Ужгород виявився неготовим до «ЕкоЧашки»?

На міжнародний фестиваль «ЕкоЧашку» в Ужгороді прийшло менше 20 глядачів. Дуже шкода, що організатори не змогли зібрати більшої публіки, адже екологічні проблеми стають все більш актуальними для Закарпаття. Крім того не завадило б побачити представлені кінострічки й журналістам, аби повчитися у закордонних колег якісного висвітлення еко-тематики.

Ужгород виявився неготовим до «ЕкоЧашки»?

До фестивального показу ввійшло більше десяти різних кіно-програм, серед них — повнометражні та короткометражні фільми. Кожен з них порушує певну екологічну проблему під іншим ракурсом. Серед найбільш актуальних ― теми використання води та інших природних ресурсів, сортування та переробки сміття, зміни клімату. Звичайно, не всі фільми були суто екологічно спрямованими. Наприклад, "Сміттєві мрії" (США/Єгипет, 2009) — соціальний. Він розповідав про забалінів ― населення одного з районів Каїра, із селища Забалін. Режисер фільму  Май Іскандер змогла показати не стільки екологічні проблеми, як важке життя людей, основою існування яких є переробка сміття. Цей фільм, зокрема, промовисто заявив про те, що фестиваль в першу чергу кінематографічний. І що цього мистецтва варто вчитися. Адже "Сміттєві мрії" отримав 24 міжнародних премії. Були також кінострічки з інших країн: Франції, Великої Британії, Іспанії, Німеччини, США, Росії, Білорусії, Казахстану. Зокрема — "Plastic and Glass", "Як знищити світ", "Будь водою, мій друже", "Клімат. Культура. Зміни" та інші. Короткі ролики соціального спрямування були представлені в рамках проекту Ґете-Інституту "Нові зв'язки-нові перспективи" (Україна, Росія, Білорусь, Казахстан 2011).

Після кожного фільму проводилася міні-дискусія. Присутні розмовляли про те, чи важливі висвітлені проблеми для Закарпаття та як їх можна вирішити саме тут. Валентин Волошин, експерт з питань екології та головний організатор "ЕкоЧашки" в Ужгороді зауважив, що головною проблемою для області є сміття. "Найстрашнішою є навіть не величезна маса його на звалищах. Трагедією для закарпатської екології є гори сміття у річках. Якщо ми з цим не будемо боротися, проблема буде досягати все значніших масштабів. Нашою метою є зміни у свідомості широких мас. Головне, аби люди зрозуміли, що природа ― не слуга, а друг. Це наш дім, який ми повинні любити й захищати. І НІХТО, окрім нас самих, це не зробить! Влада може поставити смітники в центрі міста, в деяких місцях відпочинку, може встановити контейнери для різних видів сміття. Та де гарантія, що люди сортуватимуть його? От тому ми, як організатори фестивалю поставили перед собою ще одне завдання  — знайти людей, кому залишився один крок до екологічно свідомого способу життя. Хочемо сформувати свідому активну групу, яка б працювала на благо екології в різних сферах. Звичайно, було б дуже добре побачити серед цих людей журналістів. Адже нині в області відчутний дефіцит спеціалістів конкретно цієї галузі.  Саме "підготовленим" умам насамперед потрібно було відвідати "ЕкоЧашку". Адже фестиваль не тільки пропонував конкретні вирішення екологічних проблем, а й показував, як найкраще їх подавати у відео-оформленні. Так, аби це зачепило кожну людину і змусило її задуматися".

Окрім кіно-програми, учасники фестивалю стали свідками різноманітних еко-перформансів. Серед них — різні-фото виставки, роботи художників. Наприклад, закарпатський митець Петро Ряска представив екологічний проект "Протистояння". Він направлений на покращення навколишнього середовища та нас у ньому. Художник на пішохідному мості зв'язав людей мотузкою, аби показати, "якими ми є закритими; якими зв'язаними є наші думки та дії до навколишнього простору. Ми мовчимо і не робимо нічого. З іншого боку композиція із залученням до неї людини дає вже сама по собі образ заперечення проти бездіяльності".

Іншою значною частиною фесту була пропаганда здорової їжі — "Ми їмо траву". Вік Коврей разом з магазином здорової їжі "Едемський сад" приготували веганські ґомбовці, що складалися з картоплі, різних трав та спецій, солодкі — з горіхами, курагою та іншим. Вік зауважив: "Переважна більшість українців (в тому числі й ужгородців) харчується шкідливою їжею. Час вже громадськості бити на сполох, бо ще кілька десятиліть такого харчування до добра не приведуть! Більшість хвороб ― від їжі. Як вчитель офіційно стверджую: дітей у школах годують жахливо (більшість їжі в меню некорисна). Тому й не дивно, що далі українці мають постійні проблеми зі здоров'ям. Ми хочемо навчити людей готувати корисно і смачно. На фесті гості змогли не тільки побачити здорову їжу, але й скуштувати її!".

Організатори сподіваються, що найближчим часом знайдуться зацікавлені люди. Тоді можна буде зробити перегляд екофільмів періодичним (хоча б раз на місяць). Це буде значно ефективнішим. І, можливо, на наступну "ЕкоЧашку" прийде не кілька десятків, а кілька сотень людей (як, наприклад, було у Харкові).

Марічка Черничко, для Закарпаття онлайн

06 червня 2011р.

Теги: ЕкоЧашка, фестиваль, кіно

Коментарі

Мірко 2011-07-01 / 21:27:00
Чомусь організатори ЕкоЧашки ніяк не пропагували фестиваль серед студентської молоді. Марічко не знаю, де ви навчалися або навчаєтеся, але в УжНУ є біологічний факультет, де навчаються студенти і працюють фахівці, яким точно було б цікаво потрапити на фестиваль. Чомусь організатори проігнорували їх. Або побоялися конкуренції? Терміни проведення теж були вибрані невдало - у студентів сесія.

Оксана 2011-06-06 / 15:31:00
Десятки людей для Ужгорода, це ті ж сотні для Харкова. Не важлива кількість людей, Марічко. В середині тижня тяжко втрватися протягом робочого дня обговорювати екологічні проблеми. Тому понад 20 -- небайдужих -- подвиг для Ужгорода!!!!

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини