Ужгородських фаєр-шоущиків запрошували працювати у Кувейт (ФОТО, ВІДЕО)

Клуб вогню у структурі Ужгородського клубу історичної реконструкції середньовіччя «Меч Оріона» існує трохи більше року. Стабільно і постійно тренуються тут шестеро його учасників, ще приблизно стільки ж «граються» з вогнем час від часу, розповіли організатори клубу, два брати фаєр-шоущики Юрій і Роман Кочути.

Ужгородських фаєр-шоущиків запрошували працювати у Кувейт (ФОТО, ВІДЕО)

Серйозно займатись фаєр-шоу хлопці почали приблизно рік назад, одразу ж організували і тематичний клуб. Кажуть: навчитись крутити вогняне шоу за бажання може кожен, просто у когось це займе більше, а в когось менше часу. 

Юрій: Пробувати крутити може хоч хто, тай навчитись теж. Щоправда, набагато легше даються фігури барабанщикам, шульгам, взагалі людям, у кого обидві руки розвинені добре. Бо ж головне для того, аби зробити фігуру – координація і контроль обох рук: це таке, ніби двома руками одночасно писати два різних тексти. А до всього ще ж потрібно і рухатись.

Роман: Нам особисто дуже допомогли в оволодінні відповідними навичками заняття з гімнастики, якою займались з дитинства і аж до першого курсу. В нагоді став і пінг-понг, і великий теніс (до речі, Роман є кандидатом в майстри спорту з настільного тенісу – авт.).

Разом з тим, за словами хлопця, легше навчаються фаєр-шоу хлопці, ніж дівчата – через те, що дівчата зазвичай «якось бояться». 

Юрій: Хлопці, якщо подобається, кажуть: «О, я теж хочу, ану давай можна я спробую», і не бояться ні по голові м’ячиком отримати, ні попектись, коли вже працюють з вогнем.  

Снаряди для постановок ужгородські фаєр-шоущики виготовляють власноруч – як тренувальні, так і для виступів. Та й працюють зі снарядами різними: з традиційними поями (м’ячики на ланцюгах), стафами і дабл-стафами (одна велика палиця і відповідно дві коротші), з віялами (конструкція, що одягається на руку і від якої в різні сторони розходяться кілька спиць). 

Роман: Снаряди завжди можна придумувати самим, немає якихось стандартних. Єдине – потрібно мати фантазію і приблизне бачення композиції, в якій їх потім можна використовувати. Зрозуміло, що пої були першими, інші снаряди, так сказати, похідні. Сьогодні навіть роблять і вогняні круги (на хула-хуп чіпляють гніти), вогняні крила і вогняні шляпи, ми особисто готуємо композицію, де буде присутній вогняний куб. 

Юрій: Починати вчитись потрібно на звичайних традиційних поях, і краще й легше, коли вони легенькі. Для тренувань робиться проста конструкція: на ланцюжок чіпляється звичайний тенісний мячик. З часом м’ячик обважнюється: в середину засипається рис або пісок, заливається вода. Краще, звичайно ж, вчитись, коли є вчитель, який може показати що до чого. Один з методів – вчитель бере тебе ззаду за руки і відтворює ними рухи. Виходить, ніби тіло само запам’ятовує, як руки мають рухатись, само відчуває потрібний рух. Можна вчитись і самостійно, але це буде набагато важче і довше. 

Виступають фаєр-шоущики зазвичай на відкритих музичних фестивалях, на фестивалях реконструкції, на концертах чи тематичних заходах. Свого часу спромоглись навіть на виступ на ковзанці, для чого довелось вчитись кататись на ковзанах.

Юрій: Ми отримали від власника однієї з ковзанок в Ужгороді запрошення влаштувати фаєр-шоу, але на ковзанах ніхто з нас не катався. Тому довелось упродовж місяця вчитись кататись і заразом робити постановку. Плануємо готувати й інші виступи на ковзанці, а ще хочемо зробити на ковзанці постановку бою на мечах. Також маємо у планах відзняти відео типу відео-школи від нашого клубу вогню. 

Рома: До речі, минулої зими нас запрошували в Кувейт – працювати на 2 місяці за контрактом по фаєру. Один циркач, знайомий з нашими товаришами по клубу, побачив відео наших виступів і запропонував роботу в Кувейті. Але з певних причин ми тоді так і не змогли поїхати. 

Вогняне шоу учасники клубу готують самостійно: обмірковують композицію, продумують костюми, підбирають музику і грим. Розповідають, що через популярність фаєр-шоу і захоплення, яке воно викликає в глядачах, фаєр-шоущиків сьогодні активно запрошують у циркові трупи.  

Юра: Адміністратори цирків бачать і розуміють, що публіці цікаві виступи з вогнем. Поширення фаєр-шоу, поінга потягнули за собою популяризацію циркового мистецтва саме такого спрямування серед молоді. Сьогодні навіть у крупних містах вже відкриваються спеціалізовані магазини, де покупцям пропонують все необхідне для занять фаєр-шоу. Але є така проблема, що у циркових училищах у нас фаєр-шоу не вчать, тому в цирках зазвичай працюють самоучки, але дуже високого рівня. Тим часом в Європі, наприклад, є спеціальні школи, де бажаючим викладають мистецтво фаєр-шоу. 

Планів на майбутнє у "клубівців" наразі вистачає. Серед них – і  бажання взяти участь у якомусь престижному європейському фестивалі вогняного шоу. Для цього знадобляться щонайменше цілеспрямованість і неабияка майстерність, чого хлопцям і хочеться на останок побажати.  

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

11 липня 2012р.

Теги: фаєр-шоу, клуб, пої, вогонь

Коментарі

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини