ВІДКРИТИЙ ЛИСТ обласної архітектурно-художньої ради щодо збереження сакральної архітектури Закарпаття

Збережімо сакральну архітектуру Закарпаття від бездумних втручань!

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ обласної архітектурно-художньої ради щодо збереження сакральної архітектури Закарпаття

Відкритий лист обласної архітектурно-художньої ради

Голові Закарпатської обласної ради  Івану Балозі
Голові закарпатської державної адміністрації Олександру Ледиді
Головному архітектору Закарпатської області Андрієві Жизі

Церковні споруди є суттєвою складовою ландшафту Закарпатської області. Вони – незмінні оптичні домінанти середовища і привабливі культурні й туристичні об'єкти. Вони – втілена в матеріалі історія і справжні художні музеї.

На жаль, впрдовж останніх десятиліть в області не проводилася виважена, культурно і пам'ятково орієнтовано архітектурна політика, не діяли закони щодо охорони культурної спадщини, зате процвітала неконтрольована самодіяльність. Все це в умовах небувалого розмаху культового будівництва приводить до втрати архітектурної вартості споруд, до невмілого, естетично не вмотивованого розташування в середовищі, і зрештою до деградації самого середовища, до спотворення обличчя нашого краю.

"Творча" самодіяльність громад не має меж. Ігноруються історичні традиції, відсутнє шанобливе ставлення до стародавніх пам'яток, порушується елементарний смак, відчуття відповідності тих чи інших форм, кольорів, матеріалів. Якщо дерев'яна церква не потрапила в бляшаний панцир, то активність перекидається на церковну територію – охоронну зону пам'ятки: будуються незграбні каплиці або підсобні приміщення, помпезні цегляні, металеві огорожі, засклені ганки й портики, асфальтуються доріжки, на зелених схилах встановлюються бетонні сходи (Котельниця-Бистрий, Тишів, Негровець, Лазещина-Плитоватий, Чорна Тиса, Стебний, Буковець (Міжг.) та інші). Недоречно гігантські дзвіниці дисонують із забудовою сіл, знищують поле споглядання церков (Ракошино, Терново, Свалява-Бистрий).

Найновіша тенденція – втручання у зовнішній вигляд давніх мурованих церков, серед яких немало чудових, хоч і не облікованих, пам'яток. Витрачаються величезні кошти на спотворення найцінніших сільських чи міських церковних споруд. Архітектори давніх церков розробляли фахові проекти аж до найменших деталей. Нащадки сміливо нав'язують своє "розуміння" прекрасного. Архітектурно доречні форми старих куполів замінено блискучими цибулястими главами в Ставному, Лузі, Волосянці, Сускові, Нижніх Воротах, Лопухові, Широкому Лузі та інших селах, безповоротно знищено зовнішній вигляд і чудові різьблені двері цінної мурованої церкви 1762 р. в Порошкові.
Справжньою бідою новочасного оновлення дерев'яних і мурованих церков є перекривання дахів і куполів сліпучою жовтою, білою, синьою бляхою. Цей матеріал справляє враження невеликого вибуху, що буквально розриває гармонію споруди і природи. Невже віра вимагає таких фейерверків? Адже поруч у сусідніх країнах тиха молитвах лунає у спорудах, які позичили свої кольори в середовища і не сперечаються з природою – храмом Божим.

Зрештою всі ці архітектурні гріхи ріжуть очі й ображають людей з нормальним смаком, виставляють у смішному, недолугому світлі всіх мешканців краю і особливо всіх причетних до такої "творчості". Де вже тут мріяти про міжнародний туризм?

Обласна архітектурно-художня рада звертається до керівництва області, до преосвященних владик всіх єпархій з ініціативою  докласти спільних узгоджених зусиль для унормування хаосу в царині сакрального будівництва, для святого пошанування культурної спадщини і уникання незважених перебудов, для діалогу з кращими фахівцями відносно нового церковного будівництва, що мало б черпати ідеї з місцевої архітектурної традиції і з новітніх досягнень світової архітектури. Спільними зусиллями ми зможемо зробити наш край кращим, уникнути відчуття провини за необов'язкові прикрі помилки і зберегти наші душі, золота віра в яких народжувалася без сліпучого блиску в маленьких дерев'яних церквах.    

Архітектурно-художня рада при управлінні регіонального розвитку, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації

Олег Боршовський – заступник голови ради, заступник начальника управління.
Олена Стричик – секретар ради, заступник начальника відділу управління.
Василь Гецко – архітектор, голова Закарпатсього осередку (далі ЗО) Спілки дизайнерів України.
Едуард Джумурат – архітектор, головний інженер проекту ТОВ "СТС"
Іван Кліса – архітектор, член ЗО Національної спілки художників України.
Борис Кузьма – архітектор, заслужений художник України, голова ЗО Національної спілки художників України.
Володимир Лезу – архітектор, член ЗО Національної спілки художників України.
Володимир Микита – народний художник України, академік Національної академії мистецтв України.
Золтан Мичка – народний художник України, член ЗО Національної спілки художників України.
Іван Небесник – мистецтвознавець, заслужений працівник освіти України.
Михайло Приймич – мистецтвознавець, член ЗО Національної спілки художників України.
Михайло Сирохман – мистецтвознавець, викладач Закарпатського художнього інституту.
Василь Сідак – художник прикладного мистецтва, заслужений майстер народної творчості.   
Василь Скакандій – народний художник України, член ЗО Національної спілки художників України.
Томаш Сопко – головний спеціаліст управління культури облдержадміністрації.
Василь Роман – скульптор, член ЗО Національної спілки художників України.

23 вересня 2011р.

Теги: сакральний, церква, архітектура

Коментарі

KK 2011-09-29 / 03:36:00
'жителі' - я маю на увазі русини-українці краю.

KK 2011-09-28 / 23:14:00
Я також з вами згідний. Але я нігде не пропонував щоби 'володимирський-суздальський архитектульний стиль' не мав право існувати на закарпатті, чи ще десь інше. Я писав що на мою думку краще якби жителі закарпаття дальше плекали: 'краще свого західньо-українське, закарпатський стиль який образаний століттями деревянами церквами закарпаття, буковини, галичини і підлісся? Стиль який наші предки плекали тисячу років, який відзерклює смак і природу цих землів, а не північного.' Хіба є ж різниця? Між іншим, я думаю що то цілком природним щоби жителі України, російського походження де живуть компактно, мали права будувати храми яка більш відзерклює їхньий еґзетичний схмак. Хто би міг щось погано оцінити про чудового храму, збудований ще давно тому, російськими старовірами на буковині, Строобрядницький собор у Білій Криниці? Але ви праві, якщо бажання зберігти локального стилю нема у закарпатців, то будуть мати то що мають! (Але як видно з того що ці письменики тут пишуть, є люди з культурою, якій ще шанують те що Бог їм подарував!)


карпаторос 2011-09-28 / 20:10:00
Я з Вами згідний щодо необхідності "плекання" місцевого стилю в архітектурі храмів Закарпаття. Але "володимиро-суздальський" архітектурний стиль церков також має право на існування на території нашого краю, зрештою, як і будь-який стиль в храмовій архітектурі.
Але це все - на "смак" місцевих релігійних громад.
Який "смак" сучасників - такий і стиль.
А щоб його змінити в ту чи іншу сторону, будь-ласка, в нас ринок, нехай професіонали від архітектури впливають на "смаки" релігійних громад своїми пропозиціями і цим самим формують громадську думку з цього питання.

KK 2011-09-28 / 19:32:00
Карпаторосс - Питання обмежується для закарпатців, чи закарпатська христіянська громада повина підтримувати намірів північного сусіда, і дозволяти у будівля своїх храмів архітектурний стиль російського, чи плекати краще свого західньо-українське, закарпатський стиль який образаний століттями деревянами церквами закарпаття, буковини, галичини і підлісся? Стиль який наші предки плекали тисячу років, який відзерклює смак і природу цих землів, а не північного. Цей локальний стиль для багатьох людей світу такий унікальний і вартісний що часто все світня організація Юнеско старається помогти у збережіння цих старих деревяних церквів. А ви як ставитеся до цйого питання?
Чи вам все одно який стиль користаються в модерних церквів закарпаття?

карпаторосс 2011-09-27 / 09:59:00
Для сорри, 26.09.2011 22:06
Вы закрываете глаза на рельное состояние дел и видите только то, что Вам хочется видеть. Но жизнь такова, что не спрашивает: хочет кто-то чего, или нет.
Ну что ж сидите и ждите "сигналов", когда на Украине миллионы верующих УПЦ МП будут прислушиваться к "зверненням Вселенського Патріархату".

сорри 2011-09-26 / 22:06:00
карпаторос, 26.09.2011 21:47
...Московський Патріарх Кирил був, є і буде патріархом для мільйонів громадян України -віруючих Української Православної Церкви Московського Патріархату, незалежно від того подобається це Вам чи ні! (с)

Поки що. І звернення Вселенського Патріархату яким РПЦ вказано на її кордони - перший вам сигнал в тому плані, що так буде не завжди. Кіріл це відчуває, а тому і зачастив в Україну. Але ефект від його візитів - протилежний...)))

карпаторос 2011-09-26 / 21:47:00
Я не знаю випадків, щоб УПЦ Московського патріархату не "підпорядковувалася правилам життя у державі нарівні з усіма".
Московський Патріарх Кирил був, є і буде патріархом для мільйонів громадян України -віруючих Української Православної Церкви Московського Патріархату, незалежно від того подобається це Вам чи ні!

сорри 2011-09-26 / 21:25:00
УПЦ Московського патріархату - церква не українська, а підрозділ російської. Тобто, це рудимент колоніалізму на українській землі. І саме через нав'язування колоніальних символів, зокрема в сакральній сфері, Росія намагається візуалізувати свою присутність в Україні, і зокрема на Закарпатті (у виконанні Путіна і Кірілла йдеться про реалізацію політики "Русского міра", провідниками якої є всякого роду аґентурні мало-, южно- і карпаторосси). Нещодавно місце русскомірному православ'ю вказав Вселенський Патріархат. Думаю, ближчим часом на це сподобиться і Українська держава, яка єдино може керувати на своїй території. І немає жодного значення, скільки вірників має сьогодні цей церковний підрозділ російського православ'я на Закарпатті чи в країні загалом. Церква не є наддержавним утворенням і має підпорядковуватися правилам життя у державі нарівні з усіма.

карпаторос 2011-09-26 / 19:50:00
Попи - не російські, а священники Української Православної Церкви Московського Патріархату.
І найбільша кількість віруючих на Закарпатті - парафіяни цієї церкви. Подобається це Вам, чи ні, але цей факт є фактом, з яким потрібно рахуватися всім, в т.ч. владі.

2011-09-26 / 13:42:00
А що, русскоє православіє в Україні вже стоїть над державою, що воно, відповідно до наявної "копієчки", диктує державі власні, не пов'язані ані з традиціями, ані з законами. ані просто зі здоровим глуздом умови забудови?

А для чого тоді держава існує взагалі? Хіба не для того, щоби задавати співвідносні до здорового глузду правила спільної гри, однакові для всіх громадян, аби життя в цій державі не перетворилося в хаос?

Зрозуміло, що російські попи хочуть нав'язати на Закарпатті візуальні символи присутності "русского духа". Але яке відношення цей політичний русскій дух, візуальні символи якого в сакральному будівництві пов'язані, швидше, з мусульманством татарського взірця, має до традиційного нашого православ'я взагалі?

панам ахитекторам 2011-09-26 / 13:23:00
А Ви хоч копійочку на будівництво дали що так розпоряджаетесь долями храмів? От коли влада буде храми будувати, а не цілуватись на камеру з епископами и поставляти на цю посаду "свою людину", тоді нехай і вмішуеться у долю цервов

Михайло 2011-09-24 / 21:54:00
ВАЛЕНТИНУ.
Пане Валентин. Ви висловлюєте ПРАВИЛЬНУ дуку - "ПОВИННО БУТИ" так-то і то-то. Але плутаєте наслідок з причиною. ТАК, ЯК ПОВИННО бути, насправді НЕ Є. Це і стало ПРИЧИНОЮ занепокоєння підписантів і появи "Листа". І саме ВЛАДА - світська і церковна, - діючи так, як пишете Ви, в силі змінити ситуацію на краще. А от що з тою владою робити, коли вона не захоче міняти стан речей? Маєте пропозиції?

долишняк 2011-09-24 / 19:32:00

Флуд. Коментар видалено. Адмін

Валентин 2011-09-24 / 18:12:00
В цілому лист і коментарі - балаканина.
Конфесії з їх відповідними органами (але не громади):1/ повинні бути замовниками на будівництво, реконструкцію культових споруд;
2/ мати у своїх структурах орган чи, як мінімум, кваліфікованих архітектора (з досвідом проектування культових споруд) та художника, які б, у свою чергу, відповідали б за розробку, погодження, будівництво, художнє оздоблення, подальшу експлуатацію цих будівель;
3/ інспекціям ДАБК з подібних питань потрібно бути "поліцією", а не безхребетним, "чєво ізволітє" органом;
4/ міськрайонним архітекторам, якщо вони отримали диплом архітектора і працюють на цих посадах, далі читай пункт 3.

Михайло 2011-09-24 / 11:50:00
Лист доречний, хоча трохи запізнілий - багато вже втрачено. Справа не тільки в бляшано-пластиковому "гламурі", абсолютно "дешевому" в художньому розумінні і такому НЕдешевому в фінансовому плані. І вже зовсім справа не в "батюшках" і їхньому впертому (якщо не тупому?) мавпуванні володимиро-суздальського стилю сакральної архітектури. Цією пластиково-блискітковою пошестю грішать не тільки православні панотці. Справа саме У ВЛАДІ - як світській, так і церковній. НАДІЛЕНІ ВЛАДОЮ люди, інколи напряму порушуючи законодавство, НЕ використовують важелів впливу на виправлення ситуації, потурають бездумному нищенню справді БЕЗЦІННИХ пам'яток культури, які без сумніву є національним надбанням народу. Та чи прислухаються люди, наділені владою, до "Листа...", чи зрозуміють вагу відповідальності перед прийдешніми поколіннями? Скоріш за все і надалі залишаться співУЧАСНИКАМИ злочину. А ми з вами, шановні читачі, - "німими" свідками. А може розірвемо порочне коло? Автори "Листа" звертаються і до нас!

краянин 2011-09-23 / 23:55:00
Слава Богу, що в наш час будуються храми і народ йде до церкви.
Як для мене, то куполоподібні храми дуже прикрашають територію міст і сіл нашого Краю.

2011-09-23 / 23:17:00
do Віктор, 23.09.2011 22:44
Papa Jan Pavel II. byl velikoj ljudinuju v celom sviti. Benedikt XIV - Josef Ratzinger nesahajet Pavlu II ni po kolena.

Cerkva ce jedna ric, no Kyril... ce bilshe prokremlyvska imperialna politika cem cerkva sama.

Pán Bůh Ti pomáhej!

Віктор 2011-09-23 / 22:44:00
А може сучасні барокко підготовка візитам Папи?

Queryman Czech Republic 2011-09-23 / 22:00:00
Zoloty kupoly na Pidkarpatiji??? Absoljutnyj zhach. Ce vzhe pithotovka dlja majbutnych vizitov moskovskoho Kyryla na Pidkarpatiji?
Vin pchaetsja ne tylka do Krymu no vzhe pchaetsja do Bukoviny..... i v majbutnim???

Патріарх Московський і всія Русі Кирило 2 жовтня відвідає Чернівецьку область. Про це 22 вересня в прямому ефірі телеканала "Чернівці" повідомив голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв.

Микола 2011-09-23 / 18:11:00
самодіяльність громад не має меж, ви подивіться що будується кругом собора біля універмагу "Україна", красивий був собор. Влада та архітектура абсолютно не контролює ситуацію з забудовами, Ви подивіться що будує Димитрій Сидор, в голову не приходить що то він будує кругом церкви, пристройки як на фермі, прости Господи, але інше слово не підбереш, спаскудив таких храм.

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини