Закарпатська «Свобода»: маємо зробити якнайбільше, щоби кожен українець знав про Голодомор

24 листопада 2012 року Закарпатська ОО Всеукраїнського об’єднання «Свобода» під синьо-жовтим прапором вшанувала пам’ять жертв Голодомору – Геноциду 1932-1933 років в Україні, схиливши в скорботі голови перед убієнними голодом тоталітарною більшовицькою системою. Меморіальні заходи відбувалися на площах і вулицях міст, біля пам’ятників Великим українцям: поминальні молитви, хвилини мовчання, пісня Вічної пам’яті… Однак молитви закарпатців в єдину, суголосну молитву не злилися. Кожен молився і запалював свічки скорботи по окремо. Свободівці розуміли: якщо влада і громада нарізно вшановує замордованих голодом українців, націоналізм в Україні повинен набирати сили.

Закарпатська «Свобода»: маємо зробити якнайбільше, щоби кожен українець знав про Голодомор

В Ужгороді «Свобода» та Закарпатська молодіжна організація «Карпатська Січ Сокіл» організували поминальну молитву біля пам’ятника Президенту Карпатської України о. Августину Волошину. Панахиду відправив священик греко-католицької церкви отець Михайло.

О 16.00 свободівці долучилися до Всеукраїнської акції «Запали свічку!». В центрі Ужгорода На перехрестях вулиць Корзо та А.Волошина організували акцію запалення лампадок у вигляді напису «ГЕНОЦИД 32–33». До молоді долучалися звичайні перехожі, допомагали запалювати свічки, просто зупинялися у хвилині мовчання.

Націоналістична молодь нагадала про причини штучного голоду 1932-33 років, виступаючи перед громадою. «Голодомор українського народу відбувся передусім тому, що в Україні запанувала чужинська, не українська влада. Не в змозі поставити на коліна українського селянина, сталінська машина вдалася до організації штучного голоду, забираючи із селянських хат останню зернину…»  

Коли в Радянській України помирали від голоду, Закарпаття було частиною Чехословаччини. Інформацію про трагедію черпали із преси, але чи могли тоді люди збагнути її глибину? Через десятиліття про мільйони померлих від голоду дізнаємося і від закарпатців, які свого часу знайшли тут другу батьківщину, яких залишилися одиниці, говорили на Віче. «Нині ми вшановуємо пам'ять української трагедії, ім’я якій – сталінський терор. Перед українцями в боргу і ті, хто дає поблажливі оцінки сталінізму, намагається його реанімувати, і ті, хто дозволяє їм це робити...».   

Насамкінець в ужгородському студентському центрі дозвілля «Ювентус» відбувся перегляд кінострічки Олеся Янчука «ГОЛОД–33». Такого – не забути. Український рахунок перед вбивцями тоталітарної системи ще не виставлений, із сумом зазначала націоналістична молодь Ужгорода. 

На Міжгірщині свободівці провели мітинг-реквієм

Міжгірська районна організація ВО «Свобода» провела мітинг-реквієм на площі біля адмінбудівлі районної ради.  Молитву за душі убитих Голодомором провів греко-католицький священик отець Василь Мандзюк. Тут свободівці виклали із свічок хрест та цифри 32-33, що символізували роки Голодомору–Геноциду над українським народом комуністично-більшовицькою владою колишнього Радянського Союзу.

На превеликий жаль, влада від свободівців відокремилась і «зібрала» людей на акцію на годину раніше, хоча оголошення та запрошення були розклеєні та роздані відповідно між громадою Міжгірщини на 15.00.

За ініціативою керівника районної організації Василя Барана після закінчення акції свободівці відвідали визначні історичні місця Міжгірщини. Хвилиною мовчання націоналісти вшанували пам’ятник Т.Г. Шевченку, В. Ґренажі-Донському та пам’ятний знак поручнику Карпатської Січі Василю Тацинцю та січовикам, які загинули від рук угорських окупантів.

У Рахові свободівці молилися біля пам’ятника Тарасові Шевченку

З ініціативи Рахівської районної організації ВО «Свобода» у Рахові вшанували пам’ять жертв Голодомору біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Націоналісти виклали хрест зі свічок, вшанували невинно замордованих голодом українців хвилиною мовчання та помолилися з їх душі.

Як зазначив на акції голова Рахівської «Свободи» Микола Косівський, до нині достеменно невідома реальна кількість замордованих геноцидом українців, ба більше, найвище керівництво держави намагається всіляко замовчати причини та наслідки однієї з найбільш трагічних сторінок в історії України.

«Кількість замордованих штучним голодом українців є достеменно невідомою й по нині. Але це однозначно більше, ніж 10 мільйонів жертв сталінського режиму. Понад  20 країн світу визнали Голодомор 1932-33 років геноцидом українців, тобто цілеспрямованим винищенням українського народу. На жаль, сьогоднішнє найвище керівництво держави дійшло до того, що Голодомор для них не є геноцидом, і це попри рішення Верховної Ради, яким визнано голод 1932-33 років геноцидом українців. Та незважаючи ні на що, пам'ять про невинно убієнних українців, про ці трагічні події завжди житимуть у наших серцях. Самі маємо зробити якнайбільше, щоби кожен українець знав про цю трагедію, щоб кожен схилив голову та в знак скорботи безстроково запалював  свічку пам’яті», – зазначив свободівець.     

У м. Тячів вшанували пам’ять жертв Голодомору запаленням сто свічок уздовж вулиці Незалежності. У такий спосіб за ініціативи голови районної організації Володимира Гапуна свободівці долучили до акції десятки перехожих, яким розповідали про причини і наслідки геноциду українців.

Іршавська «Свобода» під керівництвом Михайла Мочана організувала поминальну молитву біля Пам’ятного знаку воїнам, загиблим за Україну. Націоналісти виклали із лампадок напис «32-33», а чим панахиди провели православний та греко-католицький священики.

Подібні заходи пройшли у Виноградові, Берегові, Мукачеві та інших містах і селах Закарпаття.

Прес-служба Закарпатської ОО ВО «Свобода»

 

Ужгород

Міжгір’я

Молитва

Біля памятника В.Гренджі-Донському

Біля памятника В.Гренджі-Донському

Біля памятника Т Шевченку в Міжгірї

Біля памятника Т Шевченку в Міжгірї

Рахів

Іршава

25 листопада 2012р.

Теги: Голодомор, геноцид, Свобода, Карпатська Січ Сокіл

Коментарі

іван 2013-01-21 / 17:24:46


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


Ужгородець 2013-01-02 / 16:15:15
Всі учасники цих ацій - молодці! Та щирі патріоти своєї української землі!!!
Тільки потрібно навчитись виходити на ширше коло співвітчизників. Не гратись у вибраність... та першість...

ДЕЯ 2012-11-27 / 00:00:00
патріот 2012-11-26 / 20:05:08
Напис на воротах Освенцима «Arbeit macht frei” (робота дає свободу).

патріот 2012-11-26 / 20:05:08
причому тут праця це твердження комуністичне той хто пише такі речі далекий від ідеалів свободи.

Наталія 2012-11-26 / 19:59:13
Чорнота 2012-11-26 / 01:32:46
Про що ми і говорили.
"Праця дає Свободу!" (с)
Хвали себе ротику

спам 2012-11-26 / 19:53:15
я нашим міжгірським опозиціонерам пораджу думати перед тим як щось робити а то они як лебідь щука і рак. Баран Вася із "Свободов" думат що він новий лідер району. Кость Іван із "УДАРОМ" думат як май дорого продатися владі. А Буришин із "Батьківщинов" усе крутить якісь схеми нихто го не розуміє. хлопці возьміться в руки.

патріот 2012-11-26 / 19:39:03
мені шкода тих хто критикує подібні заходи які хоч і не багаточисельні але вони щирі, ті свободівці що прийшли вони прийшли самі за покликом свого серця віри та переконань, а не так як це робить влада одних лякає аінших купляє. та я переконаний у тому що нині опришки партії регіонів зокрема в міжгірському районі мають піти до церкви та помолитись бо коли на такі заходи прийде хоч 500 чоловік вам треба буде задуматиськуди купити білети і куди тікати. та додам більше той час уже близько люди розчаровані і якщо опозиційні сили активізуються і подібні заходи будуть готувати разом - це буде дуже масово. а що до Васьки Барана то його можна критикувати за брак досвіду а не за віру, він дійсно щиро готував захід робота була проведена велика та він надіявся на свідомість простих перпехожих та нажаль таких дуже мало що показали останні вибори.

Чорнота 2012-11-26 / 01:32:46
Про що ми і говорили.
"Праця дає Свободу!" (с)

Тарас Деяк 2012-11-26 / 00:46:58
робота та вулиця покаже в майбутньому хто був правий. і хто як працює.
а тут всі ми маєм зрозуміти що був поминальний захід, після якого почались невідомі тролінги від невідомих людей і акаунтів на які реагували як одні так інші..хотів би сказати досить сидіти в інтернеті треба закотити рукава і вийти на вулицю і працювати в своєму напрямку, з своєю ідеєю і задачою на майбутнє.

Лелекач Томаш 2012-11-25 / 23:51:11
Кожен має право на вшанування памяті жертв геноциду, як вважає за потрібне. Те що хтось у коментарях роздуває якісь наклепи це є огидно, скоріш за все це чиясь провокація, можливо спецслужб чи ще якихось провокаторів. Приводом того що Свобода організувала окремий захід, стала попередня домовленість, ініційована Деяком Т., про те що наші організації більше не співпрацюють. Тому на будь-яких заходах ми не перетинаємось. Мені не зрозумілі мотивації людей які обливають брудом свободівців. Доречною була репліка адміна, це не та ситуація для зясування відносин.

Міжгірці за "СВОБОДУ" 2012-11-25 / 23:47:55
І не ганьба Міжгірцям голосуватиза за "Конюха" і його обслугу типу бовдура Деревляного, що може лише хвости крутити кобилам.

Запереділля 2012-11-25 / 23:43:31
Ми з Вами,Василь Васильович.

Колочава 2012-11-25 / 23:41:09
Василь Васильович! ТАК ТРИМАТИ ! Все тільки починається. Ми з Вами.

Прихильник ВО "СВОБОДИ" 2012-11-25 / 23:33:17
До "Свободи Баранам". Ти, йолопе, тим Баранам братам і в талпи не годишся придурку.

Олег Диба 2012-11-25 / 23:14:09
Послідовно, дружно і системно компроментуєте своєю взаємною гризнею українську ідею. Молодці. Так тримати... :(

крапка і думайте 2012-11-25 / 22:58:30
всі свідомі націоналісти, як молоді так і старші, незалежно від назв організацій чи партій, маємо діяти з однією метою, маємо підтримувати та допомагати один одному, адже ідея в нас одна і ворог спільний. Не дамо знищити нашу Націю, нищення якої вже йде довгий час. Показати, що на Закарпатті є патріоти, які діють і будуть діяти.

Бувалий 2012-11-25 / 22:48:19
тарас, як вже написав, так написав, пізно перепрошувати! яка брехня?! мені здається, що брехнею сиплеш ти.. певно я не один так розумію.. ні, ви не лохи. певно із вас ніхто так не думає. певно всім сподобалтсь заходи у цей трагічний день, а от саме Тарасу ні. чи не варто задуматись?

івану від тараса 2012-11-25 / 21:49:15
прсто коли йде брехня з одної сторони вже декілька місяців, терпіти набридає і хочеться сказати ми небудем мовчати,ми не лохи якісь.

у вас правильні слова про голодомор, просто нажаль на ньому все почалось виливатися, я перепрошую у всіх читачів якшо я шось не так написав я ненабиваю своє імя, адже головне Ідея, і голоне память співвітчизників, а не імя партії чи її прапор

ІВАН - обом конкуруючим "командам" 2012-11-25 / 21:12:44
Ви що подуріли, битися, на темі хто "найкраще" "відзначив" річницю ГОЛОДОМОРУ?. Спамятайтеся, що ви робите.. У мене чесно кажучи бажання - взяти бука та й розігнати вас обох. Бо ви обоє, тоді - СВОЛОТА!
Спамятайтеся.

тарас деяк 2012-11-25 / 20:02:35
додам
До нашого заходу долучились і взяли безпосередню участь Товариство політв'язнів і репресованих (І. Коршинський), крайове товариство "Просвіта", КУН, представники духовенства Української православної церкви Київського Патріархату начолі з єпископом Кирилом. Також до мітинга-реквієма приєднувались перехожі – як молодь, так старші.


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи