На Закарпатті "Свобода" і "Сокіл" відзначили 75-річчя створення «Карпатської Січі» (ФОТО)

9 листопада 2013 року Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» спільно із Закарпатською обласною молодіжною громадською організацією «Сокіл» (виступили організаторами) в місті Хуст провели урочисті заходи, присвячені 75-річчю створення «Організації Народної Оборони Карпатська Січ» (ОНОКС). Із самого ранку в центрі міста діяла пересувна виставка матеріалів з історії Карпатської Січі, підготовлена соколятами, працювали намети, в яких розповсюджувалася газета «Свобода Закарпаття», присвячена річниці утворення військового формування Карпатської України.

На Закарпатті "Свобода" і "Сокіл" відзначили 75-річчя створення «Карпатської Січі» (ФОТО)

По дорозі до столиці Карпатської України свободівці Ужгорода і Мукачева, Великоберезнянської, Іршавської, Мукачівської, Перечинської, Рахівської, Тячівської, Ужгородської, Хустської організацій вшанували пам’ять карпатських січовиків на могилах і біля пам’ятних знаків у містах і селах районів. Члени обласного комітету «Свободи» та «Сокіл» поклали вінки до меморіалу «Красне Поле», де відбулося урочисте віче. Голова Закарпатської обласної організації ВО «Свобода» Олег Куцин під час виступу зазначив: «Нині минає 75-річчя з часу Карпатської Січі як національної армії незалежної держави. Вона планувала такою стати, але часу для цього їй було відведено дуже мало. Однак це не завадило карпатським січовикам і їх мужнім командирам відмовитися від слова «капітуляція» та прийняти нерівний бій з окупантами. У масовій свідомості українців ще не закріплені ті імена, чиї життя згасли в боротьбі за незалежну Україну, бо ті, хто нині стоять у керма держави, байдужі до української звитяги. А нам, нащадкам, в жилах яких тече українська кров, зовсім не байдуже. Ми маємо зберегти і примножувати пам’ять про карпатських січовиків як про молодих, відважних свідомих українців. Складна історія минулого, та сьогодення перед нами ставить нові, не менш складні  виклики – боротьба з відвертими антиукраїнськими силами».

В Хусті урочистості з покладанням вінків відбулися біля меморіальних дошок членам Головної команди Карпатської Січі Роману Шухевичу та Олегу Ольжичу. Перед соколятами виступив Богдан Галайко, кандидат історичних наук, керівник Інституту політичної освіти ВО «Свобода» (м. Київ), який зазначив: «Велику роль у розбудові української державності на Закарпатті відіграли молоді члени ОУН, якими були також Р.Шухевич і О.Ольжич. Незважаючи на заборону Проводу українських націоналістів (ПУН) на чолі з Андрієм Мельником втручатися у справи Закарпаття, молоді оунівці-крайовики, тоді громадяни Польщі, нелегально переходили кордон і активно допомагали закарпатцям. Заходи з творення власної армії радісно сприймало українське населення, адже саме восени і взимку 1938 року на Закарпаття починають проникати угорські та польські диверсійні загони, так звана акція “Łom”, які чинили шкоду краю – руйнували комунікації, нападали на органи влади й навіть простих людей».

Відтак «Свобода» і «Сокіл» відвідали Хустський каєзнавчий музей, де ознайомилися з оновленою експозицією «Карпатська Україна – 1938–1939 рр.» та іншими музейними експонатами. Голова Закарпатського «Сокола» і Ужгородської міської «Свободи» Томаш Лелекач урочисто вручив директору музею Ірині Пригарі прапор Карпатської Січі, який соколята пошили спеціально до 75-річчя «Організації Народної Оборони Карпатська Січ».

Вклад січового братства у розбудову Великої Української Держави досі належно не оцінений, а імена тих, хто поліг в нерівному бою чи був закатований, або розстріляний окупантами із словами на устах «Слава Україні!», і нині залишаються маловідомими. Діяльність Карпатської Січі, яка була утворена 9 листопада 1938 року і яку очолив Дмитро Климпуш, у 1925–1938 рр. керівник культурно-спортивного товариства «Січ» в Ясіню, була спрямована на формування національної армії Карпатської України. Вона  формувалася в дуже короткий термін після того, як Підкарпатська Русь отримала автономію 11 жовтня 1938 року, і пройшла шлях від добровільної мілітарної організації до справжніх збройних сил незалежної Карпато-Української держави. Саме карпатські січовики першими прийняли бій із гортистами – союзниками Німеччини, тому більшість науковців схиляється до думки, що початок Другої світової війни має закарпатську ознаку.

Ці та широка палітра інших питань з історії та діяльності Карпатської Січі та Жіночої Січі, як складової ОНОКС, були висвітлені в рамках науково-практичної конференції на тему «Організація Народної Оборони Карпатська Січ» у контексті національного державотворення Карпатської України», яка відбулася в актовому залі університету «Україна» м. Хуст. На конференції виступили відомі науковці та дослідники з різними темами: вже згадуваний Богдан Галайко – «Карпатська Січ – національна армія незалежної Карпатської України»; наш земляк, кандидат історичних наук Олександр Пагіря (м. Київ) – "Карпатська Січ: від військової організації до збройних сил незалежної держави (1938–1939)»; кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Микола Посівнич (м. Львів) – «Вклад ОУН в розбудову Карпатської Січі»; журналіст-дослідник, заступник голови Закарпатської обласної організації ВО «Свобода» з питань національної пам’яті Ірина Гармасій – «Жіноча Карпатська Січ та її провідниці – приклад служіння нації і народу»; історик і краєзнавець Олег Мельник (м. Хуст) – «Краєзнавчі аспекти Карпатської Січі»; аспірант кафедри історії України УжНУ Юрій Славік – «Угорські концентраційні табори Крива, Варюлопош»; дослідник української фалеристичної спадщини періоду національно-визвольної боротьби 1914–1952 років Степан Пахолко (м. Львів) – «Відзнаки Карпатської України»; перший заступник голови Всеукраїнської МГО «Сокіл» Юрій Черкашин (м. Київ) – «Практичний досвід Організації Народної Оборони «Карпатська Січ».

Виголошені доповіді привнесли чимало нового у відновлення історичного та політичного спадку Карпатської України в свідомості молоді, а відтак будуть видані окремим збірником. Учасники конференції прийняли резолюцію, яка ляже в основу відзначення 75-річчя Карпатської України в  березні 2014 року. 

Після конференції свободівці й соколята із гаслами «Слава героям Карпатської України!» тощо  пройшли смолоскипним маршем Слави Карпатської Січі вулицями міста Хуст до могили січовиків на Замковій горі. На Хустському замку з нагоди річниці Карпатської Січі запалала ватра.

Прес-служба Закарпатської обласної організації ВО «Свобода

10 листопада 2013р.

Теги: Карпатська Січ, Сокіл, Свобода

Коментарі

совість 2013-11-15 / 19:03:46
і таможня працює...

... 2013-11-15 / 18:47:02
та як же ж ви всі дістали! що за пусті погрози?! Богдане, змиріться з тим що партія спокійно існує і без вас! і перестаньте обзивати людей алкашами. ви сам нічим не кращий.

горб 2013-11-15 / 18:09:43
та тут все ясно давно) сикуни і псевдопатріоти, замилювати очі люблять людям, а на роботу і дію нездатні. вийдіть на вулицю і дотримайте свою позицію сикуни.

Чорнота 2013-11-13 / 07:38:42
Я свою позицію вже виклав.
Про моє ставлення до алкоголю можете спитати в нашого спільного друга зі Львова (того, що з пасіки).

Богдан Пилипів 2013-11-13 / 05:10:53
2 Олег Куцин
Про що ти мелеш , недолугий алконавт? Про які обіцянки? Про які провокування молоді? Не перекидуй свої вчинки на інших. Ти краще розкажи яке твоє оперативне прізвисько в мусарні, як здавав і здаєш мусорам вся і всіх. Ти вже звіти в мусарню возиш під покровом темряви? На рахунок зустрічі: чітко будеш казати своєму колезі-стукачу Лелекачу де і що ,і кого здавати. Раз ти мене викликав на зустріч, так будь добрий прийди, а не п...ди тут в коментах після опівночі. Так що, правдиві запитання, знаєш, паскудо, що це правда. І відповіді ти добре знаєш...
До Чорноти - тебе чого сюди прислали ? Дивитись і спостерігати чи бухати? Може хоч ти прийдеш на зустріч?

Іштван 2013-11-12 / 20:43:27
Най горизуться!

Мадяр 2013-11-12 / 20:28:42
ОГО у стані нациків бунт!

Олег Куцин 2013-11-12 / 20:04:26
Богданчику, ніхто тебе не боїться. Хто з нас боягуз, ми двоє прекрасно знаємо. Я пригадую твоъї геройські обіцянки на замковій горі у Хусті, які ти так і не виконав(херой), після чого почав гадити проти мене де тільки міг. Пригадую, як ти провокував молодь на неадекватні кроки, а сам ховався за їхніми спинами. Ти і зараз нічого корисного організувати не здатен-срач в інтернеті та інтриги-це твій рівень. Відповідати на твоъї недолугі закиди-опускатися до твого рівня. Щодо зустічі, то тобі ж чітко було сказано, що буду в Ужгороді після восьмоъ вечора. А взагалі вести з тобою дискусію - це надавати тобі ваги. А що ти вартий? Та нічого - інтриган, провокатор і боягуз.

Чорнота 2013-11-12 / 19:36:43
О це так поворот...

Богдан Пилипів 2013-11-12 / 16:23:48
2 Копча
Які промоутери? Воно напевно вчора для хоробрості нахрюкалось, подзвонило, поматюкалось в телефон, від своєї оху...ності визвало на зустріч. 24 години пройшло, п"яний угар вивітрився разом із гонором.
Відпові на мої запитання не надійшли, відмазались заученими фразами, та ще й своїм синком підписався...
Крити нічим, бо знає що це правда..
Гниляк і ссикло одним словом...

Копча 2013-11-12 / 16:16:45
Богдан Пилипів 2
Схоже у Ваших форумних опонентів спільні промоутери з боксером Девідом Хеєм вони також анонсують зустріч а потім усе зривається.

Богдан Пилипів 2013-11-12 / 15:42:37
Ну де є ваш Куцин із Чорнотою ? Яйця збирають по Тячеву?

занг 2013-11-12 / 10:49:53
НАШІ-УКРАЇНЦІ!!!!!!!!!!!!!!!!

Копча 2013-11-11 / 22:57:07
10, 14, 44, 88, які ще циферки з курсу математики за п'ятий клас тут стануть предметом обговорення? Ви ще почніть їх тут ділити та додавати. Ще на початку 90-х переконався, що найсильнішою стороною "справжнього" націоналіста є за3.14здіти співбесідника, потонути в словоблудстві і звести на маргінес найяскравішу ідею. Ну і головне знайти на стороні винуватого за власні прорахунки та з новою силою включитися у боротьбу за незалежну Україну.

грибочок88 2013-11-11 / 18:59:05
адресат цього месиджу шарить про кого мова

тарас 2013-11-11 / 18:56:09
грибочок88, а що це за сходки цікаво? і шо за охорона з підопічних це якась братва чи що?

соціал-націоналіст 2013-11-11 / 18:53:54
так, але це не применшує актуальності 88
кажу ще раз - це справа кожного

тарас 2013-11-11 / 18:51:10
В словнику украінського націоналіста е інші цифри - 10, 44... і аж ніяк не 88

соціал-націоналіст 2013-11-11 / 18:37:17
не обов'язково Хайль Гітлер. 88 це взагалі-то 88 заповідей Девіда Лейна, які самі по собі не дуже пов'язані з А.Гітлером, і є адекватними для мислячої людини і здорового суспільства. Пов'язувати їх з Гітлером - це вже справа кожного індивідуально.

тарас 2013-11-11 / 18:29:05
88-це цифри, які символізують вислів "Heil Hitler"(буква h-восьма в німецькому алфавіті). Справжні бандерівці ніколи не вживали цього вислову. Отже, попередній дописувач - провокатор і невіглас.


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи