Ужгородська дитяча пантоміма – все, що залишилося від великого Закарпатського пантонімічного театру

За розвиток унікального мистецтва на Закарпатті дбає педагог та актриса Марина Шайбнер і веде студію в ужгородському «ПАДІЮНІ». Вона уже багато років тримає на високому рівні дитячу пантоміму, яка сьогодні бореться за місце під сонцем у мистецьких колах.

Ужгородська дитяча пантоміма – все, що залишилося від великого Закарпатського пантонімічного театру

Складний, чуттєвий, ліричний й трагічний театр гримас насправді ховає багато секретів та цікавинок.

 У 1976 році Михайлом Мільмейстром  в Ужгороді була створена перша закарпатська студія пантоміми "Жест", в якій вчилося всього 4 людей. Згодом так званий гурток переріс у великий театр зі справжніми акторами. Марина Шайбнер грала там від першого і до останнього дня. А проіснував театр "Жест" 24 роки –  достатньо, щоб продовжувати розвивати таку напрочуд емоційну справу. Після розпаду театру життєрадісній жінці уже не вистачало творчого осередку й пластики тіла. Адже у часи існування "Жесту" актори щомісяця виступали, їздили на міжнародні фестивалі міму й пластики, брали участь у конкурсах театрального мистецтва на теренах СНД.

Пані Марина була єдиною, хто хотів, щоб пантоміма не просто оселилася у нашому краї, але й розвивалася надалі. Зрештою, життя повернулося так, що у 1992 році директор ужгородської школи № 4 Олег Роговий запропонував їй працювати з дітьми й навчати їх пантоміми. Перша її власна вистава, уже не як актора, а керівника, називалася "Вітражі" й отримала великий успіх в молоді та поціновувачів арту. Наступним великим виступом був концерт в "ПАДІЮНІ", присвячений дню боротьби зі СНІДОМ. Молодий гурток пластики показав цю тему у пантонімічному відображені. І саме після цієї п'єси Марину Шайбнер запросили працювати у обласний палац культури.

Мрія педагога та акторки здійснилася і до сьогодні вона є керівником студії театрального мистецтва "Енергія мім". "Моя мета  в першу чергу – виховувати майбутні таланти пластики й міму. Таким чином молодь розвивається духовно, випускає на волю свої потаємні бажання, крокує за покликом душі. Адже пантоміма є поєднанням думок з жестами і гримасами, які краще відображають внутрішній світ. Це – не тільки акторська гра за сюжетом, а й імпровізація. Тому мім насправді об'єднує рідкісні таланти. І я хочу знаходити їх, розкривати сповна." – розповіла пані Марина.

Керівництво "ПАДІЮНУ" обладнало спеціальну малу театральну  залу  для тренувань  і сцену з відповідними декораціями. Разом із вихованцями, педагоги власноруч шиють костюми для п'єс, а також придумують відповідний грим та образ для кожного героя. Тепер у студії "Енергія мім " навчаються 24 молоді актори: 12 в початковій групі й 12 дітей в основній. Керівник студії пані Наталя хвалить своїх вихованців, пророкує  велике майбутнє і заохочує їх не покидати пантоміму. Кількох учнів навіть виокремила: Анастасію Гончарук  та Сергія Коршака. "У цих дітях пантонім всередині. Вони немов народжені перевтілюватися, зображати не тільки людей, а й надприродні почуття, сплеск емоцій. Крім того, вони переповнені ідеями, які на сцені втілюють в життя. Надзвичайно активні й талановиті, ці учні розвиваються блискавичними темпами. На жаль, обоє були змушені залишити студію. Зараз їх наслідують Оксана Теслевич, Ніколетта Ач та інші вихованці." – ділиться враженнями пані Наталя.

В кінці року студія "Енергія мім" "ПАДІЮНУ" відзначатиме своє 10-річчя  і влаштує власний пантонімічний концерт. Показуватимуть вихованці найсильніші номери, до яких готувалися протягом усіх років навчання. Багато мім відразу – це буде щось новеньке і для учасників і для глядачів. На святі розказуватимуть й історію появи такого образного мистецтва на Закарпатті.

Ірина Ващук, "Час Закарпаття"
 

12 листопада 2011р.

Теги: пантоміма, театр, мистецтво

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини