У музеї "Склад" в Дубриничах "одружили" 80-річну пару (ФОТО)

Мабуть багато хто не знає і навіть не здогадуються, що в мальовничому селі Дубриничі знаходиться приватний народний музей побуту та звичаїв, який є ще й центром міжнародних зустрічей. Музей має цікаву назву «Склад», ніхто навіть не подумав би, що таке слово криє в собі стільки цікавого. Охрестили музей так тому, що колись колгосп це приміщення використовував як склад зернових продуктів.

У музеї "Склад" в Дубриничах "одружили" 80-річну пару (ФОТО)

Ініціатором створення приватного музею побуту та звичаїв в Дубриничах була корінна жителька Аліса Смирна, яка й зараз піклується та завідує «Складом».
Село Дубриничі має імідж гостинних господарів, музей часто приймає не тільки українських, але й іноземних гостей. Тут іноземці можуть дізнатися багато цікавого про українську культуру, народні звичаї і традиції, скоштувати дубриницьку кухню та навчитися готувати національні страви.

У музеї знаходиться дуже багато старовинних речей, які колись були в активному вжитку закарпатців, тут можна знайти кросна, веретена, нічелниці, берда, граблі, вили, косу, возик, народний одяг. Всі експонати збирають по селах Перечинщини.
В «Складі» проводяться українські вечорниці,  на які збираються дівчата та парубки не тільки з Дубриничів, але й з інших сіл. Для туристів діє спеціальна програма з елементами весілля, жартами і танцями. Іноземців пригощають дубриницькими стравами приготованими найкращими господинями села. Скуштувати тут можна і «заправлену фасолю», вареники, борщ, кнедлі, деруни, сегединський, мед, лек вар. Пригостять у «Складі» горілчаними напоями - вишнівками, слив’янками, готується все самотужки з домашніх запасів. Дубриницькі газдині проводять майстер класи, де гості можуть навчитися ліпити вареники та готувати різні національні страви.
Коли приїздять гості з інших країн, у музеї діє виставка-продаж сувенірів, переважно кераміки. Усі сувеніри виготовлені народними умільцями.

Музей активно співпрацює з деякими німецькими та австрійськими туроператорами. Іноземці приїжджають в село на електричці, місцева громада організовує гостям походи в гори,  до Соколового каменю, велопрогулянки.

За однією з версій назва села Дубриничі походить від слів «добра ніч» , тобто побажання-прощання. (Дубриничі – село «добрих ночей», та гостинних господарів, так говорили про нього жителі та люди, які проходили через село. Вони зупинялися біля корчми або у гостинних  хазяїв, щоб відпочити за ніч, а потім розповідали про «добру ніч» яку провели у колі гостинних людей. Звідси й назва села – Дубриничі.) Саме тому, для іноземних туристів у «Складі» завжди роблять прощальні вечори, щоб вони добре запам’ятали ту добру ніч, яку провели в Дубриничах, а ідеальним місцем для цього є саме «Склад».

Минулої суботи прощальний вечір проводили для 50 австрійських гостей. Для них було організовано театралізоване дійство,  на якому австрійці змогли познайомитися та побачити традиційне українське-дубриницьке весілля. Одружували 80-річну пару, молоді були одягнені в народні костюми нареченого та нареченої. Веселилися гості під чардаш, побачили обряд чіпчання молодої і  танцювали хустковий танець. На весіллі грали дубриницькі музики.

Перечинська районна рада

30 травня 2012р.

Теги:

Коментарі

Majk 2013-04-18 / 21:12:09
Суто бізнес дорогі-бізнес!

кобілчаник 2012-05-30 / 11:35:31
Назва села походить од слова "ДОБРІ НИЧ" - ничого доброго.- так кажуть самі дубриничани...

Політолог 2012-05-30 / 09:18:27
Це Батьківщина розпочинає підготовку до виборів. А якщо назва села асоциїюється з "На добраніч",то так і хочеться тут сказати СПОКІЙНИХ СНІВ ТОБІ КАЧУРЕ З ГОТЬКОМ. Спіть хлопці далі, якщо це не політичні торги з Кеменяшем. Так собі - розклад яєць під різні квочки, на всяк случай. Недарма ж у районній раді керівник апарату у Перцева (читай Мошака) головний БЮТовець Перечинщини. Торгаші!!! Пишу на всяк випадок, щоб Ледида не проспав.

НОВИНИ: Культура

16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
» Всі новини