З 40% закарпатців, що кидають палити, тільки 3% позбавляються шкідливої звички

Про те, що паління є шкідливою і навіть загрозливою для здоров’я і життя звичкою, сьогодні не чув хіба що глухий. Те, що кожна викурена цигарка значно підвищує ризик розвитку різноманітних хвороб, шкодить здоров’ю не тільки курців, але й оточуючих, писалося і говорилося неодноразово.

З 40% закарпатців, що кидають палити, тільки 3% позбавляються шкідливої звички

Певно, пропаганда здорового способу життя і трохи не щоденне нагадування медиків і просто свідомих громадян не в останню чергу обумовили поступове зменшення кількості курців в Україні. А з ним – і частішу відмову від тютюнопаління ще вчорашніх затятих курців. Сьогодні ж Україна в чергове долучається до відзначення Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням, що його було запроваджено ВООЗ у 1987 році – через все більш набираючу масштабів проблему куріння.

Українські медики останні роки фіксують деяке «покращення» ситуації із палінням в нашій країні. За статистикою Держкомстату, з 2008 року кількість курців в Україні зменшилась на 1,5 млн. осіб: на 2011-ий українських «прихильників» тютюну нараховувалось 8,6 млн. людей. Тим не менш, Україна все ще лишається в «лідерах» серед країн, де паління є аж занадто поширеним – третина населення українців, згідно з опитуванням, вживають тютюн. І, на жаль, паління є звичним явищем і у підлітковому середовищі, і серед жінок.

Актуальна проблема тютюнопаління і в Закарпатті: з понад мільйонного населення області паління за звичку має чверть закарпатців, або, керуючись цифрами, 24,6%, розповів головний лікар Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василь Кручаниця. Приємним є те, що середній вік початку паління серед курців знижується: нині він складає приблизно 16 років. Однак, «Перші спроби тютюну в підлітковому середовищі фіксуються значно раніше – десь у 12-13 років», – каже головний лікар обласного наркодиспансеру.

Цього року ВООЗ темою Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням визначила жіноче паління. Не секрет, що шкода, яку наносить тютюн організму жінки, непоправна, і в майбутньому від пагубної звички потенційної мами страждають і її дітки. На 2010 рік кількість жінок, що палять складала 9%, в той час, як серед чоловіків цей показник дорівнював 45%, розповів Василь Кручаниця. Цікавим є те, що схильність до щоденного паління фіксується частіше у жінок, що мають вищу освіту.

Побутує думка, що жінка швидше і сильніше потрапляє в залежність від тютюну, та і лікування в цьому разі протікає довше і важче. Як розповіла психолог Габріела Цяпець, «Пояснити це можна більшою емоційністю і чуйністю жінок. Я не хочу сказати, що чоловіки не емоційні абощо, але природою так закладено, що жінка як позитивні речі краще сприймає, так і негативу більше піддається. Це стосується і звикання, причому не тільки тютюнової залежності, але і алкогольної, і наркотичної».
Відвикання від тютюну і справді – важка, для декого навіть «непосильна» самотужки задача. Так, за даними опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом, лише кожному 6-му українцю вдалося кинути палити. І, хоч спроби позбавитись від шкідливої звички щорічно робить близько 40% курців, звільнитись від тютюнової залежності вдалось хіба що 3%, розповів обласний нарколог Василь Кручаниця.

І не дивно, адже паління медиками кваліфікується, як «психічні і поведінкові розлади внаслідок вживання тютюну». Простими словами, нікотин віднесений до різновиду наркотичних речовин, відвикання від тривалого вживання якого може викликати не тільки ті самі «психічні та поведінкові розлади», як то неспокій, роздратованість, депресію, труднощі концентрації. Але й цілком відчутні «фізичні розлади» – розлади сну,  непосидючість, голод, шлунково-кишкові проблеми, головний біль.

Певно, ці симптоми якраз нерідко і стають приводом для «виправдання» курців, які намагаються кинути палити, але знову при найменшому дискомфорті тягнуться за цигаркою. В принципі при наявності сильного бажання і розуміння проблеми паління, людина з високою вірогідністю може кинути палити самостійно – для цього необхідна чітка мотивація і усвідомлення: паління є сильною фізіологічною і психічною звичкою.

Якщо ж кинути палити самостійно з якихось причин не вдається, що більш характерно для затятих курців «зі стажем», допомогти позбавитись шкідливої звички можуть медики.

Як розповів Василь Кручаниця, в Закарпатський обласний наркологічний диспансер таки звертаються курці, які не здатні кинути палити самостійно. «Переважно це чоловіки зрілого віку із серйозним тютюновим «стажем» і серйозним «багажем» хвороб. До того ж, з однією або кількома невдалими спробами кинути палити», – розповів обласний нарколог. Для лікування від нікотинової залежності ставати на облік в наркодиспансері не потрібно, каже головний лікар закладу: «Диспансерний нагляд означає, що за попередньо узгодженим планом пацієнт зможе звертатись до лікаря, отримувати необхідну додаткову консультативну допомогу, коригувати лікування, в залежності від того, які прояви стану відміни найбільш виражені».

В будь-якому разі, потрібно розуміти: прояви ці тимчасові, і методів боротьби з ними медицина сьогодні знає чимало. Тут і методи психотерапії, і голкорефлексотерапія, і лікування різними медичними препаратами. «Загалом сьогодні відомо понад 120 методів лікування тютюнової залежності, з яких широко використовують близько 40», – уточнив Василь Кручаниця.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

31 травня 2012р.

Теги: тютюнопаління, залежність, курці

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини