Шанувальники коломийки збиралися у закарпатському Волівці (РОЗШИРЕНО)

Справедливо Карпатський регіон вважають царством коломийок. І це невипадково. Адже вона, як жоден інший пісенний жанр, розмаїта. Без перебільшення, коломийка могла би бути своєрідним символом Карпатської землі, його розпізнавальним знаком на карті світу.

Народне вокальне тріо "Едельвейс" та Дмитро Бабушка
Народне вокальне тріо "Едельвейс" та Дмитро Бабушка

Коломи́йки – традиційний жанр української фольк-музики і хореографії. Час виникнення цього жанру невідомий. Його назва вказує на місце виникнення: місто Коломия Івано-Франківської області. Залишаючись на перших порах місцевим, танець набув особливої популярності серед міського населення прилеглих областей у середині XIX-го сторіччя. Коломийки – також коротенькі пісеньки, що можуть виступати як приспівки до танцю або існувати незалежно від нього. Часто вони об'єднуються у в'язанки, які не мають, проте, сталого змісту, а залежать від уподобання співака та обставин виконання. Спів, танець, музика, що характерні для коломийки, є вираженням духу народу, його колективних прагнень та емоцій. Об'єднуюча сила музики і співу збирає гуманістичні прагнення окремих людей в єдиний порив, музика відкриває кожного в усіх і всіх у кожному, рятує від самотності, допомагаючи знайти спільників та однодумців.

Фестиваль коломийки "Дзвінкі перлини Верховини" був  започаткований 2008 року і проводиться влітку у смт Воловець. У ньому беруть участь самодіяльні колективи, окремі виконавці краю, гості з інших областей України та з-за кордону. Приємно, що організаторами цього дійства виступили управління культури Закарпатської облдержадміністрації, Обласний організаційно-методичний центр культури та відділ культури і туризму Воловецької райдержадміністрації. Цей культурно-мистецький захід – серйозний крок у збереженні фольклорної спадщини краю, відродженні коломийки як духовної скарбниці всіх поколінь. Метою фестивалю є виявлення талановитих виконавців народної інструментальної музики, успадкування і популяризація традиційної манери виконання, зміцнення творчих зв'язків.

У коломийках найдорожче – рідний край, доля народу, його героїчні сини і дочки, матір, близькі і друзі, стежки дитинства і юності, а також перше кохання і перше розчарування, отже біль, тривога. У коломийках відчутне ніжне і чуле серце, вразливе на красу, зігріте любов'ю до світу. Активний процес творення і функціонування коломийок свідчить про життєвість цього жанру.

З року в рік на фестивалях із захопленням сприймають слухачі виступи народного   фольклорного ансамблю "Музики" із Великого Березного (керівник Наталія Лешко), родини Гудаків із Тересви Тячівського району (керівник Антон Гудак), троїсті музики родини Маньо із міста Тячів (керівник Йосип Чернявець),  селища Солотвино Тячівського району (керівник Іван Шімон), с.Кваси Рахівського району (керівник Микола Мищик), с.Керецьки Свалявського району (керівник Петро Ільницький), с.Скотарське Воловецького району (керівник Василь Буцько), с.Ізки Міжгірського району  тощо.

За роки проведення фестивалю особливо запам'яталися виступи солістів-інструменталістів: Миколи Мищика (цимбали) та Михайла Марфина (сопілка) із села Кваси Рахівського району, Івана Шамана (скрипка) смт Солотвино Тячівського району, Христини Рішко (дримба) с.Драгово Хустського району, Олекси Томища (скрипка) с.Нижнє Селище Хустського району, Василя Опаленика (гуселки) смт Великий Березний. Серед тих, хто активно популяризує коломийку, і талановита співачка, виконавиця народних пісень Оксана Сенишин із Міжгірщини, народний фольклорний колектив "Свалявські музики" (керівник Павло Личко). Радо зустрічають свою землячку, відому виконавицю народних пісень Віру Баганич. Родзинкою минулорічного фестивалю був виступ фольклорного колективу  "Чіп" із Житомирщини. Коломийка, як і народна творчість, – невмируща, бо в ній закладена сила, яку важко розгадати й описати. Коломийка – духовний супровід багатьох поколінь і нинішнього також.

Цьогоріч, 14 серпня, на фестивалі "Дзвінкі перлини Верховини" вперше було започатковано конкурс на краще виконання коломийки. Авторитетне журі у складі заслужених працівників культури України Івана Канюки, Тараса Гарагонича, директор Обласного організаційно-методичного центру культури Володимира Рудейчука під головуванням заслуженого діяча мистецтв України, відомого фольклориста  Івана Хланти визначили переможців. Ними стали Олена Самусь (село Абранка), фольклорний колектив з Верхніх Воріт (керівник Лариса Канайло) та фольклорний колектив села Котельниця (керівник Ганна Чобалько).

У фестивалі взяло участь понад 50 колективів та окремих виконавців. Серед них такі добре відомі як народний фольклорний ансамбль "Руснаки" Мукачівського міського будинку культури (керівник – заслужений працівник культури України Нестор Мальчицький), народний вокальний ансамбль "Зустріч" клубу села Чабанівка  Ужгородського району (керівник Марта Желізняк) та інші добре відомі колективи краю.

Вели концертну програму Надія Роман та Мирослав Петій.

Іван Хланта відзначив, що цей фестиваль пройшов успішніше, ніж попередні. Він висловив думку, що було б доцільно зібрати, упорядкувати та опублікувати збірник коломийок, що виконуються колективами на святі коломийки.

Гості фестивалю малу нагоду ознайомитись із роботами майстрів народних художніх промислів, що були представлені у палатках сіл районів Закарпаття. А це вишивка, різьба по дереву, лозоплетіння, гончарство тощо. Крім цього можна було скуштувати і страви та напої багатої закарпатської кухні, якими щедро пригощали гостей. А це традиційні картопля та токан із бринзою, голубці, мариновані білі гриби та багато іншої смакоти.

Програму фестивалю завершив виступ народного артиста України Степана Гіги.

Такі фестивалі сприяють збереженню та відродженню традиційної народної культури Закарпаття, створюють йому імідж привабливого туристично-рекреаційного об'єкта.

Володимир Мишанич, для Закарпаття онлайн

18 серпня 2011р.

Теги: коломийка, фестиваль, Дзвінкі перлини Верховини

НОВИНИ: Культура

17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
» Всі новини