VІР-шахрай, затриманий на закарпатській Гуцульщині, не відсидів і дня

При затриманні злочинець, що кілька років дурив чиновників та бізнесменів, пред’явив посвідчення члена «Фонду ветеранів зовнішньої розвідки СБУ в Закарпатській області».

Заступник начальника відділу прокуратури Роман Лиз
Заступник начальника відділу прокуратури Роман Лиз

Якими якостями необхідно володіти, щоб, проникнувши в коло підприємців і чиновників (причому досить солідних), переконливо грати роль столичної VIP-персони й поблажливо приймати від нових знайомих цінні подарунки, послуги і т. ін.?

Як свідчить історія, що мала місце відразу в трьох областях Західної України, досить розбиратися в психології чиновників, вміти працювати з Інтернетом і проявити винахідливість або нахабство. Шахрай із невеликого прикарпатського села кілька років дурив підприємців і держслужбовців, видаючи себе за високопоставленого працівника Адміністрації Президента.

"Я МІГ БИ ПІДНЯТИ ЛЮДЕЙ ІЗ КИЄВА, ЯКІ ПЕРЕВЕРНУТЬ ТУТ УСЕ ДОГОРИ ДНОМ, АЛЕ ЧИ ВАРТО?.."

У жовтні 2006 року на одній із туристичних баз Моршина (Львівська область) з'явився новий постоялець — чоловік років 50-ти, інтелігентного вигляду, добре одягнений, упевнений у собі. Власникові турбази він представився Анатолієм Т. — радником Президента України, керівником Головної служби регіональної та кадрової політики Секретаріату Президента (такий чиновник справді працював тоді в президентському секретаріаті, однак нечасто фігурував у ЗМІ, тому був не дуже впізнаваний), після чого був одразу поселений у кращий номер. Коли ж VIP-постоялець пояснив, що інспектує рекреаційні об'єкти, щоб включити деякі з них у спеціальну туристичну програму, яка фінансується з держбюджету, власник турбази запропонував гостеві повний пансіон за рахунок закладу. Той прийняв послугу як належне й кілька тижнів насолоджувався відпочинком за принципом "усе включено". А у вільний від релаксу час спілкувався з господарем — розпитував про бізнес (проявляючи при цьому неабиякі пізнання в туристичній галузі), розповідав байки про роботу на Банковій, навіть узяв копії документів на турбазу, обіцяючи включити її в туристичну програму. Щоправда, перед самим від'їздом відпочинок чиновника затьмарив неприємний епізод. Запросивши підприємця у свій номер, він із незадоволеним виглядом повідомив: "У мене вкрали особисті речі, три тисячі доларів і мобільний телефон. Я міг би підняти людей із Києва, які перевернуть тут усе догори дном, але чи варто?" "Ні-ні, що ви! — поспішив відповісти господар. — Я компенсую вам украдене, а зі злодіями розберуся сам". Після цього дав високому гостеві три тисячі доларів, купив мобільний телефон і позичив ще дві тисячі доларів, які той пообіцяв віддати після повернення до Києва. Через деякий час власник бази вирішив нагадати про себе, проте телефон чиновника виявився відключений. Тоді він і згадав, що за весь час постоялець жодного разу не показав документів, які підтверджують його високий статус. Підприємець звернувся в міліцію, проте "радник Президента" як у воду канув.

Наступного разу він "випірнув" у серпні 2007 р. вже у Львові — в компанії колишніх працівників обласної й районних держадміністрацій, котрі, втративши роботу після президентських виборів, будь-яким чином прагнули знайти нову. Шахрай представився тим же Анатолієм Т., який приїхав до Львова, щоб провести "кастинг" претендентів на вільні посади в різних органах влади. Один із кандидатів тут же поселив гостя в готель, за що ледь не був "дискваліфікований". "Особі з моїм статусом не личить жити у звичайному номері, — заявив "радник Президента", — потрібен або дорогий готель, або окремі апартаменти". Екс-чиновник, сподіваючись на преференції при "кастингу", моментально переселив гостя у свою порожню квартиру.

— Він дуже впевнено вів себе, — розповів потерпілий пізніше на слідстві. — Чудово знав ієрархію державних посад, носив дорогий одяг, детально розповідав про приватне життя чиновників, у тому числі тих, яких я знав особисто. У мене не виникло щодо його статусу жодних сумнівів...

Справжнє нутро "чиновника з Банкової" проявилося після того, як він провів "обшук" у наданій йому квартирі. Знайшовши 500 доларів та масивний золотий хрестик, шахрай, діючи за принципом "краще синиця в руці", банально вкрав їх і втік. Власник квартири, розчарований таким несподіваним поворотом подій, звернувся в міліцію і, що найцікавіше, злодія зуміли затримати за гарячими слідами. Правоохоронці встановили його особу й порушили кримінальну справу, але оскільки злочин був неважким, обмежилися взяттям підписки про невиїзд, після чого "радник Президента" зник.

ЧЕРНІВЕЦЬКУ МІСІЮ "ПРЕДСТАВНИК РАДНИКА ПРЕЗИДЕНТА" ГАНЕБНО ПРОВАЛИВ ЧЕРЕЗ ЖІНКУ...

Після проколу з затриманням шахрай зрозумів, що на Львівщині ловити більше нічого, і через два місяці, у жовтні 2007 р., перебрався до Чернівців. Цього разу раз він проявив винахідливість — подзвонив ректорові солідного вузу, представився тим же радником Президента Анатолієм Т., повідомив, що днями від нього приїде людина, яка займається кадровими питаннями в Західному регіоні, й попросив як слід її прийняти. Що не може не вражати — ректор особисто знав реального Анатолія Т., кілька разів зустрічався з ним, проте нічого не запідозрив — настільки шахрай вдало копіював голос і манеру розмови свого "прототипа". Через кілька днів "представник радника Президента" прибув до Чернівців, де його крім ректора зустрічали діючі заступник губернатора і голова одної з райдержадміністрацій. Гостя поселили в готель, забезпечивши повний пансіон, після чого він півтора тижня "займався роботою" — приймав людей, робив візити, давав цінні вказівки, словом — вів себе, як справжній ревізор. Приймаюча сторона всіляко догоджала гостеві й нічого не запідозрила, однак те, що виявилося недоступним чоловічому розумінню, розгадала жіноча інтуїція. Свою чернівецьку місію "представник радника Президента" ганебно провалив через жінку, зустріч із якою зовсім не входила в його плани. У приватній розмові голова райдержадміністрації розповів високому гостеві про свою землячку — співачку, народну артистку України — й поцікавився, чи можна їй організувати якийсь "промоушн". "Та немає проблем! — вигукнув шахрай. — Турне по Європі підійде?" Через день він зустрівся зі співачкою в ресторані, щоб обговорити деталі майбутнього турне, однак перебрав зайвого, на чому й погорів. Під впливом алкоголю і жіночих чарів "високопоставлений чиновник" "поплив", забувся, почав загравати зі співбесідницею і взагалі поводитися неадекватно. У результаті відразу після вечері співачка заявила чиновникам, що високий гість абсолютно не відповідає своєму статусу і що вона не бажає мати з ним нічого спільного. Після таких слів задумалися й самі чиновники. А наступного дня в готель до "представника радника Президента" з'явилися співробітники обласного управління   боротьби з оргзлочинністю й попросили пред'явити документи, на що той показав посвідчення ... полковника СБУ, член "Фонду ветеранів зовнішньої розвідки СБУ в Закарпатській області"! Посвідчення, звісно, було липове, проте шахраєві дивовижним чином знову вдалося вийти сухим із води. Оскільки нічого серйозного у приймаючої сторони він виманити не встиг (у порушеній згодом кримінальній справі тодішні чиновники проходили як свідки, а не потерпілі), а писати заяву в міліцію щодо проживання в готелі та харчування для них було якось несолідно, "полковника СБУ"... відпустили з миром на всі чотири сторони.

Після другого проколу поспіль шахрай на тривалий час заліг на дно і знову дав про себе знати лише через три роки — у червні 2010 р. в своїй рідній Івано-Франківській області. В організації наступного злочину явно настала криза жанру — він знову назвався високим чином із Банкової. Однак, оскільки після президентських виборів там повністю помінялася команда, обрав для себе інший, більш впливовий "прототип" — заступника голови Адміністрації Президента Станіслава С., котрий і тепер працює на цій посаді і, ймовірно, навіть не підозрює про свого "клона". У с. Замагора Верховинського району злочинець вийшов на голову церковної громади й запропонував організувати сто тисяч євро спонсорських грошей на будівництво церкви.

— Він казав, що крім роботи в Адміністрації Президента має відношення до благодійного фонду, — розповів потім голова церковної громади. — Вказував навіть конкретну назву — "Фундація сприяння в розвитку бізнесу та відновлення духовної спадщини України". Переконував, що має хороші зв'язки з діаспорою, яка може виділити 100 тисяч євро, взяв у нас документи на церкву, банківський рахунок. Ми так раділи...

РІДНА СЕСТРА ШАХРАЯ БУЛА ВПЕВНЕНА, ЩО ВІН ДІЙСНО ПРАЦЮЄ ВИСОКОПОСТАВЛЕНИМ ЧИНОВНИКОМ У АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА

Для "задобрення" діаспори "заступник глави АП" попросив організувати гуцульські сувеніри і йому без зайвих питань принесли дерев'яні різьблені шахи з інкрустацією, декоративні тарілки, скриньки. Гостя возив на своїй машині водій голови громади — колишній працівник райдержадміністрації, котрий, зорієнтувавшись, спробував влаштувати й свою кар'єру. "Та без проблем! — відповів "заступник глави АП" у відповідь на несміливе прохання водія знайти якусь роботу. — У мене тут багато знайомих в облдержадміністрації. Посада директора будинку відпочинку влаштує?.. Правда, людям спочатку треба накрити гарну поляну. Ну, ти сам розумієш..."

Водій накупив на п'ять тисяч гривень частування з випивкою, відвіз усе в Івано-Франківськ і навіть підвіз шахрая на якусь квартиру, після чого став чекати обіцяного призначення на посаду.

— Злочинець навіть не поміняв картку в своєму мобільному телефоні, — каже слідчий Михайло Федина, що розслідував прикарпатські епізоди кримінальної справи. — Голова церковної громади кілька разів дзвонив йому, цікавлячись, як ідуть справи зі спонсорськими коштами, і той спокійно відповідав: "Треба почекати. Це не так швидко робиться і не все від мене залежить. Але все має бути добре..." Після чергової обіцянки чоловік зайшов у Інтернет, пошукав реального Станіслава С. і, побачивши, що це зовсім інша людина, звернувся в міліцію.

Цього разу правоохоронці спрацювали оперативно. Перевіривши підозрюваних по схожих злочинах у сусідніх областях, вони знайшли особисті дані шахрая зі львівського затримання 4-річної давнини й показали його фото теперішнім потерпілим. Затримали "радника Президента, заступника глави АП і полковника СБУ" в одній особі у його батька в Тлумацькому районі Івано-Франківської області. На першому ж допиті він повністю визнав два останні епізоди своєї діяльності. Правда, інтерпретував їх на свій лад.

— Нічого в голови церковної громади я не просив, — переконував затриманий. — Це він сам запропонував сувеніри. А щодо водія — то дійсно хотів допомогти йому, бо маю знайомих в облдержадміністрації. Просто обставини не склалися...

Епізоди щодо п'яти тисяч доларів і мобільного телефону, отриманих як компенсація на турбазі в Моршині в 2006 р., а також вкрадених 500 доларів та золотого хрестика у Львові в 2007 р. підслідний спочатку категорично заперечив: "Ніколи не був там, нікого не знаю, нічого не брав". Проте численні свідки моментально впізнали в ньому того самого "радника Президента України Анатолія Т.".

На суді (у квітні цього року) злочинець змінив поведінку — повністю визнав провину за всіма епізодами, щиро розкаявся, а свої дії пояснив... "важким матеріальним станом".

— Вже на суді з'ясувався один цікавий нюанс, — каже заступник начальника відділу обласної прокуратури області Роман Лизак. — Злочинець дурив не тільки чужих, а й близьких людей. Рідна сестра дізналася про його походеньки лише після порушення кримінальної справи, до того вона була впевнена, що брат дійсно працює високопоставленим чиновником у Адміністрації Президента. До речі, засуджений свого часу мав відношення до державної служби — він має вищу економічну освіту й працював у Тлумацькій РДА, правда, дрібним клерком. Можливо, саме цим можна пояснити його розуміння психології колишніх і діючих чиновників, орієнтацію в ієрархії посад...

Підсудний відшкодував потерпілим лише частину збитків, отримані як компенсація п'ять тисяч доларів, а також вкрадені 500 доларів із золотим хрестиком він так і не повернув. А проте гуманний суд за сукупністю злочинів (заволодіння чужим майном шляхом обману, що завдало значної шкоди потерпілому (ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу), самовільне присвоєння владних повноважень із вчиненням суспільно небезпечних дій (ст. 353), таємне викрадення чужого майна, вчинене повторно (ч. 2 ст. 185), використання свідомо підробленого документа (ч. 3 ст. 358)) засудив його лише до півтора року обмеження свободи. При цьому зарахував один день затримання за два дні обмеження волі. Оскільки затримали злочинця в серпні 2010 р., весь термін покарання він уже відбув, після чого "з чистою совістю" вийшов на свободу.

Я спробував зв'язатися з головним персонажем цього матеріалу через його адвоката, проте той відповів: "Ніяких коментарів ні від мене, ні від мого колишнього клієнта". І дійсно — що тут ще скажеш...

Ярослав Галас, РІО

17 червня 2011р.

Теги: шахрай, злочин

Коментарі

Аня 2011-06-17 / 21:29:00
Молодец, конечно. А чинуши во все времена отличались подобострастием и жополизством. Готови прогнуться под любим начальством. Так им и надо!!!

Рома 2011-06-17 / 19:56:00
госслужащий, а рубаха от Армани, откуда мани???????

НОВИНИ: Кримінал

22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
» Всі новини