На Рахівщині фермер-ентузіаст взявся за відродження вівчарства

Ще за радянських часів у гірських районах краю в усіх колективних господарствах утримувалися вівці. Однак наприкінці 90-х років минулого століття вівчарство занепало. Селяни в один голос стверджували, що ця справа невигідна, Та все ж нині знаходяться поодинокі ентузіасти, які беруться за відродження цієї галузі тваринництва.

На Рахівщині фермер-ентузіаст взявся за відродження вівчарства

«Хіба це правильно, щоб у горах не було отар, — каже Михайло Оприш із Білої Церкви, що на Рахівщині.— На наших полонинах споконвіку паслися вівці. Кожен господар мав, як мінімум, 10 овець. Із покоління в покоління від батька до сина переходили отари, і це було сімейною справою». У цьому гірському селі пан Михайло виявився, мовити б, першопрохідцем, хто не побоявся труднощів і взявся активно відроджувати уже доволі призабуту справу. «Так, вівчарство— це нелегка праця, нам дійсно важко, — розповідає дружина пана Оприша Олена. — Встаємо на зорі й весь день крутимося в клопотах».

На запитання, чи вигідно нині розводити овець, господарі відповідають, що так, але утримання отари — це не тільки прибутки, але й неабиякі видатки. На зиму кормів потрібно заготовити чимало. Крім того, тварини потребують ветеринарного догляду, а це теж чималі гроші. Дорогі й ліки. Саме тому продукція вівчарства стала доволі недешевою.

"Вівці"— це насамперед бринза, буц, вурда, — перераховує пенсіонер, — а про смачненьке м'ясце уже нічого й не кажу. А ще ж є вовна, без якої нам, верховинцям, ні туди, ні сюди, бо ми звикли вдягати у нашому не вельми теплому краю вовняні шкарпетки, светри, гуні й ще багато чого, а вкриватися теплими ковдрами і ліжниками. Хіба можна без усього цього обійтися? Звісно, що ні. Тому я й взявся відновлювати цю галузь тваринництва».

Спочатку Михайло Михайлович купив кілька овечок та баранчиків. Наступної весни у стайні уже бекали та мекали більше десяти голів цих дрібних парнокопитих. Влітку ґазда вже мав свіжий сир, восени та взимку — смачну бринзу. Відтоді його міні-отара почала стрімко розростатися. Нині у кошарі вже понад 180 овець. «Із такою кількістю худобини я вже не здужаю справлятися сам,— веде далі пан Оприш,— тому попервах залучив до цієї справи дружину, а згодом став наймати і людей. Особливо влітку, коли отару треба щодня подоїти, а потім зробити із молока сир».
«Сільрада виділила нам 6 гектарів угідь, однак далеко не першокласної землі, та й ту приватизувати нам досі не дозволили, — скаржиться старий фермер. — Маємо, правда, ще півто-ра гектара біля хати».

Найбільше фермера виручає сир, бринза та вурда. Ці продукти вельми добре розходяться на фестивалях та інших святах з чималою присутністю людей. Кілограм таких натуральних домашніх делікатесів коштує 60 гривень. Дуже погано, що ніхто зараз не бере вовну. Ґазда настриг її чимало, однак вона лежить мертвим ван-тажем на горищі, її точить міль.

«Велику надію завжди покладаю на фестиваль вина у Мукачеві, — веде далі пан Михайло. — Щороку в місті над Латорицею реалізую дуже багато сиру. Ось подивіться, яка черга за бринзою. Щоправда, цьогоріч до останнього моменту мені не давали місця під ятку. Ніколи раніше грошей за місце не брали, а тепер я змушений був заплатити півтисячі гривень».

За словами старого господаря, щоб люди масово стали займатися вівчарством, необхідна підтримка. І поки така непевна ситуація в нас триватиме, на масове відродження вівчарства годі й сподіватися. Ця галузь тваринництва й далі триматиметься на таких ентузіастах, як Михайло» Оприш із гірської Білої Церкви.

 

Віталій Пумпинець, «Новини Закарпаття»

25 січня 2012р.

Теги: вівчарі, вівці, сир, вовна

Коментарі

Остап 25.01.2012 / 11:27:26
Дядько молодець! Більше таких господарів.

НОВИНИ: Соціо

17:46
/ 1
Закарпаття заробило понад 25 млн грн на туризмі Фото новина
16:06
/ 1
У Чинадійові увіковічнили пам’ять учасника Карпатської Січі Михайла Петричка Фото новина
14:27
На Закарпатті викрили переправників, які брали до $15 тисяч з кожного Фото новина
12:05
/ 2
Директору Закарпатського муздрамтеатру присвоєно звання «Заслужений артист України» Фото новина
10:43
/ 1
В Ужгороді відзначили 48 митців і працівників культури міської премією Фото новина
08:56
Через ракетну атаку потяг Ужгород – Харків стоїть понад 3 години
17:53
На Тячівщині судитимуть чоловіка за вбивство власного сина Фото новина
16:34
/ 1
ЗМІ розповіли про нового управителя "Ведмежої діброви" Медведчука на Закарпатті
16:27
На Тячівщині чоловік підпалив авто сусіда Фото новина
16:04
Більшість закарпатців вважають найбільшою проблемою регіону корупцію, а вихід – у посиленні кримінальної відповідальності та оновленні влади
15:19
Закарпатці під час опитування висловилися щодо переселенців, політики орбана, самоідентифікації, належності регіону та вітряків
14:57
Завтра у Мукачеві прощатимуться з полеглим Героєм Юрієм Дешком Фото новина
13:48
/ 2
На Закарпатті судитимуть двох жінок за підтримку «русского міра» Фото новина
12:55
Виноградівські рятувальники ліквідували вогонь у господарській споруді Фото новина
11:03
На Мукачівщині сталася пожежа у готельно-ресторанному комплексі Фото новина
10:09
На війні з рф поліг військовий із Горонди Ігор Юрпалов Фото новина
09:13
/ 2
ВККС визнала підтвердженою інформацію про недостовірність відомостей в деклараціях голови Рахівського райсуду Ємчука та звернеться до ВРП
08:59
Неповнолітні мукачівки вигадали грабіж, щоб «провчити» знайомих після сварки
18:15
/ 1
Закарпатця, який до смерті побив 10-річну падчерку, засудили до довічного ув’язнення
17:00
У Мукачеві планують створити індустріальний парк «ЕКО Мукачево» для розвитку інновацій
16:27
На Закарпатті кіберполіція попереджає про фейкові повідомлення від імені МВС Фото новина
15:11
На Тячівщині чоловік отримав 12 років в’язниці за вбивство двоюрідного брата Фото новина
14:12
В Анталії студентка УжНУ виборола два “золота” чемпіонату світу з шашок Фото новина
13:05
У Мукачеві прощатимуться із полеглим захисником Романом Погребняком Фото новина
12:16
Книга закарпатського письменника Андрія Любки вийшла у США Фото новина
» Всі новини