли голова Закарпатської «Свободи» Олег Куцин висловив протест представникам цирку, тоді й все з’ясувалося. Хмельничани вибачилися, камінь пам’яті повернули на місце. 

Тим часом солотвинський голова каже, що все сказане вище – неправда, і, начебто, ніякого дозволу на розміщення цирку не давав. Стверджує також, що не давав і ніякого дозволу на встановлення пам’ятного знаку, а тільки – на проведення «мітінгу». Таке враження, що або пан голова щось не дочитав у паперах, які сам же підписав, або погано розуміє державну мову. Хоча і тут закрадаються сумніви, бо просив тячівських активістів «Свободи» не дуже великий камінь ставити, намагався ніби й сприяти. Мабуть, лихий поплутав…

Громадськості та всім компетентним органам варто ознайомитися з дозвільними документами, щоб без зайвих домислів зрозуміти суть свідомо протиправних провокативних дій поінформованого селищного голови. Осквернення освяченого на честь українських героїв місця – питання не тільки національної культури, а, передусім, державне. Селищний голова з цим твердженням, хвала Богу, згідний, і сподівається на міліцію, яка має розставити всі крапки над «і» у кричущих актах вандалізму. Шокована громадськість теж на це дуже сподівається.  

Тим часом у Тячівському райвідділі міліції свободівцю Володимиру Гапуну повідомили, що солотвинських вандалів виявлено, меморіальну дошку, розколоту на чотири частини, знайдено на смітнику. Таблиця відновленню не підлягає, а акт вандалізму, начебто, вчинили двоє підлітків(!), які вже встигли у всьому зізнатися. Справа готується до суду.

Громадськість Тячівщини і всього Закарпаття обурена поведінкою селищного голови Солотвина Юрія Ухаля. Це питання навіть планується розглянути на черговій сесії районної ради. А Закарпатська обласна організація ВО «Свобода» готує нові позови до суду як на селищного голову, так і його заступника пана Яноша Кочергу за наклеп в газеті «Карпаті Ігоз Со» від 27 березня 2012 року.

Прес-служба Закарпатської ОО ВО «Свобода»

16 травня 2012р.

Теги: Солотвино, Колодзінський, Коссак, Карпатська Україна, січовики

Коментарі

не гість 2012-05-28 / 12:58:17
Гостю.
А що ти так чоловіче розійшовся. В тебе є докази, що родич простої людини був агентом КГБ та забирав у вдовиць корови?
І для чого ти обливаєш лайном його родичів, яких ніколи не бачив, і які, якщо робити висновок із попереднього коментара, уже на тому світі.
Ти називаєш просто людину безбожником, а сам таке пишеш про мертвих, і думаєш, що ти після цоього великий праведник. Це чоловіче не лише ганьба, а ще й великий гріх.
Тай про вчительок і комсомольців ти нічого не пиши, бо мало, і таке місце, і це були чиїсь діти. Тут тоже маєш гріх.
А Ви пане адмін. за: "коби й тебе повісили, на єдного дурня кагебіського було би менше", на мій погляд, мали би видалити цей цинічний коментар.

просто людина 2012-05-26 / 14:45:01

Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

Гість просто людині 2012-05-26 / 08:00:52
Ти неборе не бреши. Аш твій покійний дядько ги ти кажеш не спав в єдній хижи та майже мав за що боятися. Голови вті часи всі били комуністами і агентуров кагебе які їх і клали.А живі свідки тих часі знают добре, що робили голови сільрад під час колективізації. Як покривали своїх родичів, як від вдовиць корови забирали, як неугодних ворогами держави робили і ті пропадали ночами. Живі свідки знають і про ястребків які ночами капчали собі тризуби та сокирами цілі сімї вирубували щоби на бандерівців думали. А дале в діти їм цуря чужоє познавали. Ти кажеш тебе батьки вчили Бога і ближнього любити? Та ти безбожники і типирь слово Бог з малої букви пишеш, і чиї батьки за трудодні робили тот ниборе не так як ти думає. Май скоро твої батьки били ярими комуністами та шкодуєте, щосьте втратили безплатну булю з колгоза та мясце. Щи й за47 гід тямеме і треба би судити тих котрі до того голоду причетні. І не кипи дурно про тисячі вчительок повішених,та комсомольців. Правда кобли й тебе повісили на єдного би дурня кагебіського менше било.

просто людина 2012-05-21 / 07:46:29
А чому іншому мене мали вчити батьки, які памятають до тепер ті страшні ночі, коли в закарпатські села після війни заходили бандерівці.
Коли мій покійний дядько - голова сільради жодної ночі не спав в одній і тій же хаті.
Коли мовчки заходили у хлів, і не питаючи нікого, забирали кабана.
Коли в одному із сіл Воловеччини вбили міліціонера, лиш тому, що захищав від пограбування магазин.
Ви щановний С.Ф. начиталися сучасної літератури, яка відбілює бандерню, і сприймаєте це за аксіому, а ще живі свідки тих часів думають інакше.
Мої батьки, один із який покійний, вчили мене, не зобижати слабого, не красти чужого, любити бога і ближнього. Так чого ви вважаєте, що вони робили помилку.Для мене мої батьки патріоти, які за трудодні створюли матеріальні блага для України, які за останні роки були розікрадені.
Як бачите шановний С.Ф. у кожного своя правда.

С.Ф. 2012-05-21 / 01:20:28
просто людина 2012-05-20 / 16:27:21
Не вчіть дурному дітей. Ніколи в житті на прикладі терористів ви не виховаєте патріотів.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Це у Вас мабуть з власного гіркого досвіду... не тому батьки Вас вчили... і на власному прикладі їм не вдалося виховати з Вас патріота....
Не повторюйте помилок Ваших батьків!
Вчіть Ваших дітей патріотизму на прикладі таких героїв, як Роман Шухевич, Михайло Колодзінський і Зенон Коссак!

*** 2012-05-20 / 23:44:27
Професор Олекса Мишанич писав: «Вони намагаються протягнути дуже сумнівну думку про два Закарпаття – одне – «Подкарпатскую Русь», витворену московською, будапештською і празькою традиціями, чужу Україні, і друге – українське Закарпаття, нібито силоміць нав’язане галичанами, східними українцями і місцевими «українофілами». Ці два краї протиставляються один одному...»

6048 2012-05-20 / 20:07:05
Практично до початку 20-го століття в записах (церковних і урядових) відмічалася належність до релігійної конфесії, бо практично не розвинуті були наукові дисципліни, які визначали приналежність людей до етносів, націй. Так, наприклад, при переписі 1900 року в Галичині було зафіксовано понад 3 млн. русинів - людей, приналежних до християнства східного обряду. Однак на кінець І світової війни картина вже помінялася - територіальні спільноти чітко визнавалися або окремими етносами, або націями. Це конкретизовано на конференції поневолених народів Центральної Європи, яка визнала не просто нації, а й їх права на самовизначення. Таким чином на період ІІ світової війни люди вже визнавалися "чехами", "русинами" чи ще кимось не по приналежності до конфесії си по громадянству, а по приналежності до тої чи іншої визнаної нації.

С.Ф. 2012-05-20 / 18:56:56
карпаторос 2012-05-20 / 08:59:15
С.Ф.
Здогадайся з двох раз якої національності був мій дідо, який воював у Людвіка Свободи, якщо в церковних книжках, де фіксувалося народження, було записано - русин.
- - - - - - - - - - - - - - -
В греко-католицьких церковних книгах не вказували національності. Маю кілька копій про народження з римо-католицьких і протестантських книг, національності і там не вказано... Може Ваш дід-русин за віросповіданням був мусульманином чи іудеєм...?... хоч і там маю сумніви щодо вказування національності...
Щодо Людвіка Свободи, то „русини” у його корпус потрапляли єдиним шляхом – з місць позбавлення волі, де вони сиділи за нелегальний перехід кордону СССР.
Тобто якщо Ваш дід-русин дійсно служив у Людвіка Свободи, то перед цим йому так добре жилося в Угорщині, що він залишив тут все і втік від цього прекрасного життя в СССР...

Istvan 2012-05-20 / 17:43:31
А что там, с этим камнем? "Пусть установлят на территории пляжа..."

АНЦЯ 2012-05-20 / 17:18:13
Василью 2012-05-17/13;16.02 Як што вы русин, "Пиши як говориш, говори як пишеш" учив югославський мовознавець ,і запамятайте , імя Василь, пишеся из великої буквы!

*** 2012-05-20 / 16:47:19
Тобто, питань по русинству Бандери і Шухевича, я так розумію, вже нема? Даю ідею: можете назвати одне із новостворених русинських "обществ", котрі плодяться, як амеби, іменем русина Шухевича, котрий ся немало прислужив нашуй малуй утцюзнині в боротьбі з мадярськими окупантами... :-) А якщо общество буде більше, як 3 чоловіка, тобто - майвеликоє, мож назвати його іменем Великого Русина Франка... :-)

З приводу терористів, то ти розкажи то мадярам, які засилали терористів у наш край в 30-х роках, а потім заслали сюда цілу армію головорізів у 1939-му...

просто людина 2012-05-20 / 16:27:21
Інтересно де їм обом поставити памятник за тисячі повішених вчительок зі Сходу, голів сільрад та комсомольців.
Чи це панове не будемо брати до уваги?
Не вчіть дурному дітей. Ніколи в житті на прикладі терористів ви не виховаєте патріотів.

*** 2012-05-20 / 16:22:04
На час народження Бандери і Шухевича в Галичині, як і на Закарпатті, реєструвалися тільки русини. Ось посилання на річне свідоцтво Романа Шухевича з ґімназії за 1922/23 навч. рік - http://www.territoryterror.org.ua/uk/archive/photoarchive/photo/?pictureid=306 . Дивіться за яку мову поставлено оцінку. Та й саму мову документу проаналізуйте - якщо вистачить інтелекту, то зрозумієте, що літературна мова русинів галичини пройшла точно таку ж еволюцію, як і руська мова у нас на Закарпатті.

Навіть на основі цього Шухевичу можна би було ставити пам’ятник в мукачеві поряд з Духновичом. Вже не говорю про те, що він є героєм Карпатської України... )))

карпаторос 2012-05-20 / 14:53:39
Офонаріти. У Бандери та Шухечива в метриці написано - русин. Опублікуйте їх метрики.

карпаторос 2012-05-20 / 10:46:17

Питання до Адмін. Що мається на увазі хамство. Те, що бандерів не було на Закарпатті? Чи те, що бандерів не буде на Закарпатті ?


Те, що якщо ви будете хамити опонентам всупереч попередженням Адміністрації сайту, вам взагалі закриють можливість брати участь у коментуванні з вашого комп’ютера. Адмін

sevka 2012-05-20 / 10:31:47

Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін

карпаторос 2012-05-20 / 09:50:33

Хамство. Коментар видалено. Адмін

*** 2012-05-20 / 09:20:30
Хлоп’ята, "русин" було, навіть, запсано в метриці і документах про здобуття освіти Степана Бандери і Романа Шухевича. І що?

карпаторос 2012-05-20 / 08:59:15
С.Ф.
Здогадайся з двох раз якої національності був мій дідо, який воював у Людвіка Свободи, якщо в церковних книжках, де фіксувалося народження, було записано - русин.

С.Ф. 2012-05-20 / 01:43:14
закарпатець 2012-05-17 / 07:43:24
А для мене герой мій дідо, який воював у Людвіка Свободи, а не в бандерівському схроні.
- - - - - - - - - - - -
І якої національності був Ваш дідо, який воював у Людвіка Свободи???


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи