Великий Барток і маленький Виноградів

Нещодавно у Варшаві я ходив на концерт класичної музики. Давали «Концерт для оркестру» Бартока та кілька оркестрових творів Стравінського. У перерві в курилці я розповідав знайомим, що Барток провів дитячі роки у моєму рідному Виноградові, там, зрештою, навчився грати на фортепіано і дав свій перший публічний концерт, на якому вперше виконав власну композицію. Здається, мені так ніхто до кінця й не повірив.

Великий Барток і маленький Виноградів

Видатний угорський композитор Бейла Барток (Bartók Béla) за оцінками фахівців входить у п’ятірку найвидатніших світових композиторів двадцятого століття. Він вважається одним із найбільших реформаторів в історії музики. На запит «Bartok» Google дає понад 9 мільйонів посилань, на «Барток» – майже півмільйона. Його ім’ям названо кратер на Меркурії.
 
Мало хто знає, що життя і творчість Бейли Бартока дуже тісно пов’язані з Україною. Після смерті батька майбутній великий композитор, а в той час – просто хлопчисько, з мамою переїздить до Нодьсевлюша (теперішня назва – Виноградів, містечко на півдні Закарпаття). Тут він прожив чотири роки, з 1888-го до 1892-го.
 
Саме у Виноградові для Бартока відкривається його зоряний шлях, образно кажучи, відчиняються його двері в велике майбутнє. Отож, 1 травня 1892 року одинадцятирічний Бейла у стінах тогочасного виноградівського жупанату (щось на кшталт міської управи) дає свій перший сольний концерт, на якому виконує першу частину сонати №21 Бетховена і свою власну фортепіанну п’єсу «Течія Дунаю». Концерт мав такий успіх, що директор місцевої школи надає матері Бартока річну відпустку і відправляє їх до Братислави навчатися музиці. Ще раз до Виноградова митець повернеться напередодні Першої світової – у 1913-му, збирати народні пісні. Всього він зібрав майже 60 українських народних пісень, один із останніх його творів – написаний уже майже перед смертю – за мотивами української народної пісні «Я купив на ярмарку ячменю» (Барток назвав його «Горе чоловіка»).
 
Ми не навчилися давати собі раду з пам’яттю
 
Повертаючись із варшавського концерту, я ніяк не міг зрозуміти – чому у всьому світі постать Бартока є знаковою і відомою (можна купити книжки про нього, диски з його творами, відвідати концерт у філармонії), а Виноградів так і не може дати собі раду з пам’яттю про нього?
 
Проживши у Виноградові п’ятнадцять років, я так і не знаю в якому саме будинку жив Бейла Барток, в яку церкву ходив разом із мамою, який саме парк був його улюбленим, дивлячись на які краєвиди він писав музику, в яку дівчину зі школи вперше закохався, в ім’я якої красуні ночами звучали для нього фортепіанні мелодії? Райцентр із великим минулим спромігся назвати музичну школу в честь композитора, маленьку (що симптоматично) тупикову вулицю, на подвір’ї угорської школи встановити бюст Бартока розміром в невеликий гарбуз чи велике яблуко.
 
Здається, ми зовсім не навчилися давати собі раду з пам’яттю і довколишнім простором. Складається враження, що наші міста досі не належать нам, ми не вміємо пишатися минулим, сконцентровані виключно на поразках і власному часто обмеженому локал-патріотизмі. Центральна вулиця Виноградова носить ім’я Миру (того, що радянський), на центральній площі – пам’ятники солдатській матері і янголу-хранителю. Ви не знайдете багатомовного сайту, присвяченого життю Бартока у Виноградові, у ятках і магазинах не купите поштових листівок з його фотографіями чи дисків із музикою, жоден гід не проведе вас жодним туристичним маршрутом «Слідами Бейли Бартока».
 
Історія всього Закарпаття не має в своєму арсеналі такої величної постаті, що могла б дорівнятися Бартоку. На Заході Виноградів мав би вже власну філармонію, оркестр і міжнародний фестиваль Бартока, на кожному розі вас би переконували, що саме у цій підворітні малий Бейла вперше викурив цигарку чи поцілувався з дівчиною. Слухаючи«Концерт для оркестру» у виконанні Варшавського симфонічного оркестру (цей найвизначніший свій твір Барток написав у США в 1943-му для Бостонської філармонії), я виразно чув ті ж музичні мотиви, які часом ще можна зустріти у виконанні народних музичних колективів, що грають на весіллях і святах в околицях Виноградова. Пишучи свій найвизначніший і найвідоміший твір, Бейла Барток повертався в думках і спогадах до свого виноградівського дитинства, але Виноградів чомусь не хоче зараз згадати його. Дивно, бо ж саме у минулому Бартока – майбутнє Виноградова.

Андрій Любка, письменник, Радіо Свобода

08 квітня 2012р.

Теги: Барток, композитор, Виноградів

Коментарі

E. Z. 2012-04-12 / 12:49:34
Господин Дыба!
Я предлагаю Вам создать т.н. энциклопедию (точнее будьте координатором этой работы) великих людей нашего края.
Венгры предоставлят своих, русины своих, украинцы, русские, евреи, словаки, немцы, румуны, цыганы своих знаменитостей.
Потом делать альфавитный вариант, разместить на этом ресурсе.
Будем читать гордо этот список независимо кто в нем по национальности и независимо потвтого кто мы по национальности. Ведь они все СВОИ, подкарпатцы!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hungi 2012-04-11 / 21:19:32
Олег Диба 2012-04-11 / 17:32:53
(ц)"...аби зруйнувати штучний бар’єр між угорцями та українцями Закарпаття, ми заснували на нашому ресурсі спецпроект "Угорці Закарпаття"" - дуже благородне починання. На жаль (а може на щастя) я не журналіст…


(ц)"...випрацювалося чітке враження, що лідери угорців Закарпаття зацікавлені в марґіналізації угорської громади" - я допускаю, що таке враження могло випрацюватись в певних (вузьких) колах нашого суспільства, але, повірте, зовнішній вигляд часто оманливий і виникає він, скорше, як результат "рефлексу самозахисту" (від певних вузьких кіл) у цих лідерів. ( Зверніть увагу, при цьому, на те, що в нашому краї угорська молодь не влаштовує смолоскипні ходи з перев’язаними обличчями в уніформах угорських гонведів часів 2-ї світової війни та непонятними прапорами…, не обливають фарбою об’єкти, які є цінними для української громади краю, не влаштовують ”демонстрацію сили” бігаючи по вулицям в спортивній формі, але знову ж-таки з (недержавними) прапорами, і можна продовжувати ще … ).


Я дуже не хотів би, щоб деякі наші земляки вбачали в прагненнях місцевих угорців та їх лідерів до збереження особливостей своєї національної культури, історії, мови, традицій і т.д. – якусь зацікавленість в марґіналізації угорської громади…

Олег Диба 2012-04-11 / 17:32:53
Пане Hungi,

саме для того, аби зруйнувати штучний бар’єр між угорцями та українцями Закарпаття, ми заснували на нашому ресурсі спецпроект "Угорці Закарпаття". Долучайтеся. Наразі ж у мене випрацювалося чітке враження, що лідери угорців Закарпаття зацікавлені в марґіналізації угорської громади.

Hungi 2012-04-11 / 14:23:39
E. Z. 2012-04-11 / 10:37:40
Zoltán, к сожалению, проблема в том, что мы с Вами и ещё 25-30-35% населения нашего края умеет читать по-венгерски и других языках, остальные нет... На украинском языке информация о нашей земле, к сожалению - очень бедная, можно сказать - её вообще нет ...

E. Z. 2012-04-11 / 10:37:40
Знаменитые люди Унгвара, Мункача и Берегсаса (по данным Википедии)


Ungváron született:
• 1855. december 7-én Mágócsy-Dietz Sándor (1855–1945) botanikus, az MTA tagja;
• 1863. július 4-én Lipschutz Salomon sakkozó, az Amerikai Egyesült Államok sakkbajnoka;
• 1870. szeptember 13-án Vedres Márk szobrászművész;
• 1872. december 8-án Janovics Jenő színművész, rendező, irodalomtörténész, forgatókönyvíró, művelődéspolitikus;
• 1891. október 2-án Boksay József festő, grafikus, Erdélyi Bélával együtt az ungvári művészeti iskola megalapítója;
• 1909. december 16-án Jan Pastor szlovák régész, a Kelet-szlovákiai Múzeum egyik alapítója;
• 1919. szeptember 23-án Ubrizsy Gábor Kossuth-díjas növénypatológus, mikológus, egyetemi magántanár, az MTA tagja;
• 1923. július 28-án Örvös Lajos író, műfordító, a francia Nemzeti Érdemrend és a francia Akadémiai Pálmák Tiszti fokozatának kitüntetettje;
• 1926. augusztus 8-án Ország Lili festőművésznő;
• 1933. május 27-én Ilku Marion József festőművész;
• 1934. augusztus 9-én Krocskó Gyula biológus, egyetemi tanár, az MTA tagja;
• 1937. március 27-én Szemán Ferenc festőművész;
• 1940. február 29-én Szabó József labdarúgó, edző, minden idők legjobb "szovjet" középpályása;
• 1942. április 9-én Bodnár András olimpiai bajnok vízilabdázó, sportvezető, orvos;
• 1957. január 17-én Balla D. Károly József Attila-díjas író, szerkesztő, blogger;
• 1959. január 28-án Erfán Ferenc festő, iparművész;
• 1962. május 24-én Jankovics Mária textilművész, grafikus;
• 1965. május 3-án Bódi László (becenevén Cipő), a Republic énekese;
• 1967. december 8-án Massányi Viktor operaénekes, a Magyar Állami Operaház művésze.
Ungváron töltötte életénék utolsó évét és itt hunyt el 1796. október 20-án Dayka Gábor költő, pap, tanár.
Itt hunyt el 1941. december 8-án Kozma Miklós magyar belügyminiszter, Kárpátalja kormányzója.
Itt végezték ki 1946-ban Andrej Bródy ruszin miniszterelnököt, két miniszterével, Mihai Demkóval és Sztepan Fenczikkel együtt.
• Itt született Munkácsy Mihály festőművész 1844-ben, a szülőház helyén álló házon emléktábla.
• Itt született Neuber Ede (1882–1946) orvos, bőrgyógyász, higiénikus, az MTA tagja (más források szerint születési helye a közeli Várpalánka).
• Itt született 1883. március 3-án Csortos Gyula színművész.
• Itt született 1895-ben Uray Tivadar színművész.
• Itt született 1905-ben Mártai Gyula építész.
• Itt született 1947-ben Stumpf Benedek András. Meghalt Budapesten 2009-ben
• Itt született 1960. július 22-én Matl Péter szobrász.
• Itt élt 1855-től haláláig Lehoczky Tivadar régész, történész.
• Itt halt meg 1680. június 14-én Báthory Zsófia, II. Rákóczi György erdélyi fejedelem özvegye.
• Itt nyugszik Siegmeth Károly gépészmérnök, földrajzi író, a hazai természetjárás és barlangkutatás nagy egyénisége (1912).
• Itt született Ludvík Ráža (1929–2000) cseh filmrendező.
Beregszászban született:
• 1864. december 22-én Regőczi (Exner) Győző költő, pedagógus,
• 1879. október 26-án Fedák Sári színművésznő, énekesnő-primadonna,
• 1884. szeptember 26-án Reichard Piroska költő, műfordító, pedagógus,
• 1899. február 5-én Pálóczi Horváth Lajos író, műfordító, népzenekutató,
• 1913. március 21-én Osvát Erzsébet költő, ifjúsági író,
• 1913. május 30-án Kalocsay Géza labdarúgó,
• 1924. november 5-én Horváth Anna keramikus, szobrász, a Magyar Művészeti Akadémia tagja,
• 1926. június 23-án Lajta Edit művészettörténész,
• 1944. április 11-én Rebek Gyula (Julius Rebek) amerikai kémikus,
• 1947. október 31-én Benkő György festő,
• 1950. január 3-án Beregszászi Olga színművésznő, zeneszerző, előadóművész[18][19] ,
• 1962. december 29-én Berniczky Éva Déry Tibor- és Márai Sándor-díjas író,
• 1964. március 8-án Vidnyánszky Attila Jászai Mari-díjas rendező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja,
• 1975. december 3-án Czébely Csaba zenész, a Pokolgép heavy metal együttes dobosa,
• 1976. augusztus 6-án Serbán Attila színész, énekes, táncos.

Hungi 2012-04-10 / 12:10:19
(ц)"Райцентр із великим минулим спромігся назвати музичну школу в честь композитора, маленьку (що симптоматично) тупикову вулицю, на подвір’ї угорської школи встановити бюст Бартока розміром в невеликий гарбуз чи велике яблуко."

Дуже вдало помічено. Але я б сказав, що - ще добре, що цього добилися ( за часи радянської влади все було направлено на "стирання пам'яті"...), і тепер вся історія Закарпаття - це суцільна біла пляма ( правда тепер вже, по-тихеньку, завдяки наполеглевим людям, інформація "просочується" ).

А на рахунок :(ц)"Історія всього Закарпаття не має в своєму арсеналі такої величної постаті" - я би, можливо, посперечався, адже крім музики маємо і живопис ( М.Мункачі та ін. ), і кінематографію (Steven Geray - видатний актор Голівуду, уроженець Унгвара ),і театр ( всесвітньо відома примадонна оперетти 19 столяття - Ілона Палмаи ( уроженка Унгвару), спорт ( Salomon Lipschutz - один із самих сильних шахистів початку 1890-х - уроженець Унгвару ), історичні діячи, науковці, які жили певний час в нашому краї, а певний — в різних куточках світу ... і т.д. і т.д. ! Це лише декілька прикладів, тобто в своєму арсеналі — у нас ДУЖЕ БАГАТО великих постатей рязних часів історії !

Погано, що людям ЦЮ СТОРОНУ історії ( хоча б наші часи ) продовжують не доводити до відома ... Дуже шкода ...

Ember Zoltán 2012-04-10 / 11:02:01

Мало хто знає, що життя і творчість Бейли Бартока дуже тісно пов’язані з Україною.
Что за ерунда?! Где была Украина – при всего уважения к ней – в конце 19-го столетия?!
А Валерия молодець! Если я о чем то не знаю, это не значит, что оно не существует:)

Валерія Каналош, Виноградів 2012-04-09 / 11:06:22
1 травня 1892 року юний угорський композитор Бела Барток у стінах тогочасного жупанату (у Виноградові зараз тут розміщується угорськомовна ЗОШ №3) дав перший сольний концерт у Севлюші і цей публічний виступ став традиційним приводом для щорічних травневих концертів.
Відтепер щороку у приміщенні школи в ці травневі дні проходять концерти, участь в яких беруть представники міського осередку Товариства угорської культури Закарпаття, викладачі та учні Виноградівської ДШМ ім. Б. Бартока, а також відбувається обласний конкурс угорської народної пісні «Перейшов би я Тису».
Ім»я композитора шанують у рідному місті: у 1991 році школі мистецтв присвоєно ім»я Бели Бартока, у 1999-му, саме 1 травня, відкрито пам»ятний бюст у скверику третьої школи, у 2006-му пройшла міжнародна конференція і великий концерт з нагоди вшанування 125-річниця з дня народження Бели Бартока.
Також у Виноградові є вулиця Бели Бартока. Будинок, де він жив, не зберігся.

Людмила 2012-04-08 / 22:01:03
І чого ми всі такі злі? Прекрасна тема, хороший матеріал, написано щиро. Любка, звичайно, далеко не завжди однозначно сприймається, але тут все на місці.

Це я 2012-04-08 / 21:48:17
2 Faust
Всеж таки, на мою думку, журналіст має озвучувати проблеми, справи. То є його робота.
А якщо береться їх вирішувати, то вже його вклад у суспільно корисну справу - як особистості, як громадянина.
Ще би додав: жупанат - то як сьогодні обласна адміністрація, адже Надьсевлюш був обласним (жупним) центром найменшої жупи (vármegye) Угорщини.

P. jegyző 2012-04-08 / 21:04:38
Автор прав: Барток заслуживает большего внимания со стороны тех, кто считает Виноградово своим родным городом.

Faust 2012-04-08 / 19:06:29
Дивно не те, пане Андрію, "..що саме в минулому Бартока - майбутнє Виноградова". Дивно те, що ви, уже "Великий", не звертались до керівництва свого рідного міста з програмою "Виноградів - батьківщина Великого Бартока" (чи щось подібне), а якщо звертались, то вам відмовили в реалізації ваших благих намірів. Ваш рідний стрийко Мішка Любка багато років був членом Виноградівського райкому КПУ (будучи багаторічним директором школи...) і теж нічого не зробив чи не запропонував місту для увіковічнення пам'яті Великого земляка. А зараз ви, Андрію, з "висоти своєї Величності" "клюєте" своїх земляків-виноградівців, які вони "б'яки"... Можливо це ваше занепокоэння Бартоком пов'язане лише з тим, що вулицю Мира у Виноградові пора назвати вулицею... Андрія Любки??, Га??...

Istvan 2012-04-08 / 18:38:53
Не знаете, где и как было с Бартоком в Надьсевлюше? Так подойдите к Милован Йолане или Шандору, и они все Вам расскажут.

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини