Закарпатці. Портрети з натури (ФОТО)

Закарпатці живуть не тільки в Ужгороді, Мукачеві та інших райцентрах. У віддалених селах та на полонинах живуть і працюють інші закарпатці. Можливо, правдивіші та щиріші, ніж ми. Про них – у цих замальовках з натури.

Закарпатці. Портрети з натури (ФОТО)

Джерга – то сила і здоров’я для людини

У цій невеличкій затишній хатинці в селі Новоселиця на Тячівщині час, здається, зупинив свій невпинний монотонний  біг. Бо дивляться зі стін гарні молодиці з пацьорками, лилицанями, молоді чоловіки суплять брови з-під розлогих закосичених крисань.

— То ще мій дідо, – показує Василина Іванівна Томишинець, неперевершена новоселицька ткаля. – А то мама з няньом…

Говорить, а в самої руки в роботі. Бердо набиває набелками візерунок. Майстриня натискає на лапки – крутиться в узори нитка, яку невпинно навиває воротило. Де ще почуєш такі слова? Зникають з нашої мови, як і ось такі жінки-трудівниці, які з сивої давнини несуть в день сьогоднішній давній  витвір мистецький, її величність – джергу, яка не одному повернула силу та здоров’я коли заломило в попереку чи скрутило судомами руку чи ногу.

– То є великий лік для чоловіка, – каже Василина Іванівна. – Дивіться, на ній сплю, нею ся вкриваю!

Старенька «Спідола» (як і вижила до цього часу?) приносить в хатину ткалі всі новини зі світу, а ще загляне то одна, то друга сусідка, погомоніти, що  в селі діється.

– Живу сама – з Богом, – додає моя співбесідниця (дівоцтво припало саме на повоєнні роки, то й не вийшла заміж), – та нудьгувати нема коли. Бо цінують ще люди овечу пряжу. Он її скільки принесли – лиш встигай ткати.

Зауважую на стіні синтетичні килимки. Василина Іванівна сміється: та мушу і я за модою дивитися. Таке різномаїття барви на кроснах не вишиєш, але джерга дарує тепло, здоров’я. А то – тільки для краси.

У кутку на комоді ніжним білим кавалком – готова джерга. Ця вже й у валилі побувала – спеціальній бочці, де вимочують та гірський вир викручує на всі боки вовняне диво.

– Великий пан її замовив! – таємниче шепче господиня. – І спеціально просив ще й у валилі вимочити.

Додає: поки є здоров’я – можна працювати, бо для того нас Всевишній і приводить на цю грішну землю.

…Піч, котра займає більшу третину скромної оселі, дихає теплом і затишком. Старі кросна поскрипують, і , здається, не джергу тче бабуся, а творить чудову зимову казку, намотує на веретено та вплітає в дивні узори чудові сни, які прислужаться господарю майбутньої джерги на щастя, на здоров’я, ще й на многії літа!..

 

Полонини кличуть!

Павло Варга зі своєю трембітою нещодавно мав честь розпочинати свято обласного фестивалю румунського мистецтва. Не раз доводилося чути її переспів. Але так — звучно, оптимістично, весело трембіта звучала лише у руках Павла Васильовича. Що тут скажеш: практика чимала. З 10 років він звичний до нелегкого вівчарювання. Просився до батька: все зроблю, що треба, лиш візьміть на високі плаї! Прудконоге хлоп’я не раз і не два рази ставало в нагоді чабанам. Чи вівці загнати, чи посуд помити. Все до найменших дрібниць знав уже з підліткового віку. Бував, як люблять говорити  на селі — і в міху, і в тайстрі... Зачував не раз у лісі дивину таку, що мороз по шкірі пробігав, з ведмедем зустрічався. А вовків одного разу за собак сприйняв, з несподіванки...

Та Всевишній дарував йому  надійні обереги від усього лихого. Нині, не дивлячись, що до 50-ки якийсь мізер, Павло Васильович виглядає, як 40-річний чоловік. Тут уже проти закарпатської віагри не заперечиш — бринза, вурда, свіжий овечий сир — додають сили! . Каже, коли піднімається весною на полонину, аби перевірити травостій, коли ще сніг тут-там клаптями біліє на зеленій травичці, коли свіжий вітерець пробігає повз тебе, як прудке зайченя, а сколоздрики так устеляють землю, що видиться — молоко розлилося, такий час не проміняв би ні на що у світі. Бо, питає, хіба так багато треба людині? Жити в  чудовому, зеленому краю, ростити діточок, заробляти, як Бог допомагає... Це — немало.

З того часу, як сільську раду у Водиці очолив  Іван Ватрала, вівчарі не  нарадуються: зведено для них зручний будиночок. Ще й враховано, що на полонину можуть піднятися хороші люди — якість туристи, то щоб й вони мали де переночувати. Є надійна кошара. Шанує Іван Іванович своїх односельчан. Адже й сам газдувати любить. Приємно, що повертаються водичани до свого правічного газдування — худоба стала взірцем багатої, заможної родини у Водиці.

Коли настає рання весна, дзвіночки овечі аж співають — то зганяють марадик докупи. Міра — стала справжнім сільським святом, на якому нема гостей чи запрошених — усім раді, усі — свої. Тоді й троїста музика виграє, і пари коломийку дріботять. Бо — свято...

— Це все — у нашій душі, — каже  Павло Васильович. З гідністю горянина і любов’ю трудівника розповідає про те, як гарно дояться нині вівці на полонині, які щирі та  працьовиті люди трапили цьогоріч  на вівчарювання. І таким щирим позитивом віє від тої розповіді, що віриться — нема на світі ні злості, ні заздрості, ні ненависті — є лиш розлога полонина, де тебе обіймуть вітри зусібіч, а душа аж просить піднятися над усією цією красою, аби замилуватися... десь недалечко бринять овечі тронки,  і  височіє  над усім цим  величезний намет голубого неба!

 

Хай живе румунська вишиванка!

Олена Опріш з віддаленого гірського села Плаюц,  хоч і проживає вдалині від суєтливої цивілізації — відома багатьом мешканцям румунського регіону не тільки на Рахівщині. Бо займається вона виготовленням концертних костюмів для  аматорів художньої самодіяльності румуномовного населення. Нині, каже, цікавиться такими виробами чимало й  заїжджого люду.

… Розмовляємо, а до Олени, зацікавлені  появою кореспондента, підходять селяни Плаюца. Обіймають: напишіть  за неї, за її золоті руки,  кажуть. Якби за неї знало більше людей, то був би й попит на її вироби. А шити ці кумедні свитки, штаненята, сорочечки, ой, як непросто. Адже кожна смужечка,  стрічечка мають своє правило, своє місце  у шитві.

– Багато мені мама розповідає, відкриває секрети давньої майстерності, каже майстриня.– Їй щойно минув 85-й. Є в нашому селі багато жінок її віку, котрі пам’ятають, як шити та вишивати. Але діляться тими знаннями неохоче, оскільки більшість населення — свідки бога Єгови. Тож пасивність, збайдужілість до культурного життя односільчан — це в них  правило, на жаль. От і нещодавно, коли проходив обласний фестиваль румунського мистецтва, мало хто з мешканців Плаюцу прийшов подивитися, полюбуватися на концерт. Саме на цей час чомусь було призначено їхній конгрес. Найбільше вражає те, що у цьому ж дусі виховується молодь. Те, що ввечері піде до бару, нічого, аби лиш ніхто не бачив...

Олена Іванівна, як творча натура — далека від комерції. Аби щось заробити, адже вона — домогосподарка, возила ті румунські  костюмчики аж до Румунії. Там дуже дивувалися, що вміє молода жінка таке різномаїття пошити, що на Закарпатті так бережуться народні традиції, живе румунська культура. І найбільше румунки похилого віку, які пам’ятають, яким має бути  давнє художнє шитво…

–  В моєму дівоцтві, ­каже Олена Іванівна, був такий порядок — мали дівки (а було нас шестеро!) постійно щось робити, — прясти чи вишивати, чи хоч толочити (сміється), аби бути при ділі, аби, коли хтось чужий зайде до хати, бачив, що гарні жони з нас вийдуть.

Не знаю, сміятися, чи ні, скорше — дивуюся, коли пані Олена додає:

– Заміж вийшла не дуже молодою — у 15 років. Тепер вже дівчата май розумні, та й кожна хоче собі життя влаштувати якнайкраще. А тоді що батьки сказали — мусила слухатися.

–Тепер у свої 47 років вона вже давно радіє внукам, новоствореним сім’ям дітей, хоч молодість ще гостює в ніжному овалі обличчя, щирому усміху та гарній вдачі, виливається щедро на свитки, сорочечки... Тому й милують око її вироби. Хвалиться: коли концерт якийсь в Рахові відбувається, то не нарадіюся: національні румунські костюми учасників всі через мої руки пройшли, то все мій труд, — додає Олена Іванівна.

До нас підходить мати пані Олени, хвалиться своїм ремеслом — теж вміє майстерно випрясти вовну, котра стане пухким светром чи тепленькими капцями... Що ж, дякуючи таким сільським майстриням і живе народна творчість.

Ольга Волошин для Закарпаття онлайн. Фото автора

13 червня 2012р.

Теги: румунський, трембіта, вівці, джерга

Коментарі

нік 2012-06-13 / 21:58:20
наталко дивися ліпше за дітьми

до авторки 2012-06-13 / 21:46:21

Закарпатці живуть не тільки в Ужгороді, Мукачеві та інших райцентрах. У віддалених селах та на полонинах живуть і працюють інші закарпатці. Пані, ви які студії закінчували, аби таке написати?


Це врізака редакції Закарпаття онлайн. Сформулюйте чіткіше, що вам не подобається. Адмін

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини