Олександр Гаврош: "Зараз знову спостерігаємо згортання свободи слова..."

Про його творчість серйозно заговорили у середовищі літературних критиків після того, як львівське «Видавництво Старого Лева» випустило у світ три захоплюючі повісті для дітей та юнацтва. До речі, ці твори стали переможцями всеукраїнських книжкових конкурсів в останні роки і на сьогодні мають усі шанси потрапити до золотої скарбниці вітчизняної прози.

Олександр Гаврош: "Зараз знову спостерігаємо згортання свободи слова..."

Про його творчість серйозно заговорили у середовищі літературних критиків після того, як львівське "Видавництво Старого Лева" випустило у світ три захоплюючі повісті для дітей та юнацтва. До речі, ці твори стали переможцями всеукраїнських книжкових конкурсів в останні роки і на сьогодні мають усі шанси потрапити до золотої скарбниці вітчизняної прози.

— Сорокаріччя — це новий рубіж у житті і творчості, представленій поетичною лірикою та повістями, п'єсами та публіцистикою. В якому із жанрів почуваєтеся найвпевненіше?— Моя перша збірка вийшла не так давно — у 2004 році. Тому, як письменник, я ще себе шукаю. Думаю, що дитячі повісті про Івана Силу та розбійника Пинтю — вдалися. Про це свідчить не тільки перевидання та відзнака Всеукраїнського рейтингу "Кни-жка року", а й вдячні слова читачів. П'єса "Ромео і Жасмин" стала лауреатом "Коронації слова", тричі друкувалася, отримала вже кілька сценічних втілень. Тому мені поки що непросто окреслювати свою літературну стезю.

 

В житті приваблюють нові повороти.

— У вашому творчому доробку є кілька п'єс. Згадувана "Ромео і Жасмин", а ще "В Парижі красне літо...". На сцені яких театрів відбулась їх постановка? Які, на вашу думку, простежуються тенденції у сучасній українській драматургії, вітчизняному театрі?— На жаль, в теперішньому українському театрі майже не представлена сучасна українська драматургія. Хоча останніми роками намітилися певні зрушення. Мене приємно вразили постановка "Ромео і Жасмин" у Дніпропетровському академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка та в Київському народному студентському театрі "Вавилон". Це було несподівано. Обидва режисери — Анатолій Канцедайло та Ірина Савченко прочитали п'єсу в журналі "Дніпро" і загорілися нею. Тож познайомився з ними фактично на прем'єрах. Найкращим підсумком такої заочної співпраці стала бурхлива реакція глядачів, які довго не відпускали акторів зі сцени після прем'єр. Отож сучасна українська драматургія існує і може бути успішною. На жаль, не створено жодних умов для її підтримки. Нині маю у своєму доробку п'ять п'єс, з яких кілька також зацікавили режисерів.

 

— Як виник задум написати повість "Пригоди тричі славного розбійника Пинті" (це видання стало лауреатом "Книжки року-2008" як кращий твір для школярів середнього та старшого віку). Наскільки цей твір наближений до реальних історичних подій, пов'язаних з легендарним карпатським опришком?— Розбійник Григор Пинтя належить до найвідоміших карпатських опришків. Про нього добре знають у Румунії та Угорщині. На жаль, українська історіографія дає вельми скупі і неточні дані про нього. Моя мета була не так відтворення справжньої історії цього розбійника, як створення дитячої повісті, яка б розповідала про феномен українського опришківства. Адже про піратів Карибського моря наші діти знають значно більше, ніж про Олексу Довбуша чи Кармелюка. Тому за основу свого твору я взяв український фольклор про опришків. І спробував показати, що це був за феномен — "чорні хлопці", лісові брати зелених Карпат. Як вони жили, як воювали, як рятувалися від переслідувань? Але спробував зробити це не у традиційній для нашої літератури похмурій і трагічній атмосфері, а веселій і дотепній.

 

Опришківство — це виклик усім: кривдникам, обставинам, суспільству і собі! Вони закінчували життя у боях чи в страшних муках під час страт. Але зате жили сміливо, яскраво, тому й народ вбачав у них своїх захисників, оспівував їх століттями. Той же Пинтя був застрелений у 1703 році при штурмі міста Бая-Маре. Довбуш загинув теж від кулі. Найвідоміший словацький і польський опришок Юрай Яношік був привселюдно повішений за ребро у 23-річному віці. Ясна річ, це невеселі події, але англійці про свого Робін Гуда розповідають із посмішкою і жартами. То чому ж і нам не згадати про цих хоробрих людей без плачу і голосінь?

— В Ужгороді ви заснували та стали співголовою журналістського клубу "НеТаємна вечеря". Чим займається клуб з такою промовистою назвою?— Цей неформальний журналістський клуб виник у кучмівські часи "темників". Журналісти різних видань раз на місяць збиралися у відомій ужгородській корчмі-музеї "Деца у нотаря", аби висловити свою позицію з актуальних проблем. Часто акції відбувалися в іронічній формі і мали значний резонанс. Наприклад, щороку визначали найбрехливіші обласні ЗМІ. Після перемоги помаранчевої революції, коли суспільство нарешті задихало вільно, зникла й моральна потреба гуртуватися і протидіяти явній брехні. Тепер це можна було робити у ЗМІ. Але зараз знову спостерігаємо згортання свободи слова, тож "НеТаємна вечеря" може отримати друге дихання.

 

— Нещодавно на одному з російських телеканалів транслювався документальний фільм "Трагедия Галицкой Руси" Алєксандра Дєнісова, в якому досліджувалась історія русинів як етнічної групи на території Закарпаття у ХІХ—ХХ століття. Документаліст стверджував, що галичани всіляко притісняли русинів, так само, як австрійці й угорці у минулому і позаминулому століттях, не могли змиритися з відданістю закарпатських русинів Православ'ю, так званому загальноросійському єднанню і російській мові. Знаю, що цю тематику ви неодноразово досліджували як журналіст. Наскільки відповідає історичній правді сказане у згаданому документальному фільмі?— Тут немає жодного історичного, етнічного, мовного раціонального зерна. Це голе політичне замовлення. Росія і далі живе пропагандою, а не правдою. Особливо, коли це стосується її сусідів, яких вона вважає зоною свого впливу. Чомусь, коли Закарпаття входило до московської комуністичної імперії, там жодного разу на згадали про "русинів"? Але тільки-но Україна стала незалежною, як Москва заголосила про "непрізнаний народ". Хай би ліпше вона турбувалася за десятки і десятки народів, яких планомірно нищить на своїй території.

 

— Творчість яких вітчизняних і зарубіжних письменників викликає у вас інтерес?— Багатьох. Бо ж талановитих авторів — тисячі. Їх усіх навіть не осягнеш. І щоразу когось для себе відкриваєш. Люблю це відчуття: захоплення новим автором, новою книжкою, новим змальованим світом. Серед літературних вершин, які мене завжди вабили — Василь Стефаник, Григір Тютюнник, Антон Чехов, О'Генрі. У малому показати велике — рідкісний дар справжнього майстра форми і змісту.

 

ДОВIДКА

Олександр Гаврош народився 26 березня 1971 року в Ужгороді. Закінчив факультет журналістики Львівського Національного університету ім. І. Франка. Працює в закарпатських та всеукраїнських ЗМІ. Має понад тисячу публікацій у пресі. Гаврош — засновник і співголова журналістського клубу "Не Таємна вечеря".Член Асоціації українських письменників. Окремі твори перекладені білоруською, словацькою, сербською і польською мовами.

Тарас Головко, "День"

24 травня 2011р.

Теги: Гаврош, опришок, письменник, журналіст

Коментарі

KK 2011-05-25 / 18:08:00
Жалива - Воно ясно що Янукович чув про 'русинської проблеми'. Я передрукував листа який ви отримали від канцеларії Януковича в статті 'Де Янукович і де Русини'. В тому листі не згадано про ніякої проблеми. Навпаки, у тому листі підтверджено що все на місці з 'русинами'. Виходить що таки і ви почали також вірити що все в порядку з 'русинами'. :-) :-)

2011-05-25 / 16:28:00
Клоун знає, що інші клоуни чинять

Микола Староста (Жалива) 2011-05-25 / 10:06:00
Янукович, знає про русинську проблему.

KK 2011-05-25 / 08:25:00
Жалива - ні, ця цитата означає що такий окремий нарід як 'русинський' не існував аж поки не стало вигідно для Москви його творити щоби послабити нову Українську державу.

А якщо ви так болієти за 'поневоленого русинського народу' то чому ви разом з вашим братом Бушком, добрим колегом Ледидою і іншими ПРдунами не заявлялися перед Януковича минулого тижня і не звернули йому увагу на вашу критичну ситуацію? А десь заховалися як щурі в печерах???

Ірина 2011-05-25 / 02:05:00
Шкода, що за постановку п*єси "Ромео і Жасмин" не взявся жоден з наших театрів! Разом з друзями бачила цей спектакль на "Березневих котах" - це справді твір і для дорослих, і навіть для малечі - кожен знайде щось для себе. Гарна п*єса, чудова гра акторів! Можливо, хтось із закарпатських режисерів візьметься за іншу п*єсу Гавроша? Де ви? А взагалі, що б не написав Олександр - він все робить талановито! З роси і води Вам!

2011-05-24 / 23:44:00
Вона підтверджує, що ти клоун

Микола Староста (Жалива) 2011-05-24 / 23:39:00
"Але тільки-но Україна стала незалежною, як Москва заголосила про "непрізнаний народ". Хай би ліпше вона турбувалася за десятки і десятки народів, яких планомірно нищить на своїй території"

Ця цитата, підтверджує нищення русинського народу в Україні.

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 3
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини