На Верецькому перевалі відзначали річницю розстрілу понад 600 карпатських січовиків (ФОТО)

18 березня на засніженому Верецькому перевалі Львівська та Закарпатська ОО ВО «Свобода» зійшлися вшанувати пам’ять оборонців Карпатської України 73 роки по тому.

На Верецькому перевалі відзначали річницю розстрілу понад 600 карпатських січовиків (ФОТО)

Як відомо із досліджень науковців, угорські окупанти привели на межу Львівської і Закарпатської областей (тоді угорсько-польський кордон) понад 600 полонених, передали польській стороні і, як нині свідчать докази розкопок (на місці злочинів знайдені також кулі від угорської зброї), з обох сторін злочинно розстрілювали січовиків уздовж перевалу довжиною у 10 км.

«Закарпатські українці, – урочисто лунало на Віче, – забувши про традиційні свари між народовцями і русофілами, згуртувалися навколо УНО в єдину новітню силу, завершивши за словами покійного Олекси Мишанича «еволюцію від карпатських русинів до закарпатських українців». Погано озброєні, недосвідчені хлопці і дівчата, в тому числі з Галичини, Волині, Наддніпрянщини, чинили героїчний чин оборони Срібної Землі. Сили були не рівні і 18 березня припинили опір останні захисники держави. Як відомо, Карпатська Україна проіснувала із З жовтня 1938 р. по 15-18 березня 1939 р. Не зважаючи на те, в молодій державі відбувся такий розвиток подій, що до краю була прикута увага всього світу. Це була друга спроба українців після 1919 року створити свою державу, і ці події відіграли надзвичайно велику роль у формуванні самосвідомості нації».

На могилах перепохованих 17 невідомих січовиків (у 2009 та 2011 рр.) проведено молитву та покладання вінків. Представники львівського товариства «Пам’ять» тричі дали сальву героям Карпатської Січі. «Ті молоді січовики заслужили того, бо буквально грудьми затулили  цю молоду Українську державу. І сьогодні ми повинні сказати, що 15 березня на Закарпатті розпочалася Друга світова війна. – Зазначив у своєму виступі єпископ УПЦ КП Ужгородський і Закарпатський Кирило. – Ці юнаки доказали, що ми браття козацького роду. І ми повинні жити нині під гаслом Т.Г.Шевченка: «Борітеся – поборете!»

На урочистому Віче виступив лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. У своєму виступі він зазначив: «Ми з вами прийшли на цей перевал для того, щоб схилити голову перед пам’яттю українських героїв – карпатських січових стрільців, які поклали свої голови за те, щоб ми могли жити в українській державі, говорити рідною українською мовою, щоб мали свою Конституцію, свої кордони. Так, нині Українська держава лишень за формою є українською. Нам потрібно її наповнити українським змістом, про який мріяли карпатські січовики, які тут лежать, про який мріяли ті державотворці, які проголошували Карпатську Україну… Я хочу, щоб вони знали, що їхня смерть була немарною, як і смерть мільйонів українців в різні інші часи, які клали голову за нашу українську державу. Тому що ми, сучасники, повинні боротися, щоб тут, у нас, сьогодні була справжня держава, в якій існуватиме соціальна і національна справедливість…».

У своєму виступі голова Закарпатської ОО ВО «Свобода» Олег Куцин передав усім  вітання із закарпатської славної землі. «Чотири дні ми шануємо героїв Карпатської України, – зазначив він, – провели 18 заходів. На жаль, закарпатська влада так і не захотіла долучитися до широкого вшанування цих подій, і крім одного заформалізованого мітингу, куди під примусом звезли працівників адміністрацій, більше ніде не «засвітилася». У всіх них на час підготовки до урочистого Віче чомусь враз вийшли з ладу мобільні телефони і львівські колеги так і змогли домовитися про спільне вшанування пам’яті закатованих січовиків. Навіть не спромоглися прочистити дорогу до місця поховань з закарпатської сторони, і бажаючі взяти участь у вшануваннях або поверталися додому, або змушені були об’їжджати через Львівську область. Закарпатська «Свобода» своїми силами та коштами встановила декілька пам’ятних знаків. Зокрема, на Міжгірщині в с. Сойми поручнику Федору Тацинцю, який боронив Торунський перевал від польських терористів і загинув мученицькою смертю разом із земляком з с. Торунь та двома невідомими галичанами, а також в смт. Солотвино полковнику М. Колодзінському та З. Коссаку на місці їх розстрілу. Полковник Колодзінський - герой, який вражає своє мужністю, та чином,залишив нам у спадок крилату фразу, яку сказав у відповідь на пропозицію окупантів здатися: «У словнику українського націоналіста слова капітуляція немає». 

На тлі майже половини європейських держав, які здалися без опору нацистській Німеччині, карпатські січовики з одним крісом в руках на п’ятьох і сильною волею до свободи – виглядали подиву гідними Героями. Я не хочу зараз говорити про жертви,  їх було багато. Хочу наголосити на їх жертовності. Карпатські січовики знали, що здобути перемогу буде неможливо, йшли в бій, боролись і з словами «Слава Україні» на устах помирали. Вони дали нам право говорити вголос на весь світ, що Закарпаття – наша українська земля. Зараз угорська реваншистська гідра знову піднімає голову і зневажливо поводиться на українській землі, сіючи зневагу до українства. Серед угорськомовного населення розповсюджується плани на «угорське майбутнє»  Закарпаття. Так от: Угорщина буде за Будапештом, а тут була і буде Україна. Не  будуть нам зайди із-за Уралу,  розповідати, як жити на нашій рідній землі».

Прес-служба Закарпатської ОО ВО «Свобода»

19 березня 2012р.

Теги: Верецький, січовики, Тягнибок

Коментарі

matik 2012-05-10 / 22:56:01
Звідки цифра 600?З пальця?Перепоховали - 17.

русин 2012-04-03 / 15:06:32

Хамство і тролінг. Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

ДЕЯ 2012-03-26 / 22:58:19
Hungi 2012-03-20 / 16:30:30

Ніхто не плаче, треба поважати героїв, а не шукати промахи у їхніх діях...
А такі як Дмітрій Табачнік, викидають навіть згадку про Карпатську Україну....

інж.-Будівельник Р 2012-03-22 / 10:45:52
Так, теперішній владі вигідно щоб українці, у даному випадку ми-закарпатці, мовчали і думали що все добре, в той час потихеньку дерибаниться наша власніст і вивозиться в закордонні банки гроші.
Поясніть чому відстоювання власних інтересів "Hungi" вважає примітивною тактикою? Хіба це не саможбереження нації? Хіба Ван недостатньо доказів того що робиться зараз?!!!!!!???
Що ще потрібно щоб ми всі відкрили очі і пробудившись почали діяти? Війна чи голод? Що для цього Вам,Hungi,олекса, ще потрібно!???

снy 2012-03-20 / 20:01:05
зніміть рожеві окуляри, якщо ви не бачите, що робиться в державі і хто нею керує. Хіба це вигадка?

Hungi 2012-03-20 / 16:30:30
Борис Щука 2012-03-20 / 15:59:28
(ц) "Складається враження, що на основних інформаційних сайтах регіонів України сидять відбірні тролі спецслужб "стратегічних партнерів" нашої держави, які відрізняються чітко вираженою імперіалістичною шизофренією".

Все правильно ! Начитавшись цієї "националистичної-патріиотичної" пропаганди враження не тільки таке, що "є загроза від ворогів", а, що нас вже давно вороги окупували і ми вже в рабстві :))) Це - дуже примітивна тактика : прибіднятися, жалітися, що існує "надруга" і т.і. ... Самі з себе робимо "мучеників", самі вигадуємо проблеми, і самі ж боремося з "вітряком" :)) Та ніхто нічого не має проти ваших героїв ...( тим більше "стратегічні партнери ). Скільки можна плакати ??!!

Борис Щука 2012-03-20 / 15:59:28
Складається враження, що на основних інформаційних сайтах регіонів України сидять відбірні тролі спецслужб "стратегічних партнерів" нашої держави, які відрізняються чітко вираженою імперіалістичною шизофренією.
Громадяни, чому чинна влада, як "регіанальная" так і місцева забувають про героїчну боротьбу закарпатських українців? Чому ми допускаємо існуванню цієї наруги над їх героїзмом??? Пора вибирати моральну і чесну владу і на парламенських виборах в нас є можливість це зробити!
А свободівцям, які намагаються повернути історичну пам"ять народу велика подяка, честь і хвала!

Ember Zoltán 2012-03-20 / 11:15:03
на місці злочинів знайдені також кулі від угорської зброї), – прямо было написано: Made in Hungary
єпископ УПЦ КП Ужгородський і Закарпатський Кирило – так "наши" священники служат Богу:)
Зараз угорська реваншистська гідра знову піднімає голову і зневажливо поводиться на українській землі, сіючи зневагу до українства– доказательства в "студю"
Серед угорськомовного населення розповсюджується плани на «угорське майбутнє» Закарпаття. – и здесь
доказательства в "студю"
Так от: Угорщина буде за Будапештом, а тут була і буде Україна. – што было, приблизительно знаем, што будет, одному Богу видно
Не будуть нам зайди із-за Уралу, розповідати, як жити на нашій рідній землі». – Оратор, после того как поел немножко сырого мяса, ударил камнем по голове своего соседа, почесал свои мандавошки, вышел из берлога

цензор 2012-03-20 / 10:45:18
Опять 25. Сколько можно, опять это тупое "зайди із-за Уралу, розповідати, як жити на нашій рідній землі". Ну кто пишет подобный бред. Кому нужно найти врага и показать "браваду"? В государстве полным полно своих проблем, но их почему-то никто не решает, намного проще махать кулачками в белых перчатках в сторону Венгрии. Я впервые полностью согласен с "местным" - наполняйте смыслом существования свою государственность, а не выдумывайте себе врагов, нет сейчас прямой угрозы от венгров, как не старайтесь как не кипятитесь -нету ее. А вот из Киева есть, и еще какая.

местный 2012-03-20 / 08:12:10
"нині Українська держава лишень за формою є українською. Нам потрібно її наповнити українським змістом"...
да. ну и кто не согласится с Тягнибоком?

Михайло 2012-03-19 / 21:53:47
Невже у Вас "Олексо" клепки у голові немає, адже Карпати є не тільки у Закарпатті, але й у Галичині, Буковині, Румунії, Словаччині. Вони нас об'єднують.
А ті,хто нас хоче роз'єднати,вороги Закарпатців.

олекса 2012-03-19 / 21:39:09
йдит вон галичане из карпат!!


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи