Без берегівського "Beregsz'asz Dixieland Band" не обходиться жодне міське свято

Бурхливою літньою грозою пронісся той час, коли серед переспівів пташок струнним відгомоном бриніла гітара в руках мандрівного музиканта... Коли небезпека бідності не лякала віддатись музиці, блуканням у пошуках натхнення. Коли галасливі натовпи хлопців і дівчат скликав не ритм діджейського пульту, а музика жива. Звичайно ж, вона не зникла – людська пам'ять не забуває найкраще. Однак музика “наживо” нині виконується задля підтримання добрих традицій, аби тямити її як давній дідівський спогад, який раз у раз мимоволі виринає в розмові. І тому відрадно, що є в нашому місті своєрідні "неовоскресителі" живої музики. Вони – не аматори, а професійні музиканти, які не просто грають, але й творять. Ідеться про берегівський музичний гурт "Beregsz'asz Dixieland Band", без музики якого нині складно уявити фестиваль чи міське свято. Не зайве згадати, що відомий він уже й за межами Берегова, його добре знають навіть за кордоном (в Угорщині). До речі, нині в Закарпатті "Beregsz'asz Dixieland Band" – єдина група цього стилю (ще один ужгородський колектив -"товариш" припинив, на жаль, своє існування). Розповісти про гурт погодився один із зачинателів, його спонсор і учасник водночас – Карло Карлович Глогер. Отже, подальша оповідь про стиль, назву гурту – саме з його слів...

Без берегівського "Beregsz

Диксиленд (англ. Dixieland, від неформальної назви американського Півдня Dixie) – назва джазових ансамблів новоорлеанського стилю, в яких грали білі музиканти, які виступали проти того, щоб їхні колективи носили  таку назву, оскільки це поставило б їх поряд із негритянськими оркестрами, що грали в тому ж стилі. Спочатку такі ансамблі не відрізнялись від негритянських ні манерою виконання, ні інструментальним складом. Пізніше в диксиленді ансамблях почали використовувати елементи європейської композиторської техніки. Змінилась манера звуковидобування, мелодична лінія стала плавнішою. Зокрема, для диксиленду характерний ритм "ту біт" з акцентами на другій і четвертій долі. І ще  одна особливість стилю: за законами нью-орлеанського джазу, зігравши основну мелодію пісні, кожен інструмент починає імпровізувати. Чесно кажучи, подібне сплетіння нот не може не зачаровувати навіть далекий від музики слух. А в берегівському гурті створюють цю веселку мелодії такі інструменти: ударні звучать у виконанні Людвіга Біланчіка, "музиканта всього свого життя", який ще з ранньої юності виступав на найрізноманітніших сценах;  труба – Янош Шоош, який цього року отримав диплом Мукачівського педінституту, працює в музичній школі с. Дийда;  кларнет – Золтан Форгон, якому музичний талант передався від матері, вчительки музшколи (він закінчив Донецьку консерваторію і став викладачем міської школи мистецтв); туба – Жолт Кордковач, що навчався в культосвітньому училищі й Ніредьгазькому педінституті, а зараз працює музучителемі;  за фортепіано – чарівна Діана Антал, яка закінчила педінститут в Угорщині (м. Мішкольц) і працює вчителькою Варіївської та Берегівської музшкіл;  банджо – Василь Голговці, надзвичайно талановитий музикант-гітарист, якого після закінчення Мукачівського педучилища професійна стежка привела  до вчителювання у міську школі мистецтв;  тромбон – Карл Глогер, наш співрозмовник. Він закінчив диригентське відділення Хустського культосвітнього училища. Але виявилося, що улюблена робота не давала відповідного фінансового забезпечення юному, амбіційному Карлові. Маючи ще одну пристрасть – до автомобілів, улаштувався завскладом у автосервіс. Пізніше відкрив власну справу. Нині він – власник мережі автомагазинів "Глогер". Власне, на другому поверсі одного з них (вул. Б. Хмельницького, 65-67) і проводяться репетиції. Останнім часом доволі часто виникали "накладки", та вже цього місяця розімкнуте коло знову возз'єднається, адже учасників чекають нові концерти, сцени, музичні зустрічі, де збираються різні колективи, виконавці. Нещодавно, до прикладу, " Beregsz'asz Dixieland Band" виступав на "Картопляному фестивалі" в с. Велика Добронь; на концерті пам'яті до 70-ліття з дня народження К. Пала – віртуоза-акордеоніста (с. Вишково); у травні – з нагоди Дня Європи в м. Виноградів і це ще далеко не повний список виступів гурту протягом останніх  місяців.


... А як усе починалося? Кілька років тому тодішній учитель музичної школи Василь Кунак вирішив на випускний  концерт зібрати вчителів у своєрідний ансамбль, назвавши його "Ностальгія". Виконували музиканти старі, популярні пісні, шлягери ("Ave Maria", "Sole mio" тощо). Гурт мав значну популярність, його виконанням захоплювались, але тільки межах стін музшколи. Так повторювалося протягом кількох років. І лише після смерті талановитого В. Кунака учасники вирішили створити постійний колектив нового стилю – "Диксиленд" . Ініціаторами виступили К. Глогер, Л. Біланчік, З. Форгон, В. Голговці (ноти погодився інтерпретувати той таки ж К. Глогер, багато допомагала і допомагає йому піаністка Д. Антал). Усе частіше в пригоді стає й інформаційне безмежжя Інтернету, тож нині вони виконують  близько 25-ти пісень (із репертуарів угорського "Бенко Диксиленду", Ленінградского Диксиленду, диксиленду на теми одеських пісень та власні інтерпретації). Але птаху, що розправляє крила, упину нема – небесна блакить непізнаних можливостей таємниче манить усе вище й вище... Й через це часом так відчутний брак сприяння, підтримки з боку зацікавлених осіб.


... І тому здається, що ці талановиті люди нагадують давніх музикантів-мандрівників, яким ніякі перешкоди не можуть завадити творити мелодії, що чарують, милують, наповнюють почуттями людські душі...   

Газета "Берегово"

17 квітня 2012р.

Теги: диксиленд, Берегово

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини