Непримиренні союзники

Перший місяць 2012-го ознаменувався на Закарпатті обміном «люб’язностями» між двома головними політичними гравцями — Партією регіонів і Єдиним Центром. Почали регіонали, причому — в цілком дружелюбному дусі.

Непримиренні союзники

Голова ОДА Олександр Ледида в інтерв’ю обласному телебаченню підтвердив домовленості між ПР та ЄЦ про розподіл шести виборчих мажоритарних округів у пропор­ції 50 на 50 (про що давно говорили у владних коридорах та обласних ЗМІ).«Після того як буде нарізано округи згідно з новим законодавством про вибори, почнуться політичні перемовини щодо тих чи інших кандидатур по тому чи іншому округу, — сказав О.Ледида. — Але домовленості, яких було попередньо досягнуто — три кандидати від Єдиного центру, три — від Партії регіонів, — це наша позиція, ми її не змінюватимемо і так підемо на вибори». Мирна ідилія між двома союзниками тривала недовго. Через два тижні міністр МНС, лідер ЄЦ Віктор Балога дезавуював оптимістичну заяву свого союзника по обласній раді. Повідомивши про власну участь у виборах по мажоритарному округу Закарпаття (найімовірніше — Мукачівському), він на запитання про розподіл округів з регіоналами сказав буквально таке: «Я ні з ким іще ні про що не домовлявся».

Через три дні «обуреним до глибини душі» регіоналам довелося істотно підкоригувати озвучену своїм лідером «незмінну позицію». На обласній партконференції перший заступник губернатора, а паралельно перший заступник голови обласної організації ПР Іван Бушко заявив: «Перед нами поставлено зав­дання перемогти у всіх шести округах». А цього вівторка той-таки Бушко через партійну прес-службу взагалі поставив ЄЦ на «належне йому місце»: «Ніякого конфлікту між Пар­тією регіонів і Єдиним Центром нема і бути не може. Не може регіональна партія, що базується в одній області і має підтримку 0,7% виборців, диктувати свої умови партії, яка при владі. Це абсурд… У країні триває нормальний процес — політичне дорослішання… У великій політиці не залишилося місця дрібним партіям. З політичної арени їх витіснили більші партії, які мають підтримку більшої частини населення країни. Вважаю цю тенденцію позитивною, оскільки регіональні партії найчастіше обстоюють інтереси не своїх виборців, а фінансових груп, які їх спонсорують. Крім того, більшість регіональних партій призводять швидше до розвитку сепаратизму в регіонах і до розпаду країни».

Таким чином, на Закарпатті де-факто стартувала передвиборна кампанія. Її початок важко назвати вдалим для регіоналів. Домовленість про розподіл округів між ПР та ЄЦ, звісно, була (таких речей не вигадують у ході телевізійного інтерв’ю). Однак озвучувати її губернаторові було недоцільно з двох причин. По-перше, ПР — партія влади, і якщо вона демонструє готовність поступитися половиною округів, — це очевидний прояв слабкості й визнання факту відсутності прохідних кандидатів. По-друге (і це головне), ніякі домовленості з ЄЦ не могли бути виконані в принципі, оскільки Балога — не той персонаж, що звик ділитися. Теперішня політична ситуація в країні складається не на користь лідера ЄЦ — розраховувати, що після об’єднання МВС та МНС він очолить новостворену структуру, немає підстав. Очевидно, Балога готується завершити свою другу каденцію керівника МНС, інакше не ігнорував би демонстративно заборону президента балотуватися губернаторам та членам уряду. А повернутися назад у владу він зможе тільки з допомогою власних депутатів. Судячи з теперішніх рейтингів, створювати більшість у новому парламенті владі буде дуже непросто, матиме значення кожен окремий депутат. Тому Балозі потрібні не три, а по можливості всі шість закарпатських мандатів. Бо в інших областях він не візьме нічого. Ось чому домовленість «50 на 50» не могла бути дотримана апріорі.

Стосунки ПР і ЄЦ, незважаючи на створення спільної більшості в обласній раді, завжди були прохолодними. Кожен дивився на союзника з підозрою і недовірою, яка відтепер лише поглиблюватиметься. І кожен тримає в рукаві запасні козирі, які спробує застосувати під час виборчої кампанії. Подальшу поведінку спрогнозувати нескладно: очевидно, вона істотно не відрізнятиметься від стратегії, застосованої на місцевих виборах у жовтні 2010-го, коли після їх завершення всі політичні гравці Закарпаття заявили про масову купівлю виборців ЄЦом. Тому різка заява першого заступника губернатора про те, що регіональна партія, яка має підтримку 0,7% виборців, не може диктувати свої умови партії влади, викликає подив. Бо на Закарпатті таке цілком можливе. І як би не вийшло так, що за результатами наступних виборів саме ЄЦ покаже закарпатським регіоналам їхнє справжнє місце. Переконлива перемога ЄЦ у 2010-му здобувалася на очах ПР і за її повної бездіяльності (див. «ДТ» за 6.11.2010 — «Куплю область. Недорого»). Очевидно, на парламентських виборах Балога діятиме так само, адже вигадати щось нове тут важко. Плюси ЄЦ — значні фінансові ресурси і досвід, плюси ПР — знання стратегії головного противника, адмінресурс і всі можливості не допустити купівлю голосів. Головне питання — чи зможе «партія влади» цими можливостями скористатися.

Утім, загострювати увагу тільки на двох головних гравцях Закарпаття було б неправильно — є й інші претенденти на шматок влади, і дехто з них може неабияк підкоригувати загальну картину. По Ужгородському округу як самовисуванець балотуватиметься Сергій Ратушняк (екс-мер Ужгорода і екс-нардеп уже підтвердив це публічно), котрий має і досвід ведення жорсткої боротьби, і необхідні фінанси. Для ЄЦ Ратушняк дуже незручний опонент, оскільки свою кампанію він будуватиме на критиці Балоги. По Свалявському округу, очевидно, йтиме нинішній нардеп від «Батьківщини», її обласний голова Олександр Кеменяш, по Міжгірському — нардеп із «НУНС» Станіслав Аржевітін. Як мінімум один представник угорських партій також візьме участь у виборах по округу, що включатиме угорськомовні райони Закарпаття (про що в недавній розмові з DT.UA повідомив голова «Товариства угорської культури Закарпаття» екс-нардеп Міклош Ковач). Готовність балотуватися по «гуцульському» округу (із центром у Тячеві й Рахові) висловив екс-губернатор області нардеп від «Фронту змін» Геннадій Москаль.

Меж округів поки що не визначено, тому говорити про конкретних кандидатів іще зарано. Однак судячи з попередньої «примірки», плановані раніше компроміси й укладені «пакти про ненапад» можна вважати недійсними, боротьба буде дуже жорсткою.

Володимир Мартин, Дзеркало тижня. Україна

28 січня 2012р.

Теги: Балога, Ледида, Партія регіонів, Єдиний Центр

Коментарі

микола 2012-02-02 / 09:57:22
ЄЦ якщо купує то потім і захищає своіх чого не скажеш про ПР

124 2012-02-01 / 14:38:19
Люди купилися один раз (повірили, обрали) але судячи з поведінки Погорєлова "Ви командувати не будете." Більше цього не буде,бо настільки людяного керівника школи і так понизити - це говорить багато про що. А цензура в нас діє на повну.

Фукс 2012-01-30 / 20:46:56
В Ужгороді теж зміни. Погорєлов уже почав підготовку до виборів. Почав із шкіл. Зняв директора другої школи. Проігнорував колективне звернення вчителів школи на захист керівника, його цитата: "Ви командувати не будете.". 60 підписів під зверненням і 40 чоловік в приймальні можна ігнорувати. Дільниці треба ж якось контролювати, егеж?) згадалося "Зека геть" у 2004... Таки геть.

Опрышка 2012-01-30 / 11:07:59
Хоч хто най буде, лем не Мошак. Чоловік нич не зробив для рідної Перечинщини, крім того що тримає монополію на природні ресурси в районі. Хто на митниці перевірив хоч один раз, що перевозить Перечинська Індустрія Деревообробки в фурах за кордон - комплектуючі, готові вироби чи ЧМЗ. Зараз би дуже хотів "ощасливити" всю Верховину. Бережіться Міжгірці!

Андрій 2012-01-29 / 23:02:22
Може це для нас такий цирк у пресі розігрують щодо сварки ПР з ЄЦ!? А у них все домовлено!? От розслабляться опоненти, а вони опа і підуть разом????

політехнолог 2012-01-29 / 20:43:03
Все правда, лиш підкуп буде не за 200 гривень відбуватися, а в межах 200-500 грн. А також Аржевітін не піде на мажоритарку, тим більше у світлі останніх подій (вже 4 голова сіольської ради сам заяву написав на складання повноважень), але в Міжгірї є ще інший кандидат Сятиня, який вже йшов звідти і вигравав мажоритарку.

Міша 2012-01-29 / 20:24:26
Регіонали Вітькові нічого заперечити незможуть. Поїзд пішов! В облраді у нього більшість уже є! А значить, губернатор уже на ЛОПАТКАХ! Зараз залишилось закріпити перемогу у мажоритарці до Верховної Ради. Отже для губернатора є дві новини. Погана і хороша. Погана - Вітя купить усе бидло оптом по 200 гривень. Хороша - бидла у нас БАГАТО!

ВАМПИР 2012-01-29 / 09:33:34
БАЛОГА, КАК ПИЯВКА. БЫЛ С ЮЩОМ И ЮЛЕЙ,ПОКА ТЕ БЫЛИ ПРИ ВЛАСТИ, ПОСЛЕ РЕШИЛ, ЧТО 3-Й ЛИШНИЙ (ПОНЯТНО НЕ ОН), ТЕПЕРЬ ВОТ ЯНЫК)))

ПИЯВКА

ВЫВОД- СМОТРИ ФИЛЬМ СВАДЬБА В МАЛИНОВКЕ, ЭТО О НЕМ

oleg 2012-01-28 / 21:40:22
Королево, вірно навіщо ж голосувати на виборах за ПР, вони гроші не платять на виборах, краще вже за голосувати за ЄЦ, вони гроші роздають на виборах на ліво і на право, всі на це ведуться...а потім будуть жалітися на своє важке життя, коли ЄЦ почне відбивати гроші витрачені на вибори.

Королево 2012-01-28 / 20:22:25
Я балдю........
Трол1 в1д ПРдун1в намагаються в1дб1лити ригоАНАЛ1в.А правда така, як би не старався Староста, чи то пак Жалива, за риг1в н1хто не проголосуэ. Краще вже зха Балогу, Петьовку, Гриценка, Москаля...... т1льки не за риг1в....

oleg 2012-01-28 / 19:00:46
Як би там не говорили у відкриту чи ні, але факт залишиться фактом - ЄЦ купив собі місця у обласну та районні адміністрації, а тепер ж подібна схема буде випробуватися на виборах до ВР. Тільки тепер ЄЦ має своїх представників у органах місцевої влади, тому рішення, що будуть не вигідні для Балог будуть блокуватись, а вигідні, навпаки, проштовхуватимуть "своїми" людьми заради отримання депутатських мандатів.

Словянин 2012-01-28 / 18:00:17
Сорри зробив слушне зауваження. Більше відповідей матимемо, коли дізнаємось, чому п. Ратушняк, що говорить правильні слова про інтереси словянських народів, ще жодного разу не дав оцінки - ні позитивної, ні негативної - п. Москалю. Також цікаво знати, про що вони неодноразово спілкувались тет-а-тет, зокрема, в Іспанії...

РАДИЙ ЗА ВАС 2012-01-28 / 17:39:01
"Трудяги" переймаються , хто краще вимаже болотом Балогу-
не тратьте сили- спробуйте себе краще у вихвалянні здобутків
регіональних яничарів,аде краще під таемними ніками-бо вам туй
жити...

До адміна і українця 2012-01-28 / 15:38:50

ЩО ви робите?! - пане адмін. Що ж такого написав українець, що ви видалили його комент, як на мене це був один із найбільш правдоподібних коментарів. Чи ви просто злякалися, що багато людей з ним погодяться. І що просто наші люди почали обирати Банду Балоги яка дає по 100грн. Великий респект пану українцю!


Для початку виберіть один нікнейм і позбудьтеся хамства у коментарях. Отоді і поговоримо. Адмін

Українець 2012-01-28 / 14:07:52
Це не флуд і тролінг, а біль за вкрадені ідеали.

До Українця 2012-01-28 / 13:40:58
Знаєш, а з Тобою погоджуся! Ти правий, ми всі тільки те й робимо, що чекаємо від Балоги гроші, які він у нас завтра вже вкраде. Люди говорять, що він реально працює та нічого він не робить як тільки те що краде! Колись був із Ющенком потім з Юлею, а тепер вже з Януковичем. Продаються всі заради грошей!

Українець 2012-01-28 / 13:30:30

Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін

до Rakhiv 2012-01-28 / 13:26:36
що не терпиться опять гроші розносити оби мало шось вкалимити????

Rakhiv 2012-01-28 / 12:54:40
//// Я За Балогу..і .. Петьовку.... Вони реально ..роблять А не як ті *ЛАШКАМОЙКИ* (РП) мочалки.-

Дмитро 2012-01-28 / 12:49:33
А й справді хороша стаття. Балога має накатану схему купівлі виборців і зараз він так само нею хоче скористатися. Ну це вже зрозуміло нового він нічого не вигадає!

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 10
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини