Закарпатська «Свобода» так і не дочекалася справедливого суду

Натомість антиукраїнські сили всупереч своїм очікуванням не побачать закарпатських «свободівців» у тюремній камері

Закарпатська «Свобода» так і не дочекалася справедливого суду

25 жовтня 2011 року закінчилось слухання кримінальної справи по обвинуваченню трьох членів ЗОО ВО "Свобода" за підпал так званого пам'ятного знаку на Верецькому перевалі, спорудженого, нібито, "на честь переходу угорських племен в Карпатський басейн"..  В судових дебатах прокурор, не аналізуючи досліджені у судовому засіданні докази, стандартною фразою заявив, що злочин доведено наявними в кримінальній справі доказами та попросив винести обвинувальний вирок та присудити трьом членам Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" по 3 роки позбавлення волі з застосуванням, відповідно до ст. 75 КК України, іспитового строку терміном в 2 роки.

Представник цивільного позивача замість того, щоб аргументувати підставність позовних вимог, закцентував увагу суду на політичній складовій справи, а саме – на усній домовленості колишнього Президента України п. Ющенка з президентом Угорської Республіки про встановлення пам'ятного знаку, а також на тому, що, мовляв, дана справа перебуває на контролі у парламенті Угорщини, а значить – що в обвинувальному вироку зацікавлена правляча влада як в Угорщині, так і в Україні. Послідовно наголошуючи на тому, що, начебто, дана справа є свого роду "лакмусовим папірцем" стану дружніх відносин між двома країнами, позивач тим самим здійснював відчутний психологічний тиск на головуючого суддю.

Захисник свободівців у своїй тривалій промові детально проаналізував склад злочину, передбаченого ч.2 ст. 296 КК України (хуліганство) і доказами, наявними у справі, довів, що  Куцин О.І., Поливко Р. І.  та Лелекач Т. З. такого злочину не скоювали, оскільки діяли в рамках чинної Конституції України, чинного законодавства України та міжнародного права, а так званий пам'ятний знак на Верецькому перевалі насправді є самочинним будівництвом, яке не має жодної матеріальної та культурної цінності, не захищене законом та не має законного власника, який би мав на це будівництво правовстановлюючі та реєстраційні документи.

Захистом підсудних було неспростовно доведено, що споруда на Верецькому перевалі є самочинним будівництвом, в ході якого було порушено норми як мінімум чотирьох правових актів держави України:

1) Закону України "Про місцеве самоврядування  в Україні";

2) Земельного кодексу України в редакції  1992 року;

3) Порядку спорудження (створення) пам'ятників і монументів, затвердженого  наказом Держбуду України та Мінкультури України;

4) Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого наказом Держбуду України.

На логічне запитання захисту "Якщо 19 лютого 2011 р. на Верецькому перевалі  мала місце подія  з підпалу  пам'ятного знаку  як об'єкту  культурної спадщини, то чому прокуратура не змінила у ході судового процесу  обвинувачення  з ч.2 ст.296 КК України (хуліганство) на ч.2 ст.298 КК України (умисне, незаконне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин), яке мало би більш вірогідний вигляд,  ніж обвинувачення  у   хуліганстві?", відповідь  так ніхто і не дав, хоч вона – очевидна:

- по-перше, оскільки  підсудні є членами політичної партії Всеукраїнське об'єднання „Свобода", всьому суспільству слід було продемонструвати, що члени цієї політичної сили є просто хуліганами  і пересічному  українцю  слід про це пам'ятати в контексті майбутніх виборів до парламенту. Така  постановка питання  повністю  відповідає  інтересам  політичних сил, які  сьогодні перебувають при владі в Україна;

- по-друге, санкція  ч.2 ст.296 КК України передбачає набагато суворіше, ніж санкція  ч.2 ст.298 КК України;

- по- третє,  предметом  злочину  як складовою частиною об'єкту злочину, передбаченого  ч.2 ст.298 КК України, є  пам'ятки культурної спадщини національного або місцевого значення, які занесені  до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, тоді як у судовому слідстві показами свідка  Ковача М.М. (голови  Товариства  угорської культури Закарпаття), листом  начальника управління культури Закарпатської ОДА п. Ю. Глеби та іншими документами було неспростовно доведено, що пам'ятний знак на Верецькому перевалі не є пам'яткою культурної спадщини України ані місцевого, ані, тим більше, національного  значення.

Суду були надані численні документальні підтвердження порушень Законів України, допущених посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Закарпатської області на різних стадіях реалізації ТУКЗом проекту спорудження зазначеного об'єкуту на Верецькому перевалі. У справді правовій державі за цими матеріалами компетентними органами вже було б порушено з десяток кримінальних справ. Але не в сьогоднішній Україні. 

У своєму вирокові суд,  наслідуючи "найкращі" традиції радянської системи, далекої від демократичних принципів судочинства, рівності сторін перед законом і змагальності при доведенні  або запереченні вини, виніс вирок у ключі, якого домагався прокурор.
Рішення приймалося явно за попередньою домовленістю: між судовими засіданнями прокурор подовгу "консультувався " з захисником угорської сторони, після чого на ще довший період навідувався в кабінет судді.

З іншого боку, слід зазначити, що цивільний позов ТУКЗ про відшкодування матеріальної шкоди в розмірі 42 200 гривень та 50 000 гривень моральної шкоди судом залишено без розгляду за безпідставністю первісного позову та через недоведеність обставин справи. Тобто, не прийнявши до розгляду цивільний позов, суд тим самим визнав, що так званий пам'ятний знак на Верецькому перевалі є незаконним.

Чітко усвідомлюючи, що рішення суду було вже готове по суті до початку судового засідання, враховуючи залежність судової системи України від поточної політичної коньюнктури,  адвокат підсудних з тактичних міркувань на відповідному етапі заявив клопотання про застосування до Куцина О.І. та Лелекача Т.З. амністії.

Вирок був прогнозований: Поливко Руслана Івановича визнано винним і йому призначено покарання у вигляді обмеження волі строком на три роки та звільнено від відбування покарання з іспитовим строком на півтора року. Куцина О.І. та Лелекача Т.З. від кримінальної відповідальності звільнено на підставі Закону України "Про амністію..."

Підсудні своєї вини не визнали, заявивши, що в своїх діях керувалися виключно шаною до своїх ідейних попередників, пам'яттю про українських героїв, закатованих на цих місцях, та любов'ю до своєї держави.

На цьому Закарпатська обласна організація ВО "Свобода", безумовно, не зупиниться: адвокатами організації вже підготовлено апеляцію та документально підтверджені звернення до прокуратури та СБУ з вимогою порушити кримінальні справи за всіма фактами порушень законодавства під час будівництва цього принизливого для українців і провокативного за своїм характером так званого пам'ятного знаку.

Пресс- служба ЗОО ВО "Свобода"

27 жовтня 2011р.

Теги: Верецький, Свобода, ТУКЗ

Коментарі

Спостерігач 2011-11-10 / 16:14:00

"василь, 02.11.2011 14:01


**************************************************************************(ц)


Мій вчорашній коментар вилучено, бо були "порушені" правила коментування.


То значить, що вимагати звершення "соборної" на кістках непокірних інших народів відповідає українській національній етиці?


Це означає, що ви наприкінці свого коментаря так само закликали до етнічних чисток. Адмін

Спостерігач 2011-11-09 / 14:58:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

С.Ф. 2011-11-08 / 23:59:00
E. Z., 08.11.2011 19:13
С.Ф.,
может у вас лучше перевод получится.
http://www.mtaki.hu/docs/ter_es_terep_06/kantor_zoltan_hamis_dichotomia.pd
- - - - - - - - - - -
Те, що автор називає kulturális nemzet на українській мові зазвичай називається - етнічна нація.
Багато з чим в цій статті y згоден, але це наукова праця і написана вона для „галочки”...
Наприклад, щоб бути доцентом, треба щороку написати (здається) 3 наукові роботи. Ось і пишуться такі „наукові роботи”...

E. Z. 2011-11-08 / 19:16:00
С.Ф.,
может у вас лучше перевод получится2.


http://www.pointernet.pds.hu/kissendre/tarsadalomelmelet/20060510235922209000000410.html

E. Z. 2011-11-08 / 19:13:00
С.Ф.,
может у вас лучше перевод получится.


http://www.mtaki.hu/docs/ter_es_terep_06/kantor_zoltan_hamis_dichotomia.pdf

Retro 2011-11-08 / 18:36:00

Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін

С.Ф. 2011-11-06 / 19:02:00
Щось не спрацювало...
E. Z., 06.11.2011 18:28
Плохо ищетщ, пан Ц.Ф. А вы попытайтесь искать не по/русски:)
А я нашел:
Культурная нация: общность людей с общей культурой, психологией и самосознанием.
- - - - - - - - - - -
Так і я знайшов:
Ember Zoltán – п’ятикратний серійний вбивця
Ви згідні з тим, що Ви - п’ятикратний серійний вбивця???

Про будь-яке твердження мене в першу чергу цікавить чи правда це, чи неправда.
А те означення яке Ви навели – просто ліберальна маячня.
До того ж Ви мабуть неправильно переклали цей термін...

2011-11-06 / 19:00:00
E. Z., 06.11.2011 18:28
Плохо ищетщ, пан Ц.Ф. А вы попытайтесь искать не по/русски:)
А я нашел:
Культурная нация: общность людей с общей культурой, психологией и самосознанием.
- - - - - - - - - - -
Так і я знайшов:
Ember Zoltán – п’ятикратний серійний вбивця
Ви згідні з тим, що Ви - п’ятикратний серійний вбивця???

Про будь-яке твердження мене в першу чергу цікавить чи правда це, чи неправда.
А те означення яке Ви навели – просто ліберальна маячня.
До того ж Ви мабуть неправильно переклали цей термін...

E. Z. 2011-11-06 / 18:28:00
Плохо ищетщ, пан Ц.Ф. А вы попытайтесь искать не по/русски:)
А я нашел:

Культурная нация: общность людей с общей культурой, психологией и самосознанием.

С.Ф. 2011-11-06 / 18:26:00
E. Z., 05.11.2011 17:08
Не буду с вами спорить.
(Только в скобках: культурная нация и нация культурная, не культурная тоже две разные вещи, то есть, когда я написал, что не принадлежу до украинской культурной нации, совсем не говорил, что украинская нация не культурная, а просто пользовался политической терминологией!)

Якщо існує культурна нація, то обов’язково існує не культурна нація. Це закон логіки, який зобов’язані засвоїти учні в другому класі початкової школи. Невже це так важко зрозуміти? Якщо не розумієте - напишіть – поясню детальніше...

„просто пользовался политической терминологией”, то це як? Вибачайте, але терміни треба вживати в тому значенні, яке є істинним чи принаймні зрозумілим для співбесідника...

С.Ф. 2011-11-06 / 15:41:00
E. Z., 05.11.2011 17:08
Не буду с вами спорить.
Мой совет: запишите в гугел это два выражения: политическая нация и культурная нация. И сразу поймете, что эти две разные вещи.
- - - - - - - - - - - -
Золтане! Так я якраз і стверджую, що це різні речі. Тільки Ви посилаєтесь на науку, а наука будується на логіці. Але якщо у Вас практично відсутнє логічне мислення і є тільки аналогове, то як вам пояснити складні логічні конструкції. Особливо якщо Ви навіть не намагаєтесь мене зрозуміти...
Я виконав вашу пораду і щоб взнати, що це таке, записав у „гусел” Ember Zoltán.
Мені в першій десятці видало виключно наступне - Ember Zoltán – п’ятикратний серійний вбивця. За вашою аналоговою логікою слідує, що Ви - п’ятикратний серійний вбивця. Ви згідні з таким висновком? А якщо не згідні, то чому пропонуєте подібне робити мені?
До речі на словосполучення „культурная нация” взагалі нічого не видає, бо в російській мові такого поняття взагалі немає...

E. Z. 2011-11-05 / 17:08:00
Не буду с вами спорить.
Мой совет: запишите в гугел это два выражения: политическая нация и культурная нация. И сразу поймете, что эти две разные вещи.

(Только в скобках: культурная нация и нация культурная, не культурная тоже две разные вещи, то есть, когда я написал, что не принадлежу до украинской культурной нации, совсем не говорил, что украинская нация не культурная, а просто пользовался политической терминологией!)

С.Ф. 2011-11-05 / 00:35:00
E. Z., 04.11.2011 10:46
До речі, Ви можете повідомити нам Вашу національність???

Культурные люди такие вопроси (и за кого голосовали, какое у вас вероисповедание) не задают. С другой стороны я на этот вопрос уже как минимум сто раз ответил...
- - - - - - - - - - - -
Так Ви відповідали, що ви – угорської національності.
А потім Ви пишете, що належите до української нації, тільки не до „культурної”, а до іншого типу, тобто тої, яка не є культурною... Судячи з усього, Ви просто не розумієте зв’язок між словами нація і національність. А я вже кілька раз писав про це, ще раз:
українська нація – це сукупність людей української національності, угорська нація – це сукупність людей угорської національності і т.д. Відповідно: національність – це належність до певної нації. Особа української національності може належати тільки до української нації. Особа угорської національності може належати тільки до угорської нації і т.д.

Вибачайте, як людина угорської національності може належати до української нації...?..

С.Ф. 2011-11-04 / 22:09:00
анонім, 04.11.2011 14:51
"С.Ф., 03.11.2011 23:50
анонім, 03.11.2011 17:59
- - - - - - - - - - - - - -
Написане Вами - ліберальна маячня..."

Пане С.Ф. (майже сергій федака!) - з написаних вами 4 слів видно, що ви або провокатор, який влазить в дискусію з метою роздмухування конфлікту, або ПРОФАН (непосвячений) бо приведений мною текст - з українського "НАРОДОЗНАВСТВА".
Якраз через словесний понос таких "профі", як ви, під сумнів ставиться навіть існування самої "української нації", бо ж люди інших національностей з метою самозахисту вивчають документи, історію не лише по підручниках доби Ющенка та "творчості" СФ, а й з архівів, з матеріалів, що знаходяться на територіях інших держав. А там про вас ні словом, ні духом - крім австрійсько-масонських та більшовистських "діянь" та фантазій!
- - - - - - - - - -
Ще раз: Написане Вами - ліберальна маячня...

С.Ф. 2011-11-04 / 22:07:00

E. Z., 04.11.2011 10:46
Пан С. Ф.

Есть два типа наций:
1. политическая
2. культурная

этого не я говорю, а наука!
- - - - - - - - - - -
Яка ще наука? Ви наукою вважаєте основи марксизму-ленінізму чи посилаєтесь на якесь джерело ще більш авторитетне?

2011-11-04 / 14:51:00
"С.Ф., 03.11.2011 23:50
анонім, 03.11.2011 17:59
- - - - - - - - - - - - - -
Написане Вами - ліберальна маячня..."

Пане С.Ф. (майже сергій федака!) - з написаних вами 4 слів видно, що ви або провокатор, який влазить в дискусію з метою роздмухування конфлікту, або ПРОФАН (непосвячений) бо приведений мною текст - з українського "НАРОДОЗНАВСТВА".
Якраз через словесний понос таких "профі", як ви, під сумнів ставиться навіть існування самої "української нації", бо ж люди інших національностей з метою самозахисту вивчають документи, історію не лише по підручниках доби Ющенка та "творчості" СФ, а й з архівів, з матеріалів, що знаходяться на територіях інших держав. А там про вас ні словом, ні духом - крім австрійсько-масонських та більшовистських "діянь" та фантазій!

E. Z. 2011-11-04 / 10:46:00
Пан С. Ф.

Есть два типа наций:
1. политическая
2. культурная

этого не я говорю, а наука!

До речі, Ви можете повідомити нам Вашу національність???

Культурные люди такие вопроси (и за кого голосовали, какое у вас вероисповедание) не задают. С другой стороны я на этот вопрос уже как минимум сто раз ответил...


З останнім згоден – вашого рівня культури для цього явно не вистачить ніколи...

Как русские гоиворят: давай не будем, а если будем, так давай... На всякий случай я был лучшего мнения про вас, но видимо раньше или позже всех вас, сторонников вашей идеологии, достигнет "высокий уровень" дописувача на имя сорри.

А давайте поспоримо на пляшку пива, що якщо Ви подаруєте згаданій пані якихось вшивих 325 мільйонів американських доларів, то за такі гроші вона погодиться туди повернутися....


У вас вижу, очень плохое мнение про своих, раз вы считаете, что они готовы за "доляры" продаться. Я лично об этой конкретной женщине так не думаю. Как не думаю и то, что наш край, Подкарпаттье, зразу разцвела бы после того, как только выехали бы отсюда все граждане за исключенением сотонников Свободы. Да пол-года, год у них может и была бы какая то работа, памятников, которых можно разрушать, у ньс полно слава богу. А потом? Ломать ведь не строить....

С.Ф. 2011-11-04 / 01:17:00
Щось не спрацювало...
E. Z., 03.11.2011 23:45
Есть два типа наций:
1. политическая
2. культурная

Никогда не стану членом украинской культурной нации!
- - - - - - - - - - - - -
З останнім згоден – вашого рівня культури для цього явно не вистачить ніколи...
Як і елементарної освіченості зрозуміти, що якщо Ви будь-яким чином поділите нації на типи, то кожна нація може належати тільки до одного типу. У Вашому випадку (навіть якщо такий поділ є безглуздим) кожна нація буде АБО політичною, АБО культурною. Угорська нація може існувати тільки ОДНА, не може існувати 2-3-5 угорських націй... аналогічно і українська нація може існувати тільки ОДНА, не може існувати 2-3-5 українських націй.
До речі, Ви можете повідомити нам Вашу національність???

2011-11-04 / 01:15:00
E. Z., 03.11.2011 23:45
Есть два типа наций:
1. политическая
2. культурная

Никогда не стану членом украинской культурной нации!
- - - - - - - - - - - - -
З останнім згоден – вашого рівня культури для цього явно не вистачить ніколи...
Як і елементарної освіченості зрозуміти, що якщо Ви будь-яким чином поділите нації на типи, то кожна нація може належати тільки до одного типу. У Вашому випадку (навіть якщо такий поділ є безглуздим) кожна нація буде АБО політичною, АБО культурною. Угорська нація може існувати тільки ОДНА, не може існувати 2-3-5 угорських націй... аналогічно і українська нація може існувати тільки ОДНА, не може існувати 2-3-5 українських націй.
До речі, Ви можете повідомити нам Вашу національність???

С.Ф. 2011-11-04 / 00:01:00
Ember Zoltán, 03.11.2011 23:33
василь, 02.11.2011 14:01
.
Ви, нацмени, своєю "діяльністю" доведете українців до стану, коли прийдеться зробити так, як зробили в свій час багато інших націй у своїх державних утвореннях: хто піддається - асимілювати, хто ні - виселити, або вирізати (на волині, напр. зараз проживає бл. 97% українців).

И живется им там очень благополучно. Потверждение этого одна моя подчиненная, которая как раз из Волыни, но туда не вернулась бы ни за какие деньги!
- - - - - - - - - - - -
Золтане! Як я бачу, Ви великий любитель потриндіти...
А давайте поспоримо на пляшку пива, що якщо Ви подаруєте згаданій пані якихось вшивих 325 мільйонів американських доларів, то за такі гроші вона погодиться туди повернутися....


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи