Вірш довжиною в цілу книжку

В ужгородському «Видавництві Олександри Гаркуші» побачила світ ультрамодна дитяча книга закарпатської поетеси Олени Мейсарош «Чудернацькі голови на світі».

Вірш довжиною в цілу книжку

Цікаво, що до книжки увійшов всого-на всього один вірш  "Ув Енея чуб із сельдерея", що став справжньою одою зачіскам.

Полем для творчих експериментів ужгородки стали дитячі голови. Чого тільки на них не вішали:  оселедець з бобу, коси із квасолі, пейслики із жита, чілку з материнки, бурянові дреди, чуприну із липи. Діти, на відміну від дорослих, більш  розкуті і їм притаманний широкий політ фантазії, щоб показати свою індивідуальність, виділитися серед інших і привернути до себе увагу. І зачіска хороший для цього засіб. Здогадайтеся який характер у маленьких власників  локону-чудасії, зачіски-бравади, кісок,  наче змійки,  стрижки, мовби гірка і схожої на копицю. Всі вони неординарні особистості: лисі і патлаті, причесані і ті, що "на фітькали" на свою зачіску. Авторка у простеньких рядках зуміла передати цілий дитячий світ з його причудами, фантазіями і мріями.  Завдяки одному віршу можна вивчити не тільки зачіски, але й назви всіляких трав та імена.

Веселий вірш доповнюють такі ж задиркуваті малюнки. Із сторінок на світ визирають усміхнені дітлахи  при повному параді. Такими їх побачила ужгородська художниця Андріана Шолтес. Книга стала першим - дуже вдалим - досвідом кераміста в ілюструванні книг. Вірш припав їй до душі і малюнки вийшли життєрадісними, тим більше, що першими критиками і порадниками Андріаниних робіт стали двоє її дітей. Тож старалася зробити прості малюночки за допомогою маркера і кольорових олівців, щоб  маленькі читачі й собі спробували намалювати чудернацькі зачіски. Крім того, в кожній ілюстрації художниця зашифрувала ключик до імені персонажа, тому книжка, крім художних здібностей, розвиває ще й  спостережливість у дітей.

Книга так сподобалася головному режисеру Закарпатського обласного лялькового театру Наталії Орєшніковій, що вона з  дитячою групою  театральної студії "Бавка" зробила її інсценізацію. Театральна  інтерпретація книжки відбулася  22 квітня у рамках  ужгородського книжкового форуму "Книга-Фест".

Довідка: Олена Мейсарош (Фединишинець) - правнучка відомого історика, юриста, журналіста Кароя Мейсароша (XIX ст.) - народилася 4 березня 1945 року в м. Мукачево на Закарпатті. У  1966 року закінчила українське відділення філологічного факультету УжНУ, згодом - й аспірантуру. Досліджувала казкові антропоніми Карпатського ареалу. Опублікувала  кілька сот статей та есеїв з народознавства й лінгвістики. Авторка чотирьох окремих видань - перекладної дитячої книжечки угорських народних пісеньок "Танцює Жужіка" (1983), есею "Колядин, колядин" (1994), поетичних збірок "Прийшов сезон патисонів" (1996) та "Ув Енея чуб із сельдерея" (2002), "Мовить півень: буде стрітень" (2003). Добірка поезій Олени Мейсарош увійшла до антології "Закарпатська поезія XX століття" (2003).

Нагадаємо, що вперше презентація книжки Олени Мейсарош "Чудернацькі голови на світі" відбулася в прес-центрі "Закарпаття".

Оксана Чужа, Буквоїд

01 червня 2011р.

Теги: Мейсарош, вірш, зачіски

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини