Закарпаття: Нічний маскарад свалявського "дуету"

Як стверджують спеціалісти, засоби масової інформації мають чи не найбільший виховний вплив. На жаль, протягом десятиріччя на екранах телевізорів все частіше показують зарубіжні бойовики, котрі вчать, як грабувати банки і при цьому вміло замітати сліди, деякі інші тонкощі кримінальної науки. Важко сказати, яку школу виховання пройшли два молоді жителі закарпатського міста Сваляви, але одне випробування вони вже не витримали.

Закарпаття: Нічний маскарад свалявського "дуету"...Під ранок у черговій частині Свалявського райвідділу УМВС почувся стук у двері. Оперативний черговий, глянувши через скло, побачив у сутінках якогось чоловіка, котрий щось показував жестами, рот у нього був заклеєний скотчем. Начальник карного розшуку Рубен Рубенян, відповідальний тієї доби, впізнав у відвідувачеві сторожа ліцею. Трохи оговтавшись, 24-річний Михайло (так звати сторожа) повідомив, що годину тому на нього напали незнайомці, які зв'язали його та "відключили". Ще й стільниковий телефон забрали. Але й це, мабуть, ще не все...

По тривозі була піднята слідчо-оперативна група. На місце події прибув і начальник райвідділу Василь Сверлович. Під час огляду приміщення ліцею оперативники зрозуміли, що нападників було щонайменше два. У кімнаті охоронника виднілися сліди боротьби. В іншому кабінеті двері були виламані "фомкою": там знаходився масивний металевий сейф. Як пізніше з'ясувалося, з шухляди зникли 80 гривень. Сейф, у якому містилася чимала сума грошей, невідомі візитери відчинити не змогли. Детально описати напасників охоронець не зумів, адже було темно, до того ж розбійники діяли в масках.

Стосовно нічного розбою сищики висунули кілька версій. Перша: напад могли скоїти особи, котрі вже конфліктували з законом. Розділившись на кілька груп, правоохоронці стали проводити подвірні обходи. Крізь густе сито міліцейських перевірок пройшов чи не весь т.зв. спецконтигент. Та отримати корисну інформацію у перші дні не вдалося: підозрювані мали незаперечні алібі. Здавалося б, справа зайде в глухий кут. Та врешті-решт робота правоохоронців дала позитивний результат. Невдовзі у Мукачеві "заговорила" "мобілка", яку нападники відібрали у потерпілого. У місто над Латорицею негайно виїхали досвідчені розшуковики. Там сищики довідалися, що стільниковий телефон мукачівцю продали два молоді хлопці зі Сваляви. Чоловік зробив детальний опис підозрюваних. Під час подальшого відпрацювання міліціонерам надійшла ще одна оперативна інформація: напередодні нападу один з місцевих молодиків ретельно випитував ліцеїстів, коли ті мають отримати стипендію. Далі у поле зору оперативників потрапило двійко місцевих молодиків: 23-річний Василь та 18-річний Олег. Цих хлопців стражі порядку знали добре. Обидва свалявці вже конфліктували з законом. За хуліганство Василь опинився на лаві підсудних, отримавши умовний термін покарання, Олег побував на лаві підсудних за крадіжку. Зважаючи, що на той час він був неповнолітній, Феміда змилостивилася над ним, звільнивши від чотирирічного покарання з іспитовим терміном на два роки. Та милість правосуддя хлопці сприйняли як своєрідну індульгенцію.

...Затримання зловмисників було, як мовиться, справою техніки. Спочатку обидва підозрювані навідріз відмовлялися від скоєного. Та при хронологічному відтворенні подій все стало на свої місця. Зрозумівши, що оперативники знають про усі факти, затримані зізналися у скоєному.
Ідея швидко й легко розбагатіти визріла у приятелів спонтанно. Об'єктом нападу вибрали місцевий ліцей, у якому свого часу вчився Олег. Довідавшись, що в одному з кабінетів повинна зберігатися сума у кілька десятків тисяч гривень (студентські стипендії), розбишаки вдарили по руках. Приготували маски, скотч, мотузку. Дочекавшись нічної пори, пішли на "діло". У приміщення проникли по трубі через другий поверх. Вирішили насамперед знешкодити охоронця.

Напавши зненацька на Михайла, зловмисники повалили його на землю й зв'язали мотузкою. Коли той став опиратися, металевою трубою "відключили" його. Якихось цінних речей у нього не було, отож напасники “реквізували” тільки стільниковий телефон. Далі подалися до кабінету, де, за їхнім розрахунком, знаходилися чималі гроші. Двері у приміщення відчинили "фомкою". У шухляді стола знайшли дріб'язок -- 80 гривень. Далі взялися за металевий сейф. Та як не старалися, відчинити його не змогли.

– Цього злочину могло й не бути, якби у коледжі створили належні умови зберігання значних сум грошей, – вважає начальник Свалявського райвідділу УМВС полковник міліції Василь Сверлович. – У зв'язку з цим проведено розстеження всіх кас торгових точок, направлені подання на усунення недоліків. Як не прикро, одна з банківських установ дала нам відповідь, яка, чесно кажучи, дивує. Одну фразу процитую дослівно: "...Охорону касирів, які отримали кошти для організацій, підприємств та установ, банк не забезпечує і відповідальності не несе...".

Коментарі тут зайві.

За згаданим фактом порушено кримінальну справу. Розпочато слідство, котре повинно встановити всі подробиці цього випадку.
Іван ЛАДЖУН, "Відомості міліції"
28 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 5
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 2
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини