Експозицію музею «Старе село» в Колочаві поповнили кочія Егана і автобус Карпатської України (ФОТО)

Кожного року до Дня незалежності України перший на Закарпатті сільський музей архітектури та побуту «Старе село» у Колочаві, що на Міжгірщині, незмінно поповнюється новими експонатами.

Експозицію музею «Старе село» в Колочаві поповнили кочія Егана і автобус Карпатської України (ФОТО)

24 серпня, у 20-ту річницю Незалежності, у скансені  постали автобус-музей, що розповідає про Карпатську Україну, та бричка угорського емісара Едмунда Егана..

Як розповів музейний батько, народний депутат України Станіслав Аржевітін,  16 березня 1939 року під час окупації краю угорськими військами в м. Хуст розпочалася евакуація державних установ Карпатської України через Румунію до Праги. Цього ж дня до Колочави прибуло 5 автобусів з відступаючими січовиками, що рухалися у бік румунського кордону. Гірське село стало їх останньою зупинкою. Оскільки  далі дороги вже не було, прибулі залишили транспорт і пішли пішки.

В автобусі представлено 9 експозиції, які розповідають про трагічні сторінки української держави 1939 р. – Карпатської України. Тут можна довідатися про  її законодавчий орган Карпатський Сойм, легендарного Президента Августина Волошина, колочавських січовиків, місце бойових дій Красне поле, ознайомитися з життям літописця Карпатської України,  закарпатського поета  Василя Гренджі-Донського. Окремо подано і про сучасні  відлуння тогочасних подій. 

Бричка (кучія) угорського емісара Едмунда Егана  невипадково з'явилася у музеї. Відомий  фахівець з економіки сільського господарства Угорщини ірландського походження  займався з'ясуванням  причини тяжкого економічного становища верховинців. Саме для  вирішення проблем гірських районів нашого краю  15 лютого 1897 року уряд Угорщини створив експозитуру в Мукачеві на чолі з Едмундом Еганом. За 2 роки він обійшов більшість сіл краю, усі полонини, зустрічався із селянами, священниками, учителями, чиновниками.  У підсумку він підготував для уряду доповідь  "Економічне становище руських селян в Угорщині", де дав об'єктивний опис злиденного становища селян та  конкретні пропозиції щодо вирішення їхніх проблем. Його діяльність викликала невдоволення лихварів і корчмарів, і у 1901 р. Еган був смертельно поранений пострілом з пістолета. Але його добрі справи живуть у пам'яті верховинців.

 
 
 
 
 
26 серпня 2011р.

Теги: Колочава, Еґан, Карпатська Україна, Аржевітін

Коментарі

Словянин 2011-09-03 / 14:48:00
В Ужгороді є затишна площа, що носить імя видатного діяча Едмунда Егана. Якби цю площу облагородити - вона стала б ще затишнішою. Еган заслуговує на це. А також на те, аби його іменем були названі вулиці, площі, провулки, сквери тих населених пунктів Закарпаття, жителі яких були обєктами його благородної діяльності.

Чужа Оксана 2011-08-31 / 11:37:00
Поки що зясовується оригінальність брички )))

Мідянка 2011-08-30 / 18:27:00
PS.Так колись зустрічала Егана в Колочаві сільська еліта за записами Івана Ольбрахта.Особливо лихварі й шинкарі,проти кого була й спрямована "Верховинська акція" . Але чи ту кочію взяли з Лазького Берега після вбиства економіста й відреставрували ? Й чому на ній написано "кучія" . Відомі прізвища Кочіш, чех-мораван Рене Кочік , який певний час жив у Анни Штаєр у колочавському присілку Сухар...

Мідянка 2011-08-30 / 18:13:00
Якщо до цієї кочії Соломон Фукс виносив три келихи лікеру: червоного,зеленого,білого , як мадярський прапор , то перед Аржевітіним шапку долу, як перед Штаєром . Якщо це коч уніатського попа або колочавського бохтера , то нема чого мені дертися на полонину Товпаш й опускатися в Колочаву "Багмебоже , де муй нуж..."

стецько 2011-08-28 / 20:03:00
а це на фотці мабуть один з водії тих автобусів ???

KK 2011-08-26 / 19:08:00
Обовязково завітаю до цікавого музею коли буду в Міжгірщині! Ще більше можна ознайометися з провідниками Карпатської України читаючи коротку статтю про славного сина Срібної Земілі, Бікентія Шандора на цйому сайті у Форумі у ділянці 'Історія краєзнавство, релігія, мови': 'Життєвий Шлях Вікентія Шандора' http://zakarpattya.net.ua/forum/viewtopic.php?f=36&t=127

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини