Із щоденника Сергія Федаки. Босоркані

.На цю книжку чекали дуже давно, понад десятиліття – зразу же, як до масового читача почала повертатися поетична і наукова спадщина Федора Потушняка. Про етнографічні праці цього енциклопедиста ходили цілі легенди – ледве не про те, що за допомогою їх можна спілкуватися з нечистою силою. Справді, Ф.Потушняк чи не першим з наших людей підійшов до чортівні по-науковому. Він навіть планував написати дисертацію про демонологію закарпатців. Але зрозуміло, що у сталінські і навіть у м’якші хрущовські часи про таку тему не доводилося навіть мріяти. Тоді треба було писати про перемогу колгоспного ладу і успіхи лісорубів.

Із щоденника Сергія Федаки. Босоркані

Може, це у Москві вдалося би протягти таку тему, але в Ужгороді усі перестраховувалися, тому тему безжально зарубали. Замість дисертації маємо все ж півсотні окремих статей – опублікованих переважно у дорадянський час.

З тих журналів до наших днів дійшли лишень поодинокі примірники – в університетській бібліотеці, Закарпатському краєзнавчому музеї та в окремих колекціонерів. Це зараз в області усього кілька журналів, які то виходять, то надовго впадають у кому.

За чеських же часів їх було добрий десяток, причому виходили вони напрочуд регулярно. Режим Масарика платив вчителям кошти, які нині видаються просто фантастичними, то ж ті могли і журнали передплачувати, і книжки купувати, і вдягатися як пани. Та й мережу шкіл і сиротинців (по-нинішньому – дитячих будинків)у ту прокляту буржуазну добу чомусь не оптимізовували, а, навпаки, розширювали.

Нечисть ховалася по лісах і болотах, а до влади її не пускали. У нас же зараз щоденний Хелловін. Ю.Луценко навіть попросив 31 жовтня дати вихідний для його переслідувачів, бо ж їхнє свято на носі. Свято кельтське з походження, кельти для Закарпаття не чужі, мали колись під Мукачевим величезний металургійний і ковальський центр, звідки залізні вироби розходилися по всьому краю, а, може, і за перевали.

То ж гори Галіш і Ловачка таки були місцем відповідних обрядів ще тоді, коли по той бік Карпат про подібне і не чули. Але на зміну кельтам врешті-решт прийшли даки, потім сармати, гепіди, лангобарди, авари – усі з і своїми уявленнями про нечисту силу. Кінець кінцем тут оселися слов'яни, а поруч – угорці, румуни, німці і ще багато хто.

То ж такої гримучої суміші переказів про різних повітруль, гонихмарників та інших їм подібних, як на Закарпатті, немає більше ніде. Найповніше те все зібрав Ф.Потушняк, проте довести справу до кінцевого результату – видати єдиним збірником – так і не встиг. Це зроблено тільки нині, через 51 рік після його смерті, коли побачила світ 523-сторінкова книжка "Ворожки осійських босоркань. Зібрав Федір Потушняк. Ушорив Іван Петровцій".

Укладач додав наприкінці і півсотні сторінок своїх "босоркунських віршів". Видання наполовину репринтне – сторінки старих журналів перефотографовано і відтворено в одному форматі. Це не полегшує читання, але створює відчуття занурення у ту далеку епоху, коли це писалося і публікувалося – наче безпосередньо спілкуєшся з автором. А в того оповіді – одна закрученіша за іншу.

Про дітовбивців, подорожі душі на той світ, демонів і чорнокнижників, недобрий погляд, опівнічників, мертву любов, самогубців, вовкулаків. Найбільше, звичайно, про відьом, які особливо люблять мешкати на готарі – межі між селами. Понад половину статей – не про демонологію, а на інші етнографічні теми – про толоку, обрядове викрадення жінок, народний одяг, писанки тощо. Є навіть "Соціологія села", а наприкінці – кілька статей з філософії і літературознавства.

Все вийшло як у піці, бо в доброго газди нічого не пропадає. Тому збірник дає цілісне уявлення про різносторонні інтереси науковця. Книжка, звичайно, не для гортання, а для повільного вдумливого читання і перечитування. Уперше практично всю закарпатську містику (але не тільки її) зібрано під однією обкладинкою, вона постає тепер не як окремі уривчасті курйози, а як цілісна і по-своєму гармонійна система уявлень про світ, породжених повсякденним спілкуванням наших предків з горами і долами, стрімкими потоками, темними хащами і сіножатями.

Навіть у містиці наш народ добродушний, із незмінним почуттям гумору і вірою в себе – це вчувається на кожній сторінці. Тому і вижили. І житимемо далі.

 

Сергій Федака, НЕДІЛЯ

13 листопада 2011р.

Теги: босоркані, демонологія

Коментарі

2011-11-15 / 16:40:00
Правда, 14.11.2011 16:39
Шкода, що Петровцій зіпсував книжку своїми "творами".

Чо ви собі придумуєте! Вун ничим не спортив Потушнякові переклади француських символістув, як видав їх за свує творіння.
Чи вто зависливі брехачі на нього такоє набріхувуть.

Правда 2011-11-14 / 16:39:00
Шкода, що Петровцій зіпсував книжку своїми "творами". Всюди залізе!

Цей україножер не сміє бути в одній книжці із видатним ученим Федором Потушняком, який був переконаним українцем.

Іван 2011-11-14 / 06:12:00
Я таку книжку купив собі на пл.Петефі у книж, ному бовті, що в Домі побуту

Орися. 2011-11-13 / 20:08:00
У мене те ж питання. Де придбати?

9009 2011-11-13 / 16:45:00
Де можна придбати книгу?

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини