На Закарпатті започаткували кінний фестиваль "Гуцульська підкова" (ФОТО)

Кінний фестиваль „Гуцульська підкова”, започаткований ДП „Великобичківське ЛМГ”, вдруге відбувся минулої суботи в урочищі Чорний міст (смт. Великий Бичків), поблизу швидкоплинної р. Шопурка. Дев’ятнадцять пар коней, дев’ять із яких представляли лісництва держлісгоспу, решта – підрядників, виборювали особисту першість в кожній дисципліні: на найкращого коня (екстер’єр), на найкращий віз і реманент, на найшвидшу пару коней та найсильнішу пару коней, кінні перегони (найшвидшого коня) і в абсолютному заліку за підсумками всіх конкурсів.

На Закарпатті започаткували кінний фестиваль "Гуцульська підкова" (ФОТО)

Розпочалося свято звуками трембіти. Право підняти Державний Прапор надали найстарішому і наймолодшому возіям Івану Мойшу з Середнього Водяного та Дмитру Гинику з Кобилецької Поляни.

У концертній програмі, яка передувала змаганням, взяли участь ВІА „Синьогори”, танцювальна група самодіяльного народного ансамблю пісні і танцю „Лісоруб”, солістка ансамблю Ганна Гаджа (художній керівник Володимир Шепета), учасники дитячого гурту „Надія”, учениця Великобичківської ЗОШ І-ІІ ступенів №3 Мирослава Дякунець, яка виконала пісню своєї учительки Ганни Андрусевич. Запалити гуцульську ватру доручили найдосвідченішому возчикові свята Миколі Варцабі з Кобилецької Поляни.

Після закінчення офіційної частини з умовами змагань учасників ознайомив голова судійської колегії Іван Микитенко. Насамперед, детальна оцінка екстер’єру тварин, стану реманенту та возів. Судді прискіпливо оцінювали зовнішній вигляд і будову тіла коней, обмірювали висоту тварин, оглядали грудниці, кінцівки, копита, оздоблення возів, упряжі, тощо. Відразу після цього, на облаштованій трасі, з кількома водними перепонами, у перегонах возових упряжок, з’ясовували найшвидшу пару коней. Поряд проходив конкурс на встановлення найсильнішої пари, яким передбачалося перетягування крупномірних  сортиментів деревини на корчугах та волоком. Особливу зацікавленість гостей свята, викликали кінні перегони на 1000 метрів.

Переможці і призери визначилися у кожній з дисциплін за найбільшою сумою набраних балів. Для нагородження держлісгоп приготував кубок, вимпели, та цінні подарунки. Кожному учаснику було вручено майку та кепку з символікою фестивалю. Кращій парі коней було приготовано 500 кг. вівса, за друге і третє місце – відповідно по 300 і 200 кг.

За підсумками змагань абсолютне перше місце виборов Юрій Мазар (Лужанське лісництво), друге – за Василем Дердою (Кобилецько Полянське л-во), третє посів Іван Мойш з Середнього Водяного. По екстер’єру кращим визначено 8-ми річного жеребця по кличці Бонді ( возчик - Дмитро Гиник з Кобилецької Поляни), другим - 7-ми річного коня по кличці Чіло (возчик - Іван Дерда (Щербіловське лісництво)), третім –  6-ти річного коня по кличці Кешій ( возчик - Юрій Мазар (Лужанське лісництво). Реманентом возів відзначилися возчики Микола Химич з Середньо-Ріцького лісництва (І місце), Іван Мойш із Середнього Водяного та Микола Мазар з Верхнього Водяного. Найшвидша пара коней у Івана Мойша, на другому місці - Івана Волощука (Костилівське лісництво), на третьому - Юрія Мазара. Найсильніші коні виявилися у  Василя Дерди, Юрія Мазара, Івана Мойша. У кінних перегонах переміг Василь Дерда (Кобилецько-Полянське лісництво), на другому місці Іван Дерда (Щербіловське лісництво), на третьому – Іван Мойш з Середнього Водяного.

Підведення підсумків та нагородження кращих завершило запрошення до святкового столу возчиків і їх помічників, ветеранів коневодства та гостей свята. Обговорення результатів було жвавим та емоційним. З побажань які були висловлені, актуальними стали про більш широке представництво любителів коней з інших населених пунктів району, особливо смт. Ясіня, сіл Чорна Тиса, Лазещина, Богдан та інші.

Проведення подібних фестивалів в черговий раз спрацювало на  піднесення авторитету професії возчика, більш широке застосування коней на лісозаготівлях та лісогосподарських роботах, ріст зацікавленості молоді до коневодства,  відродження культури гуцулів, щодо утримання коней як незамінних помічників горян на протязі століть.

  В.о. директора ДП «Великобичківське ЛМГ»  Г.А. Андрусевич 

15 червня 2012р.

Теги: коні, гуцульська підкова, фестиваль

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини