Книжка Гавроша про відомих закарпатців – серед "Книжок року 2011"

У Всеукраїнському рейтинзі «Книжка року’2011» книжка «Олександр Гаврош про Григора Пинтю, Олександра Духновича, Івана Силу, Адальберта Ерделі, Августина Волошина», що побачила світ у київському видавництві “Грані-Т” , зайняла 6-те місце у номінації «Дитяче свято» (Твори для середніх і старших школярів).

Книжка Гавроша про відомих закарпатців – серед "Книжок року 2011"

 

Книжка вийшла у серії  «Життя видатних дітей» (заснована “Грані-Т” у 2007 р.),  в якій у популярній формі розповідається про дитячі роки великих людей. Відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері писав, що «всі ми родом з дитинства». І справді, саме у дитячі роки формується наш характер. Навіть наші дорослі досягнення, як правило,  ґрунтуються на дитячих мріях. Дитинство – ключ до розуміння кожного з нас.

Таким чином діти, читаючи книжки із цієї серії, бачать, що відомі мореплавці, письменники, полководці, винахідники, актори, художники, політичні діячі колись були звичайними дітлахами. Серія ніби налаштовує дитину на те, що нема нічого неможливого на світі. І кожен із нас може стати видатною постаттю, якщо сильно захоче.

За чотири роки існування «Життя видатних дітей» вийшло у світ вже близько чотирьох десятків книжок (у кожному томі – 5 оповідань). Видавництво обрало цікавий принцип: кожен письменник пише тільки одну книжку.  Закарпатець Олександр Гаврош, що потрапив до авторів серії, написав розповіді про п’ятьох наших видатних земляків.

Обрані письменником постаті - дуже різні, але загалом дають доволі цілісну уяву про наш край – один із найвідоміших карпатських розбійників Григір Пинтя, творець першого українського букваря народною мовою Олександр Духнович, відомий силовий атлет та циркач Іван Сила (Кротон-Фірцак), один із найдорожчих художників України ХХ століття Адальберт Ерделі та  Президент Карпатської України  Августин Волошин.

Як зазначає у передмові автор, усі вони були непересічними особистостями і заслужили на те, щоби про них згадували вдячні нащадки. І хоча їхня доля була непростою й вони мусили пройти через багато випробувань у житті, герої книжки таки стали великими й залишили свій слід в історії.

Але попри це, відомостей про їхнє життя, а особливо дитинство, не так вже і багато. Письменник зізнається, що використав весь свій журналістський хист, аби зібрати по крихтам необхідну інформацію. Читав історичні джерела, спогади (так, О.Духнович згадує про своє дитинство), спілкувався із односельчанами та родичами (їздив на малу батьківщину Івана Сили (Кротона) та Августина Волошина). Загалом, робота над п’ятьма оповіданнями тривала майже півроку.

Книжка Олександра Гавроша стала першою, що знайомить читача з  дитячими роками цих видатних закарпатців. І в цьому її важливе значення для Срібної Землі.

Письменник  розповідає,  як правило, драматичні епізоди з життя своїх героїв, які, доречно, доповнює біографічними даними. Відчувається, що автор із великою повагою ставиться до своїх земляків. Кожен образ - яскравий,  самобутній, чого, зрештою, не так і просто досягти, враховуючи специфіку серії – вже 200 оповідань про дитинство.

Окрім дитячих переживань своїх героїв, Олександр Гаврош колоритно показав і рідний край, що перебував у складі різних держав. Бачимо тут й історію, і побут, і звичаї. Для маленького читача ( і не тільки) складається цільна картина цього неповторного куточка України.
 
Цікаво, що автор весь час підкреслює важливу роль родини у формуванні характеру та світогляду героїв. Так, Іван Сила захоплюється міццю свого діда Івана Фірцака. Любов до свого народу малий Духнович перебрав  від діда Дмитра – священика і  патріота. Своєю хоробрістю Пинтя завдячує своєму батькові, колишньому військовому. Схильний до пригод непосидючий Еделі стає самостійним завдяки педагогіці  тата Михайла, учителя.  Як вийти із скрутної ситуації ще сильнішим, Августин Волошин зрозумів із вчинку батька – отця Івана.

Як би не склалася доля кожного із цих видатних постатей, об’єднує їх любов до рідної землі, наполегливість й невтомна праця над собою. Одного таланту замало.

Письменник зумів не тільки розповісти про реальних історичних персонажів, але й зробив оповідання цікавими для юних читачів. Книга захоплююча і легка у читанні.  Вона буде справжньою знахідкою не тільки для дітей, але й батьків. Адже прочитавши її всією родиною, можна знайти чимало тем для спільного обговорення.

 

 

 

Оксана Чужа, для Закарпаття онлайн

03 січня 2012р.

Теги: Сила, Ерделі, Гаврош, книжка

Коментарі

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини