Альманах "Жарки" зростатиме й на Закарпатті

10-річний ювілей Мукачівський "Русский дом" зустрічає першим літературним альманахом. Пропонуємо вашій увазі передсвяткову розмова з головою національно-культурного товариства, заслуженим працівником туризму України Раїсою Мойсей (Черновою).

- Раїсо Андріївно, розкажіть, будь ласка, як росіяни потрапили на Закарпаття?

- Населення Закарпатської області завжди відрізнялося етнічною різноманітністю. Ще у XIX столітті на південні карпатські землі потрапили й росіяни. Напередодні II світової війни їх тут проживало понад 2 тисячі. Вони залишили після себе добру згадку в місцевих жителів.

Після розпаду СРСР і проголошення незалежності України у 1991 році в Закарпатті спостерігався природний відтік населення. За останнім переписом 2001 року тут проживає 31 тис. росіян. У багатонаціональному Мукачеві, населення якого складає 83 тисячі жителів, росіян нараховується 7300 чоловік.

- Коли і як утворилося товариство «Русский дом»?

- У 1997 році в Мукачівському міськвиконкомі була зареєстрована організація «Русский дом». Вона об'єднала тих жителів; міста, яким дорогими залишились й є російська мова та культура. Серед шанувальників російського мистецтва є багато представників інших національностей. Першим головою товариства було обрано Світлану Махортову. Серед значних досягнень того часу треба відмітити, завдяки зусиллям тодішнього міського голови Мукачева, а потім і губернатора краю Віктора Балоги, збереження юридичного статусу Закарпатського російського драматичного театру. До 200-річчя з дня народження Олександра Пушкіна у 1999 році за допомоги того ж Віктора Балоги, а також російських та українських спонсорів у місті над Латорицею був відкритий пам'ятник великому російському поетові.

- Коли Ви очолили товариство і що зроблено за цей час?

- У 2003 році активісти «Русского дома» доручили мені очолити культурницьку діяльність нашого громадського об'єднання. Відтоді було прийнято рішення про святкування

Дня російської культури напередодні іменин Олександра Пушкіна. Так, хор «Русская песня» постійно виступає на загальноміських святах, дає концерти по області. Поезію, романси і пісні у нашому виконанні гідно оцінили навіть у Львові. Приділяємо велику увагу українським, русинським, угорським та іншим музичним творам. Свої репетиції, завдяки сприянню міського голови Василя Петьовки та директора МБК Ігоря Біпика, проводимо у приміщенні міського Будинку культури, оскільки «Русский дом» своєї будівлі не має.

-Чому так сталося?

- Ми не маємо багатих спонсорів, а також підтримки з Росії, на відміну від інших національно-культурних товариств. Але нам допомагають директори драматичного театру Юрій Шутюк, міської бібліотеки ім.О.Духновича Ольга Стадник, ЗОШ № 1 ім. Пушкіна Микола Морека.

- А які ще напрямки діяльності існують у товаристві російської культури?

- Літературно-історичний сектор проводить захоплюючі вечори, присвячені видатним постатям російської літератури XIX і XX століть, українським класикам і закарпатським авторам, які писали свої твори російською мовою. У секторі «Пам'ять» об'єднані ветерани Великої Вітчизняної війни. Вони допомагають нужденним, здійснюють екскурсії місцями бойової слави. Молодіжний сектор «Надія» працює в тісній співпраці з колективом ЗОШ № 1 ім. Пушкіна. У школі створений музей-кімната російського поета, де відбувається освячення першокласників у лави «пушкінців».

- Як товариство зустрічає своє перше 10-річчя?

- До цього урочистого дня в історії мукачівського «Русского дома» ми видали перший альманах «Жарки» (за назвою сибірської яскраво-вогняної квітки - «купальниця азійська»). А в неділю, 3 червня, в МБК влаштовуємо святковий концерт. Ми, громадяни України російської національності, хочемо свою самобутність передати дітям та онукам, тому й працюємо в Мукачівському товаристві російської культури «Русский дом».
Олексій ФІЛІППОВ, "Старий Замок "Паланок"
31 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини