На Верецькому перевалі знайдено нові докази розстрілів вояків Карпатської Січі (ФОТО)

З 1 серпня Закарпатська молодіжна громадська організація «Сокіл», за підтримки Закарпатської обласної організації політичної партії «Свобода» проводить навчально-патріотичний вишкіл на Верецькому перевалі, у якому бере участь 40 чоловік з семи районів Закарпаття. Основна мета таборування – участь у розкопках масових поховань вояків Карпатської Січі, розстріляних 1939 році угорськими та польськими військовими.

На Верецькому перевалі знайдено нові докази розстрілів вояків Карпатської Січі (ФОТО)

На сьогоднішній день знайдено ще одне поховання січовиків. У братській могилі виявлено рештки близько 20 осіб. Більшість з них загинули внаслідок розстрілу, про що свідчать вхідні отвори від куль. У багатьох виявлені численні переломи кісток, що може бути свідченням того, що поранених січовиків добивали. Враховуючи важливість знахідки, члени молодіжної організації "Сокіл" проводять роботу серед місцевого населення з метою виявлення інших братських могил. Унаслідок чого від жителів довколишніх сіл, які були очевидцями тих трагічних подій, вдалося зібрати інформацію про місцезнаходження ще 3 братських могил.

5 серпня до табору прибули голова Закарпатської обласної організації політичної партії "Свобода" Олег Куцин та голова Львівської обласної ради Олег Панькевич з представниками ЗМІ, увазі яких будуть представлені, знайдені активістами "Сокола", рештки вояків Карпатської Січі.
 На превеликий жаль, усі пошуки могил січовиків проводяться ентузіастами, а Закарпатська обласна адміністрація та Закарпатська обласна рада жодним чином не допомагають у віднайдені та перепохованні решток героїв, які боронили Карпатську Україну від угорських окупантів. Тому Закарпатська обласна організація політичної партії "Свобода" та МГО "Сокіл" ініціюватимуть розгляд питання про надання підтримки у проведенні пошуків інших братських могил вояків Карпатської січі та урочистого перепоховання їх решток.

Про важливість віднайдення масових поховань свідчить той факт, що Угорщина до сьогоднішнього дня офіційно не визнала фактів масового розстрілу українських вояків, а вояків Карпатської Січі, які боронили рідну землю, прирівнюють до бандитів. Знахідки активістів Закарпатської молодіжної громадської організації "Сокіл" стали ще одним підтвердженням злочинів угорських фашистів проти українців Закарпаття у 1939 році.

05 серпня 2011р.

Теги: Карпатська Січ, розстріл, Верецький

Коментарі

Ґренджа-Донський 2011-08-12 / 01:57:00
Дай боженьку вам здоровечку Василю! Ви святу правду говорите. Тільки ті русини які єднаються з братами через хребту, будуть ушановані історією. Всі решта, як ви пишите, 'Їх місце на смітнику історії'.

василь 2011-08-12 / 01:39:00
я вже казав тобі - майже всі наведені ним факти вже давно доведені і твоя думка тут нич не варта. Хоча, по великому рахунку тебе можна зрозуміти - ти угорець і будеш захищати своє, навіть, якщо не правий. Не можу зрозуміти тих ренегатів - русинів(подкарпатец,...). Всю свою історію такі, як вони були перегноєм для інших націй. Там де вчора було русинство - сьогодні нема нічого, або угорці, або словаки, або румуни,... Не мають своїх героїв, не знають своєї історії, не мають майбутнього. Ви їх використовуєте і правильно робите. Забирайте той непотріб собі, асимілюйте. Їх місце на смітнику історії

Ember Zoltán 2011-08-11 / 19:31:00
Народився 24 квітня 1897 року на Закарпатті у Воловому (нині Міжгір'я, за Австро-Угорщини Марамороського комітату) у типовій верховинській родині. По закінченні народної школи у Воловому, Василь Ґренджа не зміг далі вчитися, бо батько простудився на лісорозробках і відтоді все життя тяжко хворів, не маючи грошей на навчання сина. Ще підлітком працював помічником дяка. У 1912 р. перейшов працювати листоношею за харч і притулок в коморі контори. У вільні від праці хвилини займався самоосвітою і склав іспити за повний курс тогочасної школи, вивчив угорську мову. Був призваний в армію, і тяжко поранений на фронтах Першої світової війни, лікувався у Будапешті, знов воював і як офіцер брав участь в Угорській революції. Під час лікування, самостійно навчаючись, склав іспити за два курси Торговельної академії, а по війні — й за третій, останній.

Все життя, за винятком короткого періоду Карпатської України, працював фінансистом. Спочатку у Будапешті, потім в Ужгороді у Подкарпатському банку, де працював аж до осені 1938-го. З осені 1938 р. по 16 березня 1939 р. був діячем Карпатської України. Після її окупації Угорщиною був тяжко катований в тюрмі та концтаборах. Коли ж під осінь 1939-го вдалося втекти від переслідувань угорського режиму в Братиславу, де працював бухгалтером. Подіям, 1938-39 років, пов'язаним з розбудовою Карпатської України, він присвятив книгу спогадів «Щастя і горе Карпатської України»

Василь Ґренджа-Донський автор збірок поезій, історичних драм, повістей, мемуарів. Помер 25 листопада 1974 р. у Братиславі (Словаччина).

(Ист. Википедия)

Стоит очен внимательно прочитать биографию г. Гренджы.

Был офицером венгерской армии (правда не знаем на чей стороне: на стороне велых или на стороне красных)
Угнетенный верховинский русин закончил торговельную академию в Будапеште.
Работал финансистом в Будапеште.
С большой чудой удалось сбежать от переслидувань(?!) венгерского режима
Тяжко катований дожил аш до 77 лет

Написал бы спогады офицера венгерской армии или записки будапештского финансиста или братиславского бухгальтера – я может и поверил бы ему.

подкарпатец 2011-08-11 / 13:38:00

До василь, 11.08.2011 09:53

Ти, полонений твоєї морбідної фантазії, хочеш нас переконати, що тобі хтось із наших, подкарпатцев, "кишки скобою до стовпа пригвоздив"?

Де ти таких дурниць начитався? Чи може якихсь горор- фільмів надивився та тепер тебе галюцінації покинути не можуть.

Ти, хлопе продовжуєш калічити "багнетом fiktions films - фільми про всякі звірства" свою надломлену психіку.

Піди на полонину та паси там баранів, відійди трохи від компа, бо він твою психіку роздратував.

василь 2011-08-11 / 11:30:00
А щодо Егана, то уряд угорщини послав його на Закарпаття тільки після того, як європейська преса підняла питання про існування в "європейській" державі "африки серед європи". І після його вбивства тільки українці(русини) вшанували його пам"ять, встановивши біля с. Барвінок хрест, а у сучасний час пам"ятник. А угорці як тоді мовчали, так і тепер мовчать. Я завжди, як їду на Ужгород, покладаю туди квіти і ні одного разу там не бачив вінка з угорськими надписами, мученику

василь 2011-08-11 / 11:07:00
це писав очевидець і учасник тих подій.(http://litopys.org.ua/grendzha/grendzh.htm) за його спогадами віднайдені десятки могил і не довіряти йому немає підстав. Про "героїзм" угорців мені розповідав мій дід (якогов 1939р до речі мобілізували в угорську армію). І багато з того, що описав Гренджа-Донський мій дід підтвердив. Так що не полоскай тут нікому мозги, мученику.

Ember Zoltán 2011-08-11 / 10:51:00
розпороли його черево, і випустили кишки...

... и после этого привязанного(!) человека заставили крутиться вокруг столба!

Написать можно, хот что, но читать надо с умом!

Любой чееловек после того, как розпороли його черево, как минимум сознание потеряет. А после того, как випустили кишки умрет.

Эти "воспоминаия" я тоже читал. Автор (которого после фильтрации отпустили на свободу!) сам не видел, кого-то(?) цитирует. Цель пропагандистическая: любыми способами доказать "варварство" венгров и героическое поведение бандитов-сичовиков.

Мог бы хотя бы источник назвать, а то Василь, пишешь, как будто сам принимал участие в тех событиях.

А что касается Егана, ты прав. Факт однако остается фактом: Будапешт даже в начале 20-го столетия заботился о том, чтоб экономически поднять русинский народ. После воссоединения тоже были такие программы! (между прочем: в июне 1939-го премьер министр Телеки дал приказ, чтоб оркестры помимо венгерского у нас играли и русинский гимн)

василь 2011-08-11 / 09:53:00
ембер, ти повний невіглас. Еган за свої дослідження і висновки зазнав переслідувань від місцевих (угорських) чиновників та політиків а також від жидів, і був убитий під Ужгородом в 1901 році. Яка війна? Ти справді мученик історії, як каже соррі.

З квітами вас зустрічали ваші соплемінники та ренегати типу Rusyn Val, подкарпатец,...

У концтаборі ваші терористи та саботажники гарно їли та цілими днями грали у карти і ніхто їх не катував і не вбивав

а все "хороше" у вас було тільки у планах, 1901-1944рр -майже пів-століття планувань, планіровщики.

ти справді мученик історії, як каже соррі

"Недалеко Кевелева (біля Квасів) знайдено труп в ярку вулиці, замордованого гонведами у такий спосіб, який заганяє муравлів людині під шкіру. Полоненого січовика біля телеграфічного стовпа зв’язали, розпороли його черево, і випустили кишки. Опісля кишки скобою пригвоздили до стовпа і страшними ударами приневолили січовика крутитися довкола стовпа, щоб чим ліпше вилазили кишки, і спричиняли йому нечувані болі. Відтак нещасника прокололи багнетом, і він повалився в рів. Його труп гонведи віддалили вже другого дня, занадто був він на очах.

Але про цей злочин кевелівські люди добре знають, і колись панам-мадярам відплатимо з відсотками!"

Istvan 2011-08-11 / 09:40:00
"Тисячі людей сиділо у в’язницях. Можете собі уявити, скільки людей заарештовано, коли не містились вони у переповнених в’язницях одинадцятьох округ..." и т.д. и т.п.
Сторонники галицских террористов один и тот же текст повторяют в контексте чехов и венгров. Они сознательно путают две разные эпохи первой половины 20-го ст. истории Подкарпатья.

Ember Zoltán 2011-08-11 / 08:31:00
Большинство местных жителей относились к венграм, как к освободитлям (стоит только посмотреть короткие фильмы тех часов, на ютюбе их полно!)). Им надоел постоянный террор сичовиков (Можем представить, как они вели себя, хотя бы по тому, как они организовали "демократические" выбори (точно так, как Сталин и Гитлер проводили), создали первый концлагерь!, и по тому, как их идейные потомки ведут себя в настоящее время)
Венгры относились к местным жителям, как к своим. Доказательств много: их сразу призывали в регулярную армию, значит было доверие, жителям горных районов пытались оказать экономическую помощь (помешало убийство Егана и война), стенограммы выступлений депутатов венгерского парламента тех времен, планы широкой автономии (опять же война помешала)

Василь, ты был очень хорошим учеником совковой школы, все зазубрил, правда, видимо кроме коммунистических источников тебя ничего не интересовало и ничего не интересует.

василь 2011-08-11 / 00:38:00
Сотні, тисячі січовиків люті мадяри потопили, вивішали і розстріляли. Тисячі людей сиділо у в’язницях. Можете собі уявити, скільки людей заарештовано, коли не містились вони у переповнених в’язницях одинадцятьох округ. А ще, крім них, мусили мадяри імпровізувати окремі в’язниці та катівні по школах (Хуст, Бичків), по наших народних домах (Рахів), в різних таборах (Крива), а навіть у касарнях, де було перед тим військо (замок у Паланку біля Мукачева). Були села, з яких половина населення була у в’язницях, а друга половина скривалася у лісах (із самого Драгова сиділо у Тячеві 60 селян). В ці страшні часи в цілій Карпатській Україні по тюрмах сиділо біля 12,000 людей. Тюрми були настільки переповнені, що, наприклад, у Тячеві в келії величини 3x5 м збито по 40—50 людей...

Але крім тих, що вже були в "клітці" або в сирій землі, маса січовиків скривалася по лісах. Добрі селяни не тільки скривали січовиків по своїх розкиданих хатах по верховинських ґрунях, не тільки самі стерегли і сповіщали про найменшу небезпеку, але й харчували їх чим тільки могли, хоч і самі не мали що їсти.

Ember Zoltán 2011-08-10 / 23:36:00
Василь фильмов ужасов насмотрелся:)

подкарпатец 2011-08-10 / 22:41:00

2 василь, 10.08.2011 22:33

у тебе хлопе щось із фантазійов не у порядку. прийми пару таблеток психофармы та ушитко ся наладить.

василь 2011-08-10 / 22:33:00
Одну таку групу січовиків-галичан вивели мадяри на границю в Нижніх Верецьких, де вже чекали польські старшини, вояки та детективи. Поляки разом із мадярами всіх січовиків розстріляли. Трупи розстріляних лежали непохованими тижнями. До цих "трофеїв" мадяри приходили майже щодня, щоб бачити жертви свого "геройства", При тому знущались над трупами, смішкувались, до гола роздягнених трупів стріляли, кидали в них багнетами, хто краще потрапить...

Трупів було все менше й менше, бо вовки, а найбільше пси роздирали та пожирали їх. Кістки розношували собаки та обгризали навіть по дворах Нижніх Верецьок.

Це вже не можна було витримати, і селянська делегація пішла на команду жандармерії, щоб дозволила поховати, але дозволу не дістали. Трупи розкладались... Весняне сонце все дужче й дужче гріло, і сопух був незносимий. Аж як один греко-католицький священик пішов інтервеніювати, тоді дозволено останки трупів зібрати і поховати в землю.

Варізькоє потя 2011-08-10 / 22:28:00
Будем чекати офіційної експертизи, фото та інших матеріалів. Це буде вельми цікаво.
А тим часом:
Elmegy, Turulmadár,
Magyarország rossz úton jár!
Édes Turulmadár,
Téged Hazád nem visszavár!

Rusyn Val 2011-08-10 / 22:09:00
2Ember Zoltán - вы полагаете что метать бисером перед ... имеет смысл?

Ember Zoltán 2011-08-10 / 21:34:00
Уважаемый КК:

1. Мой вопрос звучал совсем иначе. Должен повторить: когда первый раз в письменном (!) виде появились слова: Украина, украинец (вопрос русинов я не тронул!)
2. Ответ правильный и с твоей точки зрения логичный!
3. Ответ тоже почти правильный и логичный. Должен добавить (я об этом уже писал): венгерская армия довольно тесно сотрудничала с западными украинцами во время второй мировой, первые снабжали вторых оружиями, вторые, они же местные, оказали венграм логистическую поддержку.
4. В 1849 году большая часть Украины относилась к царской России, в 1956 вся нынешная Украина. И в российской и в советской армии воевали украинцы, иначе не могло быть! Не совсем честно все приписывать русским. Больше чем уверен, и во время Голодомора Сталин имел помощников-украинцев (такие ренегаты все народы имеют)
5. Не будь наивным или настолько узкокругозорным: разве от одного Януковича залежит обединение украинской нации? Все нынешние лидеры как и с одной, тяк и с другохй стороны были при власти, а украинский народ, как и был по менталитету, по традициям, по героям (!) разбит на 3-4-5 лагеря, так и остался.

2011-08-10 / 18:38:00
цікаво виходить, згідно коментарів окремих дописувачів, у березні 1939 року мадяри не мали права воззєднувати свої ісконні 1000 літні території , а вот у 1944 році більшовики мали право видумовувати до того часу ніколи не існуючу адміністративно-територіальну одиницю - Закарпаття та на свій розсуд "воззєднувати" його із номінально існуючою УРСР. Надзвичайно цікава логіка спостерігається тут.

KK 2011-08-10 / 18:03:00
1) Прочитай коротку статтю тут на цйому сайті 'Як Русини стали Українцями' http://zakarpattya.net.ua/forum/viewtopic.php?f=36&t=58 і краще будети розуміти jak етнонім 'русин' перша назва українського народу перемінилася на 'українець'.

2) за цих 'бандитов' не можу вам сказати, коли перебачаться за минулого.

3) Я вам сам скажу 'спасибо' за це. Коли решта, не знаю? Не забудьте що західні українські замлі
також воювали протів Сталіна. Коли мадярський нарід подякує українському за цю прислугу?

4) В 1849 не знаю за що український нарід має мадярським вибачатись, а в 1956 знаю що поневолений український народ (Совєтським Союзом) не мав свого окремого віська, і не має тоді за що вибачатись.

5) Це самe важніше запитання що ви дали. Чим скорше тим ліпшe. Можливо що кар'єра Януковича завершиться тим що на решті східна і західна частина з'єднається в одно у спробі вигнати цйого зека і його шайку із влади.

тарас 2011-08-10 / 15:25:00
я ж запитав: "загальновідомих сучасних прізвищ того "абсолютного большинства"?

"умнее" не став, але зрозумів наскільки ти "умний"


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи