Олег Куцин: «Ми дожили до того часу, коли із підручників викидають сторінки української історії»

Відомий громадський діяч, дослідник історії Визвольної боротьби українського народу першої половини ХХ ст. Роман Коваль презентував на Закарпатті нову книжку “Ми ще повернемось!” Юрія Горліса-Горського (літературний псевдонім). Це книга спогадів поручника Армії УНР, ад’ютанта 1-го куреня полку гайдамаків Холодного Яру в 1919–1924 рр., організатора українського підпілля на Поділлі в 1922–1924 рр., політичного в’язня російських тюрем та психіатричних лікарень, учителя української народної школи в с. Луг на Рахівщині Юрія Городянина-Лісовського.

Олег Куцин: «Ми дожили до того часу, коли із підручників викидають сторінки української історії»

Шість презентацій за чотири дні – з 28 вересня по 1 жовтня – на Закарпатті відбулися завдяки кандидату в народні депутати України Олегу Куцину, голові Закарпатської обласної організації ВО «Свобода». Два десятиліття співпраці з дослідником зробили плідну справу для відкриття нових сторінок історії періоду Карпатської України, громадянином якої хотів стати письменник. До видання увійшла низка розділів, присвячена подіям 1938-1939 років.

Громадянин Української Народної Республіки Юрій Горліс-Горський народився в с. Демидівка на Полтавщині. По поразці Визвольної боротьбі на Великій Україні жив у Галичині. У жовтні 1938 року зі Львова прибув в Карпатську Україну, щоб ра­зом з во­я­ка­ми Армії УНР та членами ОУН до­по­мог­ти бра­там-за­кар­пат­цям вибороти Ук­раїнську дер­жа­ву. В його руках були пістолет і рукопис «Між живими трупами» – про своє перебування у психлічницях, загублений на Закарпатті і який досі ніхто не знайшов.

«Бо ніхто не шукав. – Зазначав на зустрічах з гуцулами Олег Куцин. – Ми дожили до того часу, коли у молоді не виховують патріотичний дух, а із підручників викидають сторінки української історії. Вважаю, що це неприпустима помилка, коли дух патріотизму вихолощують з українців, применшують або спотворюють історію». 

Презентації нової книжки Ю. Горліса-Горського «Ми ще повернемось!» відбулася у загальноосвітній школі с. Луг на Рахівщині, де письменник працював вчителем літератури у 1939 році, в гуцульських селах Ясіня та Косівська Поляна, смт. Великий Бичків та м. Рахів. На її здійснення знадобилося 15 років. «Цю книжку ми  задумали з дружиною Юрія Горліса-Горського Галиною ще у 1997 році, яка, слава Богу, жива, старенька – їй 90 років, проживає у Флориді. – Розповів Роман Коваль. – Вона мені надіслала всі рештки архіву Горліса-Горського, зокрема, близько 100 фотографій, цінні рукописи, машинописи. В цю книжку увійшли всі його твори, окрім «Холодного Яру», який витримав вже 16 перевидань…».

1 жовтня упорядник Роман Коваль книжку представив вчителям, науковцям, краєзнавцям, письменникам і журналістам в Ужгороді. В Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Федора Потушняка зібралася зацікавлена ужгородська інтелігенція. На новинку відгукнулися і старожили краю, які в молоді роки гартувалися на творчості Юрія Горліса-Горського. «На творах «Холодний Яр», «Отаман Хмара» виховувалося наше покоління. Як і на книжках Уласа Самчука «Волинь», «Кулак». – Розповів сучасникам Іван Коршинський, двічі пол. ітв’язень таборів ГУЛАГу, в минулому активний діяч підпілля в «Юнацтві ОУН». –  «Холодний Яр» стояв  поруч з Кобзарем Шевченка,  він  гартував дух молоді у ГУЛАГах. У таборі Спаськ Карагандинської області ми дебатували навколо його особистості, зокрема із істориком Ярославом Дашкевичем, якого нині називають сучасним Грушевським. А в таборі Сибіру він працював лікарем невропатологом-психіатром. Ми мали Горліса-Горського за героя, за святого. Тоді ходили слухи, що він мав зв’язок з ГПУ, непорозуміння з бандерівським рухом, і нам від цього було боляче».

У зустрічах Романа Коваля із закарпатцями взяла участь поетеса Ірина Гармасій, яка в Державному архів Закарпатської області відшукала особову справу вчителя української народної школи с. Луг на Рахівщині Юрія Городянина-Лісовського, яка пролежала в архіві 73 роки. Дослідниця назвала полтавчанина яскравим представником Соборної України, поділилася враженнями від обставин знайдених слідів Горліса-Горського в Карпатській Україні, його творчими зв’язки з поетами та журналістами Василем Ґренджою-Донським, Андрієм Патрусом-Карпатським, Уласом Самчуком та іншими в мистецькому товаристві «Говерля». Зокрема, вистава «Отаман Хмара» за однойменною повістю Ю. Горліса-Горського входила до репертуару Українського театру «Нова Сцена» у Хусті. Про успіх цієї драми красномовно розповідають публікації в центральному органі УНО «Нова Свобода» за 1939 рік. «Нова Сцена» зіграла понад 10 разів «Отамана Хмару» в Карпатській Україні, а до акторського складу вистави входили самі брати Юрій-Августин та Євген Шереґії, засновники театру. 

“Багато людей ані не усвідомлює собі, яку велику користь для виборів (відбулися 12 лютого 1939 р. з результатом 92,4% за УНО) першого карпато-українського сойму зробила “Нова Сцена” як на провінції, так у нашому столичному місті. Інколи культурне слово зробить багато більший вплив, як сотня агітаторів. “Нова Сцена” скріпляла в серцях нашого народу почуття любові до своєї української культури, до своєї української нації. Такий “Отаман Хмара”, мабуть, зробив більший вплив, як сотня брошур або плакатів”. – Писав Андрій Патрус-Карпатський у “Новій Свободі” за  28 лютого 1939 р. з нагоди успішних спектаклів “Нової Сцени”.

«З’ява книжки Горліса-Горського наповнена містичним духом. – Ділилася на зустрічах дослідниця І. Гармасій. – Книжка не тільки вражаюче швидко з’явилася, але пророче єднає національний дух українців. Ніби справджується послання Шевченка «І мертвим, і живим, і ненародженим…». З козацьких могил долинає до нас живий дух наших предків, щоб додати сили сучасникам і на майбутнє. Це як код для нації…».  

Пророча назва книги «Ми ще повернемось!» глибоко перегукувалася з мелодіями кобзаря Тараса Силенка. Народний артист України в багаторічному тандемі працює із Романом Ковалем, і потішив закарпатців піснею «Не журіться, милі браття, Ще повстане Закарпаття!», рекрутськими та повстанськими піснями. Козацький дух проймав до кісток, коли звучало Шевченкове «Посіяли гайдамаки в Україні жито. Та не вони його жали – що тепер робити?»

«Пишіть про Визвольну боротьбу українського народу», – завершив упорядник презентованої книжки Роман Коваль. Таке письмо, на думку дослідника, буде спонукати молодь продовжувати справу наших дідів, яка ще не закінчена.

Прес-служба Закарпатської ОО ВО «Свобода»

03 жовтня 2012р.

Теги: Куцин, Роман Коваль, Горліс

Коментарі

ДЕЯ 2012-10-08 / 12:24:25
Дійсно "Холодний Яр" це шедевр, придбав собі "Ми ще повернемось" надіюсь там знайти багато цікавого...

Інж.Будівельник 2012-10-05 / 14:17:48
Справді Юрій Горліс-Горський, то супер герой, особливо хто читав "Холодний Яр" то погодиться зі мною.
І цей супер герой був у нас, допомагав людям починати думати!
Про нього варто писати і є що писати, бо така доля це навіть в Україні не часто трапляється!
Спасибі Куцину,Ковалю, меценатам та всім хто причетний до створення цієї книги!
Мрію прочитати її, впевнений там багато цікавого.


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи