На Закарпатті говорили про місце та роль культосвітніх установ у культурному житті області (ФОТО)

21 листопада 2011 року відбувся обласний семінар директорів районних та міських будинків культури, завідуючих районними методичними центрами на тему «Місце та роль культосвітніх установ у культурному житті області на сучасному етапі». Семінар проходив на базі районного будинку культури міста Тячево.

Відкрив семінар начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Юрій Глеба. Голова Тячівської райдержадміністрації Михайло Шелевер розповів присутнім про стан справ у закладах культури району. Директор Тячівського районного будинку культури Василь Барановський ознайомив учасників з історією створення даної установи, розповів, чим живе будинок культури, які гуртки та колективи працюють при ньому.

Василь Гудак, начальник відділу культури Тячівської райдержадміністрації, вів мову про соціально-економічний розвиток, кадровий потенціал та формування пріоритетних напрямків діяльності клубних установ району. Прозвітував про те, що було зроблено за отримані з районного бюджету кошти. Відзначив, що район отримав європейський грант на реконструкцію будинку культури у селі Дубове, що свідчить про роботу відділу культури району. Торкнувся проблем припинення діяльності великих самодіяльних колективів, що працювали раніше під егідою підприємств, що збанкрутіли. Один із важливих напрямків роботи є проведення юнацьких та дитячих фестивалів. Він зауважив, що оптимізація у культурі певною мірою покращує роботу галузі.

Юрій Глеба розповів про фінансовий  стан районів області, відзначив багатий потенціал району в організації кращої роботи з майстрами народних художніх промислів та декоративно-прикладного мистецтва. Йшла мова і про роботу методистів та їхню співпрацю з різними організаціями та закладами, окреслив сферу їхньої діяльності. Юрій Глеба відзначив, що особливу увагу треба приділяти роботі з дітьми в дитячих школах мистецтв, різних гуртках тощо, адже майбутнє культури, майбутнє України залежатиме саме від них. Важливим аспектом у роботі методистів є правильне ведення необхідної планової, облікової та звітної  документації. Доповідач неодноразово наголошував на необхідності реорганізації закладів культури відповідно до вимог часу, до нових життєвих реалій, що склались в країні.

З лекцією про збереження, відродження та популяризацію фольклору культосвітніми закладами області виступив кандидат філологічних наук, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта. Він зауважив, що робота працівників культури тісно пов’язана з народнопоетичною творчістю, а тому повинна бути в центрі їхньої уваги. Вчений наголосив, що духовне відродження народу можливе тільки через відродження його культури. Іван Хланта також поділився своїми планами та Центру культури щодо збору фольклорного матеріалу і видання нових збірок, де були б якомога ширше представлені всі райони області. Акцентував увагу на тому, що в цій роботі неодмінно повинні взяти активну участь працівники культури краю.

Голова Закарпатського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Губаль висвітлила тему «Традиції та декоративно-ужиткове мистецтво в закладах культури краю». Вона також говорила про важливість збереження надбань нашої народної культури та сучасне мистецтво, що нерідко призводить до опустошення та душевної кризи, втрати народної духовності.

До слова, для учасників семінару була розгорнута виставка кращих робіт вихованців любительських об’єднань, гуртків, дитячих шкіл мистецтв та експонатів кімнат-музеїв народознавства районного будинку культури та клубних установ району. В рамках семінару відбувся концерт, в якому взяли участь художні колективи будинку культури.

Директор районного методичного центру Наталія Сасин розповіла про використання різноманітних форм, методів та напрямків роботи районним методичним центром у клубних закладах Тячівського району. Не обійшла увагою і творчі досягнення регіональних художніх колективів та перспективи їх розвитку.

Підсумки роботи обласного семінару підвели директор Обласного організаційно-методичного центру культури Володимир Рудейчук, провідний спеціаліст управління культури облдержадміністрації Світлана Мендель, заступник директора ООМЦК Оксана Попдякуник, завідувач відділу Людмила Веклюк, завідувач редакційного сектору Марина Офіцинська.

Мета семінару – обмін досвідом роботи та активізація діяльності культосвітніх установ області. Його організатори продемонстрували, що злагоджена і професіональна співпраця центру і районів призводить до високих результатів, що зокрема й видно на прикладі Тячівського району.

Василь Гудак, Володимир Рудейчук

Василь Гудак, Володимир Рудейчук

Василь Чорей, Василь Барановський

Василь Чорей, Василь Барановський

Ганна Горват, Євген Судаков, Любов Філеш

Ганна Горват, Євген Судаков, Любов Філеш

Людмила Веклюк, Людмила Губаль

Людмила Веклюк, Людмила Губаль

Працівники культури Тячівщини

Працівники культури Тячівщини

Жіноча група хору працівників культури Тячівського району

Жіноча група хору працівників культури Тячівського району

Учасники танцювального колективу Тячівського районного будинку культури

Учасники танцювального колективу Тячівського районного будинку культури

Хор працівників культури Тячівського району

Хор працівників культури Тячівського району

Учасники семінару

Учасники семінару

Володимир Мишанич, для Закарпаття онлайн

23 листопада 2011р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини