Ужгородські та київські багатії вже накинули оком на «Гамору»?

Сьогодні минає місяць від часу, відколи у селі Лисичево Іршавського району вп’яте відбувся фестиваль ковальського мистецтва і фольклору «Гамора-2011». Опісля фесту можна сміливо сказати, що цьогоріч його організаторам довелося добряче попрацювати не тільки над забезпеченням фестивальних умов, але й над відновленням славного, доброго імені «Гамори» як ковальського фестивалю. Адже не секрет, що попереднє свято зірвалося через відсутність на ньому ковалів та через невдалу організацію цього дійства.

Ужгородські та київські багатії вже накинули оком на «Гамору»?

Фестиваль "Гамора-2011" став хорошим початком для відродження як самої історичної кузні, так і формування туристичної привабливості села та району. Перед керівництвом краю, Лисичівською сільською радою, громадами ковалів та села насьогодні стоїть немало завдань, за вирішення яких необхідно взятися вже зараз, а не потім – через рік, два чи три.

Насамперед необхідно розпочати суттєвий ремонт самої кузні-музею та взятися за реконструкцію внутрішнього двору "Гамори". На цьому наголошував тпід час фесту й голова Іршавської райдержадміністрації Віктор Феєр. Але відтоді, як фестиваль завершився, вже минув цілий місяць, а ніяких робіт не розпочато: усе стоїть "мертво". Про реконструкцію внутрішнього двору та ремонт кузні-музею забулося. Взагалі, чи візьметься хтось найближчим часом  за цю справу, наразі невідомо.

За словами голови Іршавської  райдержадміністрації, є надія, що все буде зроблено для того, щоб кузня працювала на правах навчального закладу, де б мали можливість практикуватися студенти та випускники закарпатських технікумів. Також у влади є чітке завдання підвищувати туристичну привабливість Іршавщини. Але для того, аби мати чим зацікавити і привабити гостей, треба підходити до справи організовано, комплексно і серйозно. "Гамора" може стати гордістю і справжньою родзинкою регіону й започаткувати в Іршавському районі масовий туризм не тільки для українців, але й для іноземців.

На превеликий жаль, здійснення цих усіх задумів і планів може й не бути не тільки найближчим часом, але й, взагалі, в майбутньому. Чому?..

Кілька днів тому, підчас етнофестивалю на Хустщині, я почула розмову двох гостей фестивалю із Київської області. Чоловіки говорили, що "Гамору" мають бажання прибрати до рук багаті люди із Києва разом із двома ужгородськими бізнесменами, які непогано всілися у владні крісла. У дворі "Гамори", а саме там, де зараз знаходиться кав'ярня, вони хочуть зробити невеличкий готель (спочатку тільки на 30-40 осіб), а в самій кузні, тобто в більшій її половині,  екзотичний міні-бар. Залишена недоторканною частина інтер'єру кузні неабияк приваблюватиме гостей до бару, а збудований готель дасть змогу не просити в місцевих жителів "дах над головою" для ночівлі туристів.

Щодо Довжанського державного лісомисливського господарства та приватних підприємців – подружжя Петровці, то, мовляв, вони не будуть довго опиратися "комерціалізації" кузні-музею – за хороші "зелені" нині купується і продається майже все.

Після тієї випадково почутої розмови важко не стурбуватися близьким майбутнім "Гамори". Здається, влада повинна усвідомити, що кузня-музей має належати громаді Лисичева та, можливо, громаді ковалів, а тому важливо ініціювати передачу власності із Довжанського державного лісомисливського господарства. До того ж, зрозуміло, влада мала б гарантувати і забезпечити діяльність кузні як музею, усвідомлюючи при цьому, що це не бізнес-об'єкт з мільйонними річними доходами, а а об'єкт історичного і культурного значення.

Тетяна Горянка, Вікторія Попович, для Закарпаття онлайн

26 липня 2011р.

Теги: Гамора, кузня, фестиваль

Коментарі

2011-07-26 / 22:39:00
да організатори постарались - завалили ідею, та тепер знайшли покупців.

Не коваль 2011-07-26 / 20:29:00
Думаю що до дня незалежності (пишу з малої літери спеціально) - територія Гамори дійсно стане незалежною: від громади та ковалів! Слава героям!

Година 2011-07-26 / 19:25:00
Та ви що, з власності громади набагато простіше щось купити викупити ніж з лісгоспівської. Громада і ковалі купуються на місці, а доля лісництв і їх площ - у столичних кабінетах.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини