Закарпатського цвіту — по всьому світу

Хто і що не казав би у наш космічний вік про перевагу новітніх технологій, але незмінно важливою і все-таки вічною у всі часи була і є книжка.

Літературна весна дала крила для польоту ще одній пташці: у видавництві «Ліра» народилася поетична збірка Ярослава Іваня «Літери соняха». Ця подія стала неординарною і для Великолучківської ЗОШ І-ІІІ ступенів тому, що саме тут відбувалася презентація книжки нашого односельчанина. На жаль, без автора, який зараз є професором Іркутської сільськогосподарської академії, доктором наук, відомим гідрологом. Далека дорога і справи у вузі не дали змоги Ярославові Михайловичу приїхати. Але він обов'язково це зробить. Як і кожного літа, приїде у рідне село, до берегів дитинства, звідки почалася бурхлива ріка життя. Приїде, бо тут чекають мама, рідні. Та, до того ж, у видавництві «Ліра» вже вийшов друком сигнальний примірник другої збірки.

Ентоні де Мелло, індійський єзуїт, у книзі «Молитва жаби» писав: «У грі варти, яка зветься життям, грають розданими картами і згідно зі своїми можливостями... Нас не питають, чи ми візьмемо участь у грі. В нас немає вибору. Ми мусимо грати. Питання тільки - як?». Саме на це «як?» і намагається відповісти, в першу чергу самому собі, а потім - усім нам Ярослав Іваньо. Як жити? Як любити? Як ставитися до інших і як залишити після себе благородний слід:

В мені зосталося багато людей,
таких різних — дуже багато.
Деякі обличчя і не пригадаю.
А в кому зостанусь я?

Спостережливість, жага пізнання життя і людей, аналітичне, неспрощене бачення проблем, і не в останню чергу — дар образного мислення дають усі підстави сподіватися успішного розвитку творчості Ярослава Михайловича. Бо його поезія жива, нова, своєрідна. Читаючи її, потрібно задуматися, пропустити слово через своє серце та думки, у ній «нема зерна неправди», як писав Тарас Шевченко. Верлібр домінує в його образній стихії самовираження. Канонічні форми для нього - це рабство душі. Саме це і підкреслила закарпатська поетеса Христина Керита, яка завітала до нашої школи разом із телекомпанією «Тиса», щоб презентувати нову книгу.

Презентація відбувалася у теплій, задушевній атмосфері. Директор школи, вчителька української мови та літератури Надія Іванівна Рубіш розповіла про наукові та творчі здобутки Ярослава Михайловича. Сестра Ярослава Іваня -вчителька біології нашої школи Тетяна Михайлівна Рубіш поділилася спогадами про дитинство поета, його погляди і цінності. Захоплено учні переглядали відеофільм про «Літери соняха», а потім читали поезії із збірки. Директор ужгородського видавництва Олена Миколаївна Кухарська розповіла про творчі плани на майбутнє і ознайомила усіх присутніх з літературними новинками Закарпаття. Величезну роботу для висвітлення нового літературного творіння зробила Віра Кобулей, диктор телебачення, яка також була присутня на святі.

Збірка філософських поезій «Літери соняха» стала для Ярослава Іваня своєрідним трампліном, який дає снагу для нових звершень.

Об'їздивши чимало далеких місць, побачивши дива світу цього на нелегких віражах, автор закликає любити своє, рідне. Бо якщо ми самі не шануватимемо себе, то хто з чужих нас пошанує?

А поки що привітаймо нашого земляка із знаковою не лише для нього, а й для усього Закарпаття подією - виходом у світ збірки «Літери соняха» і побажаймо йому доброго здоров'я для відповідальної і важкої, але воднораз такої прекрасної праці в ім'я рідного краю.
Беата ГОЛОД, вчителька української мови та літератури Великолучківської ЗОШ І-ІІІ ст.
28 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини