На фестивалі "Сонячний напій" в Ужгороді гості дегустують не тільки вино (ФОТО)

У рамках свята "Сакура-2012" проходить фестиваль-ярмарок "Сонячний напій", який розгорнувся на Поштовій площі та вул. Ракоці (зокрема, у підвалах "Совиного гнізда") з 28 квітня до 2 травня.

На фестивалі "Сонячний напій" в Ужгороді гості дегустують не тільки вино (ФОТО)

На ньому цьогоріч, як і в попередні роки, найкращі винороби регіону пропонують свої винні шедеври гостям свята та борються за звання кращого майстра виноробства.

У святкові дні презентували на фестивалі від 10 різних сортів молодого вина – виробленого з урожаю 2010-2011 року, яке ще зберегло свій аромат теплих  та запашних літніх  днів, свіжого винограду попередніх двох років.

Під час фестивалю  винороби дійства розповіли історію закарпатського виноробства, традиції вживання та особливості цієї унікальної  професії.

Фестиваль відвідали пасічники з Мукачева, Мукачівського та Ужгородського районів, які пропонували гостям свята різні види меду – «майський мед», липовий мед, квітковий мед тощо – ремісники та умільці із багатьох міст області.

Окрім вина, відвідувачі свята змогли поласувати шашликами та іншими смачними стравами, які поширені у закарпатській місцевості.

Більш детальніше про це розповіла Марія  Михайлівна  Грицищук.

− Марія Михайлівна, скажіть будь ласка, що смачненького Ви разом із своїми дівчатами, майстринями- кухарками,  приготували сьогодні для гостей фестивалю?

Насамперед, я хочу привітати Вас, зокрема, наших гостей свята і всіх ужгородців із сьогоднішнім чудовим весняним празником – «Сонячний напій».  Зазначу, що нинішнє свято вдалося на славу, тому що і погода сприяє у проведенні такої  визначної події у нашому місті, й  багато учасників-продавців  на нинішньому фесті мають можливість показати своє ремесло, свої закарпатські страви, своє бачення нашого побуту, а також своє ставлення до нашої культури та традицій Закарпаття. Отже, на сьогоднішньому  фестивалі-ярмарці представлений широкий спектр багатьох товарів народного вжитку.

Наш колектив взяв активну участь у проведенні цього свята і ми зараз представляємо наші закарпатські страви. Зокрема, це суп бограч, хліб домашньої випічки, популярні у нашому краї салати, наше смачне закарпатське пиво. Ми представляємо закарпатський колорит – соняхи, які віддають свою ніжність і тепло людям, розмальовані закарпатськими умільцями глечики та очерети. Одним словом, ми маємо зараз на фестивалі те, що у Закарпатті та у нашій державі ціниться, як природа і традиції нашого краю.

Ваші дівчата-кухарки сьогодні дуже гарні. Вони  одягнені у закарпатські вишиванки.  Це був Ваш задум, пані Маріє, одягнути так по-святковому Ваш колектив?

Однозначно,  коли людина готується до свята, зокрема, до такого, як сьогодні, то, на мою думку, ми повинні показати не тільки страви нашого краю, але й одяг Закарпаття. Саме він є культурою і спадщиною для нас, які ми маємо зберігати, показувати й передавати нашим дітям. Маю визнати, що працюю я над цим питанням не сьогодні, а вже давно. І тому вишиванки на дівчатах вишиті нами власноруч. І це вишиванки нашого робочого колективу, які ми одягаємо на свята.

Я бачу, що ви готуєте зараз і шашлик. Скажіть, будь ласка, це м’ясо – свинина?... І, прошу вибачення, воно свіже? Хтось його якість перевірив?

−  Хочу вас, і усіх ужгородців та гостей свята, запевнити в тому, що усе закуплено мною тільки в Закарпатській області. Продукти  я не купую із закордону чи інших областей нашої держави.

Перш ніж взяти участь у подібних  дійствах,  необхідно пройти дуже серйозну «процедуру» й погоджувати ряд документів із санепідемстанцією.

Сьогодні зранку, перед початком фестивалю,  до нас прийшли представники санепідемстанції й перевірили якість м’яса, продуктів, із яких ми будемо нині готувати страви, документи на них та санітарні книжки. До приготування їжі та до продуктів  ми ставимося дуже серйозно.

Що сьогодні у Вас в продажі є для дітей?

– Ви знаєте, я за своїм покликанням і за професією дуже тісно пов’язана з дітьми. Ми готуємо обіди у декількох школах Ужгорода. І тому, я про малюків дуже дбаю. Сьогодні у нас для дітей є багато різних дитячих соків та напитків, які вони найбільше полюбляють та які дозволено малечі вживати. Також у нас є в продажі морозиво та різні салатики. Зокрема, салат із капусти, бурячка, моркви. Це перевірені овочі, за які я несу відповідальність.

Пані Маріє, щоб Ви хотіли побажати у таке гарне весняне свято нашим ужгородцям та гостям міста?

− Травневі свята – це свята,  які ми святкували десятиріччями. Раніше були «маївки». У ці празники люди зустрічалися, спілкувалися, раділи приходу весни. Зараз набагато ширший спектр святкування. У минулих роках це взагалі були торжества трудівників. І так, як ми трудимося у сьогоднішній системі, я хочу людям побажати, щоб вони мали добробут, достатки, могли заробити на власне життя та життя родини. Також , щоб люди мали можливість добре відпочити не тільки у нашому краї, але й у різних мальовничих куточках України та закордоння. Також бажаю усім міцного здоров'я, щастя, миру, злагоди, взаємопорозуміння, успіхів у роботі, Господньої ласки, любові, Божого благословення, здійснення усіх добрих задумів та мрій. Із святом вас усіх! З роси і води вам!

На закінчення, хочу сказати, що хто побуває у ці дні  на святкуванні в Ужгороді,  зможуть  відчути смак «запашного літа» – 2010-2011 років,  придбати  частинку закарпатського колориту та бути по-справжньому, по-святковому щасливими.

Тетяна Горянка для Закарпаття онлайн

30 квітня 2012р.

Теги: Сонячний напій, вино, дегустація

Коментарі

gabriella 2012-05-02 / 21:23:07
Я мешканка міста Ужгород, і мене дуже турбує репутація та зовнішній вигляд міста в якому я живу, особливо коли відбуваються такі масово-культурні заходи. На мою думку, ми застрягли у 90-х., ці хаотичні буцигарні-шатри з надписами "Чернігівське", "Десант" і т.д. є в край "рагульськими" та непривабливими, ми в центрі Європи, але тільки на жаль на карті.

читач 2012-05-02 / 17:04:56
на мою душу, аж я із сього щось зрозумів. Який колектив? Які дівчата? Хто ця пані Марія?

Якщо для дітей приготовані сочки і напої, то це вважається супер, то, даруйте......

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини