На фестивалі «Срібний Татош» презентуватимуть середньовічну культуру

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, присвячене проведенню навесні на Закарпатті Міжнародного фестивалю середньовічної культури «Срібний Татош», що відбудеться на території Чинадіївського замку поблизу Мукачева.

На фестивалі «Срібний Татош» презентуватимуть середньовічну культуру

Йосип Бартош, орендар Чинадіївського замку Сент-Міклош розповів: «Часто гості замку цікавляться його історією, а вона дуже захоплююча — часом романтична, часом навпаки.  Нещодавно у нас відбулася зустріч лицарів ордену Паладинів і склалося відчуття, що замок справді ожив. Це наштовхнуло нас на більш сміливий крок – організувати фестиваль середньовічної культури. Він відбудеться 19-20 травня. У ці дні святкуємо і день замку, і свято його покровителя – весняного Миколая, і день народження княгині Ілони Зріні. Саме у цьому замку відбулася її зустріч з майбутнім чоловіком, що змінила долю цілого народу. Крім того, у ці дні – річниця освячення каплиці замку. Тож ми зібрали ці дати та приурочили фестиваль до них».

Про програму фестивалю розповіли члени оргкомітету — Ігор Гуледза та Юрій Славік.

За їхніми словами, це вперше на Закарпатті відбудеться подібний фестиваль. Тут покажуть лицарські бої (вони вже частково демонструвалися на інших святах в області), вогняне шоу, автентичну кухню часів Середньовіччя, танці, атрибутику військової справи, відбудеться і тематичний ярмарок. Тобто намагатимуться відродити основні елементи середньовічної культури.

«Закарпаття донедавна (до 2009 року) не мало жодного клубу історичної реконструкції, незважаючи на історію. Навіть на Сході України, де немає середньовічних замків, діяли по декілька клубів реконструкції саме періоду Середньовіччя. Таку ситуацію вирішили змінити в Ужгороді та Мукачеві, де заснували клуби «Меч Оріона» та «Веремій». У є чудова культура, збережені замки, тому не працювати над цією темою просто гріх», - розповів Юрій Славік.

Ігор Гуледза зауважив, що організатори намагаються підготувати все на найвищому рівні, уникнути помилок інших фестивалів. «Українські реконструктори для власного розвитку намагаються потрапити на подібні фестивалі у Європі. Закарпаття має зручне географічне розташування і могло б стати осередком для таких зустрічей».

До слова, на «Срібний Татош» запрошують не лише українських реконструкторів, а й гостей з Угорщини та Словаччини. А мета фестивалю - оживити Середньовіччя на території Закарпаття.

Йосип Бартош зауважив: «Люди нерідко асоціюють замки із тортурами, володарями-деспотами  чи й вампірами, але це неправда. Замки були осередками культури, воєнної техніки. До речі, реконструктори показують, що у ті часи була зовсім інші культура, наприклад, у відносинах між людьми, у ставленні чоловіків до жінок. Сподіваємося, що фестиваль посприяє і тому, щоб відновити найкращі риси середньовічної культури у сучасному житті».

Для гостей фестивалю передбачені майстер-класи, щоб не тільки показати, а й активно залучити відвідувачів до цього дійства.

На фестивалі очікують щонайменше тисячу осіб. Для тих, хто приїде на 2 дні, відведуть територію для наметового містечка.

 «Цей фестиваль неможливо пропустити, оскільки подібне свято відбувається в області вперше. І зовсім відрізняється від фестивалів, які вже є на Закарпатті», - наголосив Юрій Славік.  

15 лютого 2012р.

Теги: середньовічний, Бартош, Срібний татош

Коментарі

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини