Ужгород відвідали італійські музиканти (ФОТО)

Минулого тижня італійці - диригент Езіо Монті і піаніст Фермо Рошиньо виступили в Закарпатській обласній філармонії на честь свята 150-річчя єдності Італії. Разом із симфонічним оркестром філармонії (диригент Вікторія Свалявчик – Цанько) вони дали концерт, в програмі якого виконали маловідомі твори Муціо Клементі, італійського композитора, піаніста та педагога І половини ХІХ ст.

Ужгород відвідали італійські музиканти (ФОТО)

Концерт пройшов в рамках туру італійських музикантів містами СНД з нагоди святкування об'єднання Італії. Виступи в Україні проходять за підтримки Міністерства закордонних справ Італії, посольства Італії в Україні та Італійського культурного центру в Києві. До Ужгорода  знані в світі музиканти, що  популяризують італійську музику, завітали вперше.

Е.Монті є диригентом оркестру Риму, піаністом  та композитором, викладає в Акві,  грав на інавгурації теперішнього Папи Римського, а через місяць знову буде виступати в Римі перед понтифіком на грандіозному концерті. Фермо Рошиньо закінчив Римську консерваторію,  викладає в консерваторіях Лече, Трієста і Акуіла. Піаніст виступає з концертами в Італії, Європі, США, Канаді, Росії, Бразілії та  Лівані. Основний напрям в його репертуарі – епоха класицизму та романтизму.  Батько Ф.Рошиньо був послом Італії в Росії, тому піаніст жив деякий час у Москві, знає російську мову та виконує твори російських композиторів.

До концертної програми увійшли одні із перших симфоній батька фортепіанної музики  - № 1 і  № 2, а також увертюра ре мажор та  концерт для фортепіано з оркестром до мажор.   Було  цікаво  послухати твори великого італійця у виконання його співвітчизників.
Твори М.Клементі вирізняються легкістю і граційністю. Він користувався великим авторитетом як автор творів для фортепіано та педагог. Його 100 етюдів, зібраних в томі "Драбина до Парнасу" (Gradus ad Parnassum, 1817), до тепер є посібником для  піаністів,  які бажають  удосконалити свою фортепіанну техніку. Виступав  як піаніст і диригент,  працював капельмейстером лондонської Італійської опери, гастролював в Європі. У  1781 у Відні взяв участь в музичному змаганні з В. А. Моцартом, яке закінчилося нічиєю.
Муціо Клементі є одним із засновників і диригентів Філармонійного товариства в Лондоні. Блискучий віртуоз був  також засновником  і главою  лондонської школи піанізма. Клементі як композитор  сприяв затвердженню класичної  форми фортепіанної сонати. Свій виконавський і педагогічний досвід він  узагальнив в праці "Методика гри на фортепіано" (1801), що стала одним з передових методичних посібників свого часу. У 1823 Клементі  брав участь в складанні і виданні першої великої музичної енциклопедії. Крім цього, музикант був засновником і співвласником фабрики з виготовлення музичних інструментів.  Будучи  винахідником, він зробив ряд важливих удосконалень в конструкції піаніно, які використовуються до тепер.

27 жовтня 2011р.

Теги: концерт, Італія, філармонія

НОВИНИ: Культура

06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини