Закарпатська "Свобода" вшанувала маршем героїв УПА, Карпатської Січі та Українських Січових Стрільців (ФОТО)

В Ужгороді 15 жовтня за ініціативи активістів Закарпатської обласної організації ВО «Свобода» відбулася урочиста акція, присвячена 69-ій річниці створення Української Повстанської Армії.

Закарпатська "Свобода" вшанувала маршем героїв УПА, Карпатської Січі та Українських Січових Стрільців (ФОТО)

На мітинг біля пам'ятника Тарасу Шевченку вони зібралися після величного "Маршу Слави УПА – 2011", який відбувся в Києві під гаслом "За соціальне і національне визволення!" 14 жовтня 2011 року – у день Покрови Пресвятої Богородиці, що вважається Днем створення УПА. Лідер ЗОО ВО "Свобода" Олег Куцин організував на столичну акцію понад 120 членів і закарпатські свободівці стали активними учасниками урочистого віча та святкового маршу.

Закарпатська "Свобода" закликала вшанувати міць українського національного духу, який століттями формували наші пращури. Прагнула загострити увагу не на іменах сучасної антиукраїнської влади, а на людських цінностях українців, які в нерівній боротьбі віддавали свої життя за волю України.

До вшанування пам'яті українських героїв УПА запрошувалися всі небайдужі до долі українського народу політичні партії та громадські об'єднання. Однак на площі Народній о 17.00 зібралися тільки представники Української народної партії  та активи громадських об'єднань – Спілки офіцерів України, члени об'єднання колишніх воїнів-українців у Великій Британії , Асоціації "Закарпатський морж",  Спілки ошуканих вкладників  та нечисленні представники інтелігенції. Ще раз актуально нині прозвучали до народної байдужості слова Кобзаря: "Якби ви вчились так, як треба. Той мудрість би була своя..."

Натомість підтримати свободівців Закарпаття приїхали словацькі націоналісти із громадського об'єднання "Нове Слободне Словенско". Лідер молодіжного руху словаків Радован Новотні у своєму виступі засвідчив підтримку українцям, як було це в часи запеклої боротьби воїнів УПА за Україну: "В нас спільні вороги та однакове бачення майбутньої Європи вільних націй, тому ми сподіваємося на продовження та поглиблення співпраці з українськими націоналістами".

Керівник закарпатської "Свободи" Олег Куцин розпочав мітинг нотатками про грандіозну акцію в Києві – "Марш Слави УПА", в якому взяли участь понад 10 тисяч українців. Свободівці виступили із вимогами повернути звання Героїв України Степанові Бандері та Романові Шухевичу, визнати боротьбу ОУН-УПА національно-визвольною боротьбою Української нації та проголосити 14 жовтня – День створення УПА – державним святом. Це велика мужність, заявив лідер, говорити правду усім українофобам про боротьбу воїнів ОУН-УПА за державну Незалежність України. Правда переможе наперекір, бо вояки ОУН-УПА 69 років тому стали на святу боротьбу за свободу Вітчизни. Вони не воювали в чужих державах, а залишили сім'ї, теплі домівки, щоб захистити свій народ від окупантів всіх мастей. В них було мало шансів на перемогу, вони пройшли бої і витримали нелюдські знущання в концтаборах, і лише непохитна віра у вільну Соборну Україну надавала їм сили.

Варто згадати, що в серпні 1943 року українці під проводом Романа Шухевича на Надзвичайних Великих зборах ОУН (Б) об'єдналися під єдиним гаслом проти імперіалістичних ідеологій Берліна і Москви.

Як і понад сімдесят років тому, перед закарпатцями постало питання національного освідомлення.  Активісти громадських об'єднань виступили на захист українських прав і свобод, національної культури і пам'яті. Пробудити свідомість кожного закарпатця, допомогти подолати страх перед свавіллям владних пристосуванців – чи не найголовніше завдання сучасної доби. В умовах формування нової України людина не повинна боятися заявити про свою позицію, а викоренити ментальність пристосуванства. Адже (якщо за Бернардом Шоу),  чого варта нині людина, яка живе в державі та не знає її мови? Вона "...гість, або завойовник, або не сповна розуму...".

Учасники мітингу пройшли урочистою ходою по Набережній Незалежності, вшанувавши пам'ять Президента Карпатської України Августина Волошина. Під гаслами "Бандера, Шухевич – герої України!", "ОУН-УПА – державне визнання!", "Одна – Мова. Одна – Нація. Одна – Батьківщина. Це – УКРАЇНА" тощо  хода тривала центральними вулицями Ужгорода – площа Театральна, Шандора Петефі, по вул. Капушанській. Звучали мотиви повстанських пісень "Йшли селом, йшли селом партизани", "Подай, дівчино, руку на прощання", "Вже вечір вечоріє", які співали свідоме молоде покоління і якими можемо пишатися. 

Завершився марш патріотів Закарпаття біля могил воїнів Карпатської Січі (1939) та Легіону Українських Січових Стрільців (1914 – 1918). Владика Кирил, єпископ Ужгородський і Закарпатський Української православної церкви Київського патріархату, здійснив на могилах українських героїв чин молитви "Вічная пам'ять". Перед молоддю виступили науковці, інтелігенція, які розповіли про події тих часів.

Зокрема, про героїзм захисників Карпатської України нині промовисто говорить меморіальний парк "Красне Поле" під Хустом. Сторінки нев'янучої слави в історію українського народу вписали і Українські Січові Стрільці, які возвели Західно-Українську Народну Республіку (1918 – 1919). Розумом і руками вони відстоювали Соборність України в історичні дні 1919 року, возз'єднання західноукраїнських земель в єдину Українську державу.

Закарпатська "Свобода" заявила свою готовність відзначати у 2014-му році 100-річчя з часу формування Першого Легіону Українського Стрілецтва, який здобув невмирущу славу в національно-визвольній боротьбі за ідею української державності. У 1914 році шлях Коша і Вишколу УСС проходив також через Закарпаття на території сіл Страбичева та Горонди Мукачівського району. Перше українське військове формування ще тоді заявило: "Ми не поклонимся цареві! Ми прагнем волі!"

Під вогники поминальних свічок линула молитва, звучали слова церковного гімну "Боже Великий, Єдиний..." за душі наших героїв. Сьогодні те, про що вони мріяли, і чого так боялася офіційна Москва – Незалежність України – стало юридичним фактом. І це наше право бити у дзвони української свободи, наш святий обов'язок шанувати тих, хто віддавав життя за цю Незалежність. Головне, аби молоде покоління почуло голос закарпатської "Свободи", аби прагнули перевести сьогоднішній статус України з де-юре, на жаль, в де-факто. Сила – в одвічній правді.

Прес-служба Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"

16 жовтня 2011р.

Теги: Свобода, Куцин, УПА, стрільці

Коментарі

С.Ф. 2011-11-07 / 23:43:00
Це я, 07.11.2011 23:12
С.Ф. 13:00
Наведена вами стаття Закону про громадянство суперечить статті 25. Конституції України:
"Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство".
- - - - - - - - - - -
А в чому суперечність???
Я вже писав про це – позбавити громадянства означає залишити особою БЕЗ громадянства.
Втрата українського громадянства не є позбавленням громадянства для осіб, які мають громадянство іншої держави. В такому випадку це називається добровільна зміна громадянства і це передбачено тією ж статтею Конституції. Вимога ст..25 Конституції чітко врахована і в законі „Про громадянство”, бо в статті 19. Підстави для втрати громадянства України написано:
Положення пунктів 1, 3 частини першої цієї статті не застосовуються, якщо внаслідок цього громадянин України стане особою без громадянства.

Якщо внаслідок позбавлення українського громадянства Ви НЕ станете особою без громадянства, а залишитесь громадянином будь-якої держави, наприклад, Угорщини, то Конституція буде дотримана...

Це я 2011-11-07 / 23:12:00

"Правилами коментування" заборонено коментування не по темі публікації. Коментар видалено. Адмін

С.Ф. 2011-11-07 / 13:00:00
василь, 06.11.2011 19:48
Istvan, 06.11.2011 17:28

Для повноти картини цитата із діючого на сьогодні Закону України „Про громадянство”:

Стаття 19. Підстави для втрати громадянства України
Підставами для втрати громадянства України є:

1) добровільне набуття громадянином України громадянства
іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття.

Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються
всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства
іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про
таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним
законодавством держави, громадянство якої набуто.

василь 2011-11-06 / 19:48:00
Istvan, 06.11.2011 17:28

Іштване, читає багато хто, але ти направду не маєш аргументованих відповідей, тому й "спригуєш". С.Ф. тебе реально "замочив"

С.Ф. 2011-11-06 / 17:52:00
Istvan, 06.11.2011 17:28
Так как этот пост практически никто не читает, не буду продолжать тут дискуссию по данной теме
- - - - - - - - - - - -
А де Ви будете продовжувати „дискусію”?
Ви НЕ здатні відповісти на жодне з моїх питань... Якщо я даю вичерпні відповіді на Ваші питання, а Ви не відповідаєте на жодне моє, лише повторюєте одну і ту же маячню - то це не дискусія, а розваги з папугою...
Взагалі дуже важко собі представити, звідки Ви берете всю ту „інформацію”, яку тут викладаєте. Ніби жодна закарпатська угорськомовна газета не пише навіть приблизно таку маячню, яку Ви тут викладаєте... Мабуть Ви здатні тільки збирати плітки від базарних баб...

А кидь шось неваловшні сьте, пак так і мусите вповісти...

Istvan 2011-11-06 / 17:28:00
Так как этот пост практически никто не читает, не буду продолжать тут дискуссию по данной теме

С.Ф. 2011-11-05 / 10:47:00
Istvan, 04.11.2011 17:15
Короче: я, двойной венгерско-украинский гражданин,
- - - - - - - - - -
Якби Ви написали, що Ви – Папа Римський, то може я ще б повірив, якби написали, що Ви – Бонапарт Наполеон, то може ще якось хтось і повірив, але коли Ви пишете -
„я, двойной венгерско-украинский гражданин”, то уже всім очевидно, що ви стверджуєте неправду. Бо подвійне громадянство двох держав встановлюється на підставі міждержавного договору, а ніякого договору по цьому питанню між Україною і Угорщиною не існує.
Громадяни України поряд з українським громадянством можуть мати громадянство іншої держави, якщо таке громадянство вони отримали не по своїй волі.
Наприклад, якщо дитина двох громадян України народилася в США, то поряд з українським громадянством вона має і американське, бо згідно американського законодавства, кожна дитина, що народилася в США автоматично є громадянином США. Дитина, що народилася в США не може відмовитися від того, що вона народилася в США... це не її провина, що так склалися обставини...
Я вже цитував Конституцію і законодавство України з якого однозначно випливає, що прийняття громадянином України громадянства іншої держави є фактом добровільної відмови від громадянства українського, тобто фактом ЗМІНИ громадянства.
Ви, шановний, з моменту прийняття присяги громадянина Угорщини, юридично вважаєтесь особою, яка позбавила сама себе українського громадянства. Тобто Ви уже не є громадянином України і незаконно користуєтесь українським паспортом... Рано чи пізно Вас піймають... Проблема не в цьому... Проблема навіть не в тому, що уряд Угорщини Вас обдурює. Проблема що Ви тут на форумі намагаєте обдурити наших співвітчизників-угорців і створити їм величезні проблеми... А потім знову будете кричати, що погані не Ви, які їх обдурили, погані не вони, які за вашою порадою вирішили плювати на українські закони, а погані українці, бо вони вимагають від вас дотримання українського законодавства...

Istvan 2011-11-04 / 17:15:00
Короче: я, двойной венгерско-украинский гражданин, точнее мы -которых на Закарпатье уже больше 10 тысячи -, прекрасно знаем, как нам пересекать границу со своими документами. А другие, такие, как и С.Ф., как и его алтерэго сорри, который ни на миллиметра не разбирается в венгерском законодательстве - пусть взорвутся от жажды.

С.Ф. 2011-11-03 / 12:08:00
Istvan, 31.10.2011 09:50
Венгерско-украинский (двойной) гражданин может считаться полноценным гражданином Венгерскогй Республики, если переселяется на постоянное место жительства в Венгрию, и откажется от другого гражданства (только в этом случае выдается например внутренний паспорт ВР, в наявности чего человек может претендовать на социальные выплаты, на медстраховку ит.д.)
- - - - - - - - -
Такого, як „Венгерско-украинский (двойной) гражданин” в природі не існує. А над іншим Вами тут написаним сміються навіть Ваші колеги „Це я” і E. Z., які, на відміну від Вас, принаймні інколи пишуть і зовсім розумні речі.

„Внутрішнього паспорту” в Угорщині не існує, тому незрозуміло, як Ви можете його мати... Є посвідчення особи і посвідчення про місце проживання, якы видають і громадянам України, які перебрались туди на постійне проживання. Такі громадяни України мають в Угорщині всі соціальні права, а з політичних – не мають тільки право участі в виборах до парламенту Угорщини... Зате мають право участі у виборах до парламенту України...
До речі я вже запитував у Вас – яка адреса вказана у Вашому „посвідченні про місце проживання”? Якщо у Вас є таке посвідчення, то маєте це знати... А якщо не знаєте, то це свідчить про те, що ніякого громадянства і посвідчення у Вас немає... і Ви просто намагаєтесь вішати нам локшину на вуха....

Це я 2011-10-31 / 22:06:00
Іштван 13:54

Щоб мати право обирати та бути обраним, а також користуватися благами угорського суспільства, новому громадянові за діючими законами потрібно мати прописку в Угорщині.
Це не означає, що громадяни в залежності від наявності прописки, або наявності другого громадянства, поділяються на категорії. Всі громадяни Угорщини рівні.
Негромадяни Угорщини, маючи угорську прописку, мають право приймати участь у виборах до місцевої влади.

Istvan 2011-10-31 / 13:54:00
В Венгрии различаются две категории граждан: гражданы Венгрии и те, которые имеют двойное гражданство. После принятия закона о двойном гражданстве, и соответственных изменений в конституции в 2011 г. многое изменилось в законодательных актах Венгрии. Изучайте их глубже.

Це я 2011-10-31 / 13:06:00
Іштван 09:50
Відмовлятися від інших громадянств для отримання угорського внутрішнього паспорту не потрібно, це їх не цікавить. А потрібно мати постійне місце проживання в Угорщині.
Внутрішній паспорт мати немає необхідності при наявності загранпаспорта та (або) водійських прав формату картки.
Повноцінним громадянином Угорщини громадяни інших держав вважаються з моменту прийняття присяги а не від моменту переселення. Таких громадян Угорщина буде вважати своїми громадянами, крім випадків, коли нові громадяни Угорщини перебувають на теріторії держави, громадянином якої він є також.
Претендувати на соцвиплати, медстраховку можуть і без громадянства. Для того потрібно мати дозвіл на роботу із стажем або дозвіл на проживання.

Istvan 2011-10-31 / 09:50:00
Согласно Закона ВР «О гражданстве»: ст.2. (2) „Azt a magyar állampolgárt, aki egyidejűleg más államnak is állampolgára - ha törvény másként nem rendelkezik -, a magyar jog alkalmazása szempontjából magyar állampolgárnak kell tekinteni.»
Так как согластно Закона Украины «Про громадянство» :
«Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.»,
Венгерская Республика граждан, которые имеют двойное, венгерско-украинское гражданство на территории Украины в правовых отношениях признает только гражданами Украины.
Венгерско-украинский (двойной) гражданин может считаться полноценным гражданином Венгерскогй Республики, если переселяется на постоянное место жительства в Венгрию, и откажется от другого гражданства (только в этом случае выдается например внутренний паспорт ВР, в наявности чего человек может претендовать на социальные выплаты, на медстраховку ит.д.)

С.Ф. 2011-10-31 / 00:16:00
Це я, 30.10.2011 21:25
С.Ф. 29.10.2011. 01:52

Не маю ні підстав ні бажання сумніватися у сказаному вами у цьому коменті. Видно, що отримала Свобода завдяки співпраці з Йоббіком. Скажіть тоді, що отримав Йоббік у відповідь.
- - - - - - - - - - -
В більшості держав Європи політичні партії фінансуються з державного бюджету. Наприклад в Угорщині кожна зареєстрована на законних підставах партія отримує певну символічну суму. Якщо партія на парламентських виборах набирає 1 відсоток, то вона отримує з бюджету на порядок більшу суму. А якщо проходить в парламент, то фінансування вже дуже солідне...
Аналогічно в Євросоюзі. Міжнародне об’єднання можна створити із 3 партій. Якщо в об’єднання входить принаймні сім партій із 7 держав, то воно вже отримує якусь копійку із Євро бюджету. А якщо таке об’єднання має ще й 25 депутатів Європарламенту, то отримує уже дуже солідну суму.
Альянс європейських національних рухів був утворений при участі 5 партій 24 жовтня 2009 року.
Свобода подала заяву на вступ 19 січня 2010 року і була сьомою партією, що подала таку заяву. Відповідно піднявши статус цього об’єднання.
В Угорщині багато хто питає, звідки у Йоббіка були гроші на останні вибори... На одне з джерел я натякнув. А щоб це джерело було, в тому є і певна доля сприяння ВО „Свобода”....

Це я 2011-10-30 / 21:25:00
С.Ф. 29.10.2011. 01:52

Не маю ні підстав ні бажання сумніватися у сказаному вами у цьому коменті. Видно, що отримала Свобода завдяки співпраці з Йоббіком. Скажіть тоді, що отримав Йоббік у відповідь.

С.Ф. 2011-10-30 / 20:24:00
Istvan, 30.10.2011 17:06
"Я сьогодні цікавився в угорському консульстві – вони НЕ видають шенгенські візи особам, які уже прийняли угорське громадянство..."
А ви спросили, дают ли визы гражданам Украины? Я например находясь на территории Украине являюсь для Венгрии являюсь гражданином Украины.
- - - - - - - - - - - - - -
Ще раз: громадянин Угорщини є громадянином Угорщини в будь-якій точці Земної кулі, а також в космосі в межах Сонячної системи.
Правда, в Угорщині є певні винятки для дебілів, але для наявності права на такі винятки треба мати передбачену законодавством Угорщини спеціальну довідку від одного із спеціальних закладів Угорщини. Довідки від спеціальних закладів України в Угорщині не дійсні...

Istvan 2011-10-30 / 17:06:00
"Я сьогодні цікавився в угорському консульстві – вони НЕ видають шенгенські візи особам, які уже прийняли угорське громадянство..."
А ви спросили, дают ли визы гражданам Украины? Я например находясь на территории Украине являюсь для Венгрии являюсь гражданином Украины.

С.Ф. 2011-10-29 / 01:52:00
Це я, 28.10.2011 21:49
С.Ф. 01:54
Ви черговий раз наступаєте на ті самі граблі. Упрекаєте мене в тім, що про речі, сказані мною, не маю щонайменшого поняття і знати не можу. Але, перепрошую, звідки ви знаєте, про що я можу знати та мати поняття любого обсягу.
А висказатися щодо моєї репліки уникаєте.
- - - - - - -
Шановний! Ви пишете: „Сказане з ділом не дуже клеїться. Йоббік близько року тому намагався налагодити звязки зі Свободою. Вона на те не пішла.”
Те, що Ви написали – маячня. Звідки Ви можете знати, на що пішла чи не пішла Свобода?
Переговори на різних рівнях ведуться більше двох років. Переговори складні, але ефективні. Один з суттєвих результатів – членство Свободи в Альянсі європейських національних рухів
http://uk.wikipedia.org/wiki/Альянс_європейських_національних_рухів
або угорською
http://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Nemzeti_Mozgalmak_Sz%C3%B6vets%C3%A9ge
Якщо це не продуктивна співпраця, то що таке співпраця по-вашому?

Це я 2011-10-28 / 21:49:00
С.Ф. 01:54
Ви черговий раз наступаєте на ті самі граблі. Упрекаєте мене в тім, що про речі, сказані мною, не маю щонайменшого поняття і знати не можу. Але, перепрошую, звідки ви знаєте, про що я можу знати та мати поняття любого обсягу.
А висказатися щодо моєї репліки уникаєте.

E. Z. 2011-10-28 / 11:56:00
Ув. С.Ф.

А щодо Вашого знайомого із Канади, то він поза всяким сумнівом мав дозвіл на постійне проживання в Канаді. В більшості держав особа, яка має дозвіл на постійне проживання, має практично всі права громадянина держави. Якщо громадянин України виїхав на постійне проживання в Угорщину, то очевидно, що ніякої візи йому не потрібно...Думаю, маєте таких знайомих – спитайте. Аналогічно, якщо офіційно виїхав на постійне проживання в Канаду – він може заїжджати і виїжджати як в Україну, так і в Канаду на підставі українського паспорту і канадської вкладки без усяких віз....


1. Мой знакомий имел ПМЖ целых три года, потом по законам Канады он получил канадское ГРАЖДАНСТВО.
2. Он мог бы спокойно заехать на территорию Украины и с канадским паспортом, но, повторяю, не хотелось ему запонять эти анкеты
3. Он прилетел в Будапешт. Оттуда приехал на машине в Украину.
4. Вчера поинтересовался у знакомого, и он сказал: если у человека только украинский паспорт и – подчеркиваю – канадский вкладыш о ПМЖ, его из аеропорта Будапешта без транзинтнокй визы не выпустят. Мой знакомый, который каждый год прилетает на родину, пока не получил канадское гражданство и канадский загранпаспорт, два раза должен был обращатся в венгерское посольство Канады, чтобы там дали ему одноразовую (!) транзитную визу.
5. С венгеским ПМЖ другая специфика, он действетельно (кроме политической жизни) дает гражданские права. Раз так, ему действительно не нужна шенгенская виза, и он с украинским паспортом и вкладышем может путешевствовать в шенгенсой зоне, и даже за ее пределами.


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи