В Ужгороді “Свобода” презентувала Всеукраїнську виставку “Вбивство голодом — Геноцид” та організувала поминальну молитву

23 листопада 2013 року Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об'єднання “Свобода” провела меморіальні заходи до 80-х роковин Голодомору 1932-33 років в Україні.

В Ужгороді “Свобода” презентувала Всеукраїнську виставку “Вбивство голодом — Геноцид” та організувала поминальну молитву

У приміщенні обласного академічного театру ляльок в Ужгороді відбулося урочисте відкриття Всеукраїнської науково-документальної виставки “Вбивство голодом — Геноцид”, яку презентувала заступник з питань націнальної пам'яті голови Закарпатскої обласної організації ВО “Свобода” Ірина Гармасій. Після огляду виставки та перегляду фільму “Особливий погляд” свободівці, науковці та інтелігенція міста провели мітинг-реквієм біля пам'ятникам політв'язням і репресованим, а Владика Кирило, єпископ Ужгородський і Закарпатський УПЦ КП, відправив паннахиду за душі убитих голодом.

На відкритті Всеукраїнської виставки-документу “Вбивство голодом — Геноцид” Ірина Гармасій зазначила: Такого формату виставка вперше здійснена в Україні з ініціативи ВО “Свобода”. 21 листопада 2013 року виставка почала діяти у Верховній Раді України, де її представила парламенська фракція ВО “Свобода” на чолі з Олегом Тягнибоком. З 22 листопада пресувна виставка розгорнула роботу по всіх обласних центрах, і поступово з нею ознайомляться в усіх містах і селах Закарпаття. Пам'ять — наша зброя. В сучасних умовах — найголовніша зброя, якою розвінчуємо злодіяння і терор Московської імперії проти українців задля існування держави з людиноневисницькою ідеологією. Якщо ми, українці, будемо пам'ятати нашу історію, то про це буде знати увесь світ і долучатися до нашої національної скорботи з пошаною”.

Ірина Гармасій подякувала директору театру Мирославу Петію за надану можливість презентувати для ужгородців науково-документальний матеріал, розповіла учасникам виставки — науковцям, журналістам, громадськості та інтелігенції міста, яких прийшло різного віку, — про структуру встваки, її основні акценти — причини та сплановані три етапи Голодомору 1932-33 рр. проти українського селянства. Зокрема, про висвітлення трагедії у 18 областях України, які були уражені голодом, та про значення Західного регіону України в розголошені трагедії та організації допомоги голодуючим, у тому числі й закарпатські сторінки, які знайшли відображення на стендах.

В рамках урочистого відкриття науково-документальної виставки відбулася демонстація телефільму “Особливий погляд”, який розповів про етапи утвердження національної пам'яті про Голодомор української нації 1932-33 років. Також про законодавчі ініціативи та вимоги сучасності щодо заборони комуністичної ідеології в Україні та кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору-геноциду. “Зверніиь увагу. - зазначила Ірина Гармасій, - Штучний голод здійснили 40 відсотків росіян та 28 відсотків євреїв, які належали до більшовицької партії. Тому таким складним є шлях до висвої державної пам'яті про Голодомори 1921, 1932-33 та 1946-47 років в Україні. Адже вони здійснювалися під покровом одного й того ж вождя - Сталіна та встановленого ним антилюдського режиму”.

У вдкритті виставки “Вбивство голодом — Геноцид. До 80-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні” взяли участь директор Державного архіву Закарпатської області Михайло Місюк та голова редколегії Обласної книги “Реабілітовані історією” Олексій Корсун, які поділилися архівними джерелами та спогадами про ті події відповідно. Олексій Кррсун розповів учасникам виставки про своїх батьків, які дивом вижили 1933-го, та про велику родину, більшість з якої зазнала терору і гонінь тоталітарним режимом на Харківщині, звідки він родом.

Також Всеукраїнській виставці-документу передувала пересувна виставка “Голодомор 1932-1933 років в Україні та Закарпаття”, яка працювала з 20 по 23 листопада 2013 року на пл. Театтральній в Ужгороді у супроводі наметової роботи Ужгородської “Свободи”. Виставку підготували журналісти-свободівці Ірина Гармасій та Федір Савчур, голова Берегівської районної організації ВО “Свобода” на основні архівної періодики Підкарпастької Русі 20-30-х рр. XX століття, яка знаходиться в Державному архіві Закарпатської області. Підготовлені матеріали розповідають про період Чехословаччини, до складу якої тоді входило Закарпаття, коли про штучний голод, який здійснював комуністичний тоталітарний режим в СРСР та Радянській Україні на великій Україні, сповіщали всі газети — чеською, російською, українською мовами та на місцевому діалекті. З публікаціями газет свободівці ознайомили всіх громадян Закарпаття, бо вистаки демострувалися в усіх районних центрах.

Люди з цікавістю читали матеріали нашої виставки, більшість з них довідувалися про таку інформацію вперше”. - Розповів голова Ужгородської “Свободи” Томаш Лелекач.

Після оглду виставки свободівці та її учасники пройшли жалобною ходою до пам'ятника політв'язням і репресованим, де провели мітинг-реквієм де молилися за душі убитих голодом. Панахиду провів Владика Кирило, єпископ Ужгородський і Закарпатський УПЦ КП, який у промові зазначив: “Молитва — це найсильніша наша пам'ять за померлими від голоду нещасними мільйонами українців. Померла душа воскресає під силою молотви, а не на мітингах на кшталт совєцького періоду”.

Ці слова Владика сказав не випадково. 23 листопада 2013 року в Ужгороді на площі Театральній, де влада вшановувала 80-ті роковини Голодомору-32-33, священникам заборонили(!) проводити чин поминальної молитви.

Насамкінець свободівці традиційно запалили із ламападок слово “ГЕНОЦИД” на перехресті вулиць Корзо і Августина Волошина і заспівали “Вічная пам''ять”.

Прес-служба Закарпатської обласної організації ВО «Свобода

24 листопада 2013р.

Теги: голодомор, геноцид, Свобода


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи